Τρίτη, Απριλίου 07, 2020

Τραγική η κατάσταση στα στρατόπεδα εν μέσω παvδημίαs




Το φως της δημοσιότητας βλέπουν σχεδόν καθημερινά επιστολές με καταγγελίες από φαντάρους ανά την Ελλάδα, για τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα εν μέσω κορωνοϊού. Για όσους έχουν πάει στρατό πρόσφατα είναι γνωστό πως οι συνθήκες στα περισσότερα στρατόπεδα ήταν και προ πανδημίας από μέτριες έως τραγικές. Η άσχημη όμως σημερινή εικόνα δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στον έκτακτο χαρακτήρα της περίστασης.


Πώς ήταν η κατάσταση

Κρεβάτια και στρώματα πολύ παλαιότερων δεκαετιών, που αν γυρίσεις πλευρό τρίζουν σύγκορμα. Ξύλινοι φοριαμοί, που έχουν σπάσει και φαγωθεί με τα χρόνια κι έχουν φύγει σε αρκετούς τα ράφια. Θάλαμοι με κατακερματισμένο και θαμπό μωσαϊκό, ίδιοι και απαράλλαχτοι με αυτούς που είχαν οι πατεράδες των νεοσυλλέκτων, μην πούμε μεγαλύτεροι συγγενείς, με στρώματα και κουβέρτες σίγουρα από την εποχή των μεγαλύτερων συγγενών.

Αμφίβολης ποιότητας φαγητό και αμφίβολες συνθήκες υγιεινής στην κουζίνα. Χώροι ψυχαγωγίας που προκαλούν κατάθλιψη, με κιτρινισμένους τοίχους, παλιές καρέκλες και κάδρα ξεπερασμένης αισθητικής.

Όλα αυτά είναι μόνο ορισμένα κομμάτια της εικόνας παρακμής που εμφανίζουν τα ελληνικά στρατόπεδα σήμερα. Και μάλλον διαχρονικά. Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πράγματα συμπληρώνουν οι ποικίλες ελλείψεις, που φτάνουν να αφορούν ακόμη και βασικά είδη του στρατού. Όπως τα κράνη, που δεν φτάνουν για όλους, ή τις αρβύλες, που δεν υπάρχουν πάντα σε όλα τα νούμερα.

Και πώς απόγινε

Σε αυτές τις ήδη προβληματικές συνθήκες έρχεται τώρα να προστεθεί η διαχείριση του κορωνοϊού. Μια διαχείριση που χαρακτηρίζεται από ημίμετρα, αδικίες και παραλείψεις. Με αυστηρότητα εκεί που δεν χρειάζεται και αβλεψία εκεί που δεν θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τους φαντάρους τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για τα μάτια του… εκάστοτε ταξίαρχου (ανώτερο στέλεχος του στρατού που επιβλέπει, επισκεπτόμενος περιοδικά στρατιωτικές μονάδες), καθώς, όταν αποχωρεί από τη μονάδα, οι φαντάροι επιστρέφουν σε μια πολύ λιγότερο λαμπερή πραγματικότητα σε σχέση με τις καλογυαλισμένες αστραφτερές αρβύλες τους για την περίσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου