Και όλα πλέον ορθάνοιχτα για την “σολωμόντειο” λύση μέσω Χάγης με “πάγωμα” από ελληνικής πλευράς όσων τις αποδίδονται από τον Χάρτη της Σεβίλλης για τα δικαιώματα στη θάλασσα …
Προς αποκλιμάκωση βαίνει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αποσύρονται σταδιακά τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή, σε μια επανάληψη κατά κάποιον τρόπο του μοντέλου των Ιμίων το 1996…
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή και η απόφαση που έχει ληφθεί είναι πρώτα να αποχωρούν οι Τούρκοι και κατόπιν να ακολουθεί η ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί πως θα γίνεται συνεχώς εκτίμηση της κατάστασης ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.
Οι ελληνικές κινήσεις
Η κινητικότητα έιναι έντονη καθώς οι κυβερνήσεις Αθήνας και Άγκυρας φαίνεται να βρίσκονται κοντά στον διάλογο. Σε αυτό το γεγονός αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός που αποκάλυψε ότι οι σύμβουλοί του συνομιλούν με εκείνους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Economist εξέφρασε τη διάθεση της ελληνικής πλευράς για διάλογο. «Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία. Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που αντιμετωπίζει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα η Ευρώπη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν θα εμφανιστεί διχασμένη σε αυτό το ζήτημα. Κι ελπίζω ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και θα επαναληφθούν οι συνομιλίες δίχως απειλές κι επιθετική ρητορική».
the FAQ team
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου