Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Ενωμένοι οι καλλιτέχνες διεκδικούν στήριξη για όλους – Με μουσικά όργανα στους δρόμους της Αθήνας





«Δε χωράμε πια στο σύστημα, αυτό θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό»

Ενωμένοι οι καλλιτέχνες, βάζοντας και… νότες στον αγώνα τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (03/06), στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι ότι «δε χωράμε πια στο σύστημα, αυτό θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό». Έχοντας για «όπλα» και τα μουσικά όργανά τους.

Την ώρα που ο Πολιτισμός στη χώρα μας ψάχνει εναγωνίως μια σανίδα σωτηρίας για να σωθεί, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, με κινούμενη ορχήστρα πραγματοποίησαν, στη συνέχεια, πορεία στο Υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας κατ’ αρχήν «την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα και Ακρόαμα», καταγγέλλοντας την «ιδρυματοποίηση της τέχνης και την κερδοφορία των λίγων και ισχυρών» με πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που εξήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού.



Στη συγκέντρωση ενώθηκαν μουσικοί (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) μαζί με χορευτές (Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού ΣΕΧΩΧΟ), εικαστικούς (Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ηθοποιούς (ΣΕΗ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ΠΟΘΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα ΣΕΘΕΑ.

Τα σωματεία καταγγέλλουν το Υπουργείο Πολιτισμού ότι «με αφορμή την επιλεκτική στήριξη των καλλιτεχνών μέσα από επιχορηγήσειw, διαμορφώνει τις εργασιακές σχέσεις, υποχρεώνει τους δημιουργούς σε άνευ όρων παράδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για πέντε έτη, αναβαθμίζει τα μεγάλα ιδρύματα στον χώρο του πολιτισμού, ενώ ο ασαφής τρόπος που δημιουργείται το μητρώο καλλιτεχνών, τελικά θα αποκλείσει εργαζόμενους από την εργασία».

Η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη ακόμα κι από την κρίση του 2009, με καταργημένη τη συλλογική σύμβαση σε κάθε χώρο, λένε οι καλλιτέχνες και ζητούν σαφή και συμπεριληπτικό προγραμματισμό για την επαναλειτουργία του Πολιτισμού.



Υπενθυμίζεται ότι οι καλλιτέχνες έχουν καταγγείλει το γεγονός πως η Λίνα Μενδώνη (είχε ανακοινώσει επίδομα 800 ευρώ στα μέτρα στήριξης) και το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζουν και διατάζουν απευθείας αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές στην πλατφόρμα Avaaz για την καμπάνια «Support Art Workers» (σ.σ «Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης») από ανθρώπους του Πολιτισμού που καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς».







Φωτογραφίες: sooc.photos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου