Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την ανακοίνωση της Τουρκίας για «πάγωμα»
των γεωτρήσεων από το «Oruc Reis» και την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο. Ωστόσο, στην πρόσκληση της Άγκυρας για διάλογο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», η απάντηση είναι σαφής: Διάλογο μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και για υφαλοκρηπίδα, αν χρειαστεί, και τίποτα περισσότερο.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές λένε πως «θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή, εκ νέου, οι διερευνητικές συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 2016».
Ενδεικτική της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο είναι αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, καθώς και ορισμένων από τα ελληνικά, αν και ένας αριθμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στην περιοχή σε επιφυλακή.
Δένδιας: Διάλογος μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας περί παγώματος των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.
«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας.
Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.
Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για διάλογο όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
Για να ξεκαθαρίσει, ωστόσο, το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου με την Άγκυρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε: «Επειδή η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να σας είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία».
Πέτσας: Θετική ενέργεια το πάγωμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο
Ως θετική ενέργεια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι παγώνουν οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι θετική γιατί δείχνει ότι μια παράνομη τουρκική NAVTEX αποσύρεται εν τoις πράγμασι.
«Επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΚΙΝΑΛ: Δεν χωρούν κρυφή ατζέντα και μυστική διπλωματία στα εθνικά θέματα
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, μέσω της οποίας επισημαίνεται ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «η Τουρκία είναι έτοιμη για εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει: «Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα)».
Επίσης, τονίζει ακόμα ότι «σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία».
Τουρκία: Συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις και όρους»
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις στο Καστελλόριζο, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Καλίν επισήμανε πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ ζήτησε να ακολουθήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση.
«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.
Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου