Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

"Αντεπίθεση" για την Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη με ηγέτες - Μίλησε με Βαρθολομαίο





Η Αθήνα προειδοποιεί με κυρώσεις την Άγκυρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της Τουρκίας.


Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της...μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ήδη ο πρωθυπουργός από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.


Η Αθήνα προειδοποιεί με κυρώσεις την Άγκυρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της Τουρκίας.

ΗΠΑ και Βρυξέλλες εκφράζουν με δηλώσεις τους την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κίνηση του Τούρκου Προέδρου, ενώ η UNESCO προειδοποιεί πως θα επανεξετάσει το καθεστώς που διέπει την Αγιά Σοφιά. Ωστόσο η αντίδραση δεν θα παραμείνει σε επίπεδο δηλώσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Έντονος εκνευρισμός επικρατεί και στο Φανάρι καθώς ο Χριστιανισμός δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους τη αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.



"Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση".



Πέτσας: Κυρώσεις όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη

"Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco", δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων". Πρέπει "να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

"Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση. Τέλος, είπε ότι αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου