“Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το 1989, μιλάμε για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, μιλάμε για ένα παρακράτος για ένα παραδικαστικό κύκλωμα, για προσπάθειες να ελεγχθεί η εξουσία με κάθε τρόπο, με πλοκάμια στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά ήταν πράγματα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν να οργανώνονται από τη Δεξιά, οργανώθηκαν από τη Δεξιά το 1989 και στην ίδια πλευρά δυστυχώς τότε ήταν ...και ο τότε Συνασπισμός. Αυτό που για μένα έχει αξία, επειδή θέλω να κοιτάζω πάντα μπροστά είναι να δούμε πώς αυτό το απόστημα θα σπάσει, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε θεσμικές εγγυήσεις ότι δεν θα ξανασυμβούν. Και για αυτό θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες στο Κίνημα Αλλαγής για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ανεξαρτήτων Αρχών και να προχωρήσει η εξυγίανση που πρέπει από ότι φαίνεται στο εσωτερικό της Αστυνομίας με την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων διότι είναι φανερό ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τη Δημοκρατία. Είναι φαινόμενα που δεν αρμόζουν στη Δημοκρατία, όπως επίσης και πρέπει να υπάρξει πιο αποτελεσματικός έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων. Όλα αυτά δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, το παρακράτος, το μαγαζί, τα παραμάγαζα, η αντίληψη για την εξουσία που είναι σε απόλυτη αντίθεση με τη Δημοκρατία”, είπε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αναφερόμενη στη συνομιλία Παππά - Μιωνή και στο δημοσίευμα που κάνει λόγο για διάλογο μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.
“Από όλες αυτές τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε και είτε δεν μπορούσε να τα ελέγξει όλα αυτά, να τα σταματήσει, δεν προσπάθησε, ήταν σε αδυναμία να τα ελέγξει, τα καθοδηγούσε; Δεν έχουμε τις απαντήσεις. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως έχει πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:
“Ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κρατήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα. Αυτό το κάνει γιατί θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί καταρχήν να έχει μία αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, αναξιόπιστη που δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τον θεσμικό της ρόλο και τον έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση, μια αντιπολίτευση που δεν έχει το απαραίτητο πολιτικό ειδικό βάρος. Και από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιχειρείται ένας συμψηφισμός. Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να απαλλάξει την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της ΝΔ για τις ευθύνες τους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και σήμερα με τη σειρά του ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να αφήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα σε μία πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή για τον τόπο με μεγάλες αβεβαιότητες και πολύ σοβαρά ζητήματα ανοιχτά από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, μέχρι τα εθνικά θέματα”.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις κ. Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι οι προοδευτικοί πολίτες κάθε μέρα και περισσότερο μας ακούν, έρχονται κοντά μας, βλέπουν ότι εμείς είμαστε και ασπίδα για τη Δημοκρατία αλλά και αποκούμπι για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους, για τη μεσαία τάξη, για τους πιο αδύναμους διότι ήδη οι επιπτώσεις της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σοβαρές στην καθημερινότητά τους και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξη ότι αυτό θα φανεί στην κάλπη. Διότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις την ημέρα των εκλογών πέρσι μας έδειχναν δύο μονάδες κάτω από ότι πήραμε πραγματικά στην κάλπη. Κρατώ επιφυλάξεις σε σχέση με όλα αυτά και περιμένω να δω την κάλπη. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη ότι εκεί θα αποτυπωθεί η ανάγκη να ενισχυθεί μία πραγματικά προοδευτική δύναμη, που είναι το ΚΙΝΑΛ, η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης”.
Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι “είμαστε ένα κόμμα που πάντα πίστευε στον διάλογο με τη γειτονική Τουρκία, αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με την Τουρκία να έχει το περίστροφο στο τραπέζι. Έχει χαθεί από τη μεριά μας πολύτιμος χρόνος, ζητούσα εδώ και πάρα πολύ καιρό να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή, να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, να στείλουμε ένα μήνυμα και στους ετέρους και στους συμμάχους ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είμαστε το καλό και βολικό παιδί του συστήματος. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει γιατί προφανώς δεν θέλησε να αναλάβει δεσμεύσεις, θέλει να έχει τα χέρια του ελεύθερα. Εγώ θέλω να του στείλω το μήνυμα ότι δεν έχει λευκή επιταγή από κανέναν για να χειρίζεται τα εθνικά μας ζητήματα”.
Ακούστε το ηχητικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου