Δευτέρα, Απριλίου 06, 2020

Κακοκαιρία: Χτυπά κεντρική και νότια Ελλάδα - Κινδύνευσε ζευγάρι ηλικιωμένων στο Σχηματάρι ΒΙΝΤΕΟ





Στα όρια του ο ποταμός Ληθαίος στα Τρίκαλα - Θυελλώδεις άνεμοι στην Πάτρα - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Νοτιότερα κινείται η κακοκαιρία που το Σαββατοκύριακο σάρωσε περιοχές της Μακεδονίας, της Μαγνησίας και των Σποράδων με αποτέλεσμα να κυρηχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά.

Το πρωί της Δευτέρας ζευγάρι ηλικιωμένων εγκλωβίστηκε στα νερά του παραδρόμου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο Σχηματάρι και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.








Στην Πάτρα θυελλώδεις ήταν οι άνεμοι τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και σε μια περίπτωση, μάλιστα, να καταπλακωθεί αυτοκίνητο.

Στα Τρίκαλα η συνεχής βροχόπτωση έχει φέρει στα όρια του τον ποταμό Ληθαίο προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους βροχές αναμένονται σήμερα στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ορεινά των παραπάνω περιοχών.

Σχηματάρι

Συναγερμός σήμανε το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων όταν ενημερώθηκε για εγκλωβισμένο αυτοκίνητο με δύο επιβάτες στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι πυροσβέσες που έσπευσαν στην περιοχή απεγκλώβισαν τους ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους .

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του Σχηματαρίοιυ έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στον Δήμο Τανάγρας- Οινοφύτων, αφού φούσκωσε και ο Ασωπός κλείνοντας το δρόμο και σε άλλα σημεία, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.





Τρίκαλα

Στα όρια του βρίσκεται ο ποταμός Ληθαίος που διατρέχει την πόλη των Τρικάλων. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η στάθμη του ποταμού έχει φτάσει ακριβώς στα όρια της κοίτης του, ενώ σε κάποια σημεία, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου έχει κατακλύσει και τις όχθες.




Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι επόμενες ώρες κρίσιμες καθώς θα βρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας. Την ίδια ώρα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία του Πηνειού, ειδικά δε στην περιοχή της Φαρκαδόνας.

Πάτρα

Μανιασμένα φυσούσαν οι άνεμοι και τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Πάτρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε αρκετές κλήσεις για κοπή δένδρων αλλά και για πινακίδες οι οποίες αιωρούνταν και κρίνονταν επικίνδυνες.

Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα δένδρο ξεριζώθηκε στην οδό Φωκαίας με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε σταθμευμένο ΙΧ και να προκαλέσει ζημιές.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.








Η πορεία του καιρού τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τη Δευτέρα αναμένονται βροχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών.

Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο.

Από τις πρώτες ώρες της Τρίτης τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Σταδιακά και έως το βράδυ όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τρίτης.




Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ασθενέστεροι και θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στον ακόλουθο χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές όπου οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ τη Δευτέρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου