Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2020

(”Ξέχασε” ηθελημένα την Κύπρο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) – “Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ ξεχάσατε την Κύπρο κατά την ομιλία σας ενώπιον της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών;”





Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του hellasjournal.com με αφορμή την ηθελημένη (σύμφωνα με πολλούς αναλυτές) “αβλεψία” του κ. Μητσοτάκη να μην αναφέρει την Κύπρο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου είχε παρευρεθεί με αφορμή τα 75χρονά του :

“Δεν χρειαζόταν να καταφύγω σε αρχεία για να ψάξω, αν ήταν η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα, που ένας Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επέλεγε να μην μιλήσει για την Κύπρο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Θυμόμουνα. Και θυμόμουνα πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, κατέφυγα σε βετεράνο διπλωμάτη, ο οποίος μου επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμουνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που δεν είπε κουβέντα για το μαρτυρικό νησί, το οποίο για 46 χρόνια είναι θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Σέβομαι τον σημερινό Πρωθυπουργό, όπως όλους τους προηγούμενους. Άλλωστε είναι ο ηγέτης της «Μητέρας Πατρίδας» όπως συνηθίζουν να λένε οι Έλληνες της Κύπρου όταν ομιλούν για την Ελλάδα. Όμως, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευση μου για την επιλογή του να μην γίνει καμία αναφορά στο βασικό πρόβλημα του νησιού, που είναι η ακραία επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης, από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Απορώ ειλικρινά ποιος είναι αυτός ο σύμβουλος που πρότεινε στον Πρωθυπουργό να μην μιλήσει για την Κύπρο; Όμως, όποιος και αν είναι ο σύμβουλος αυτός, ο Πρωθυπουργός έπρεπε να του δείξει την πόρτα την εξόδου.
Η απόφαση αυτή, που πάγωσε όλους μας, έστειλε λάθος μηνύματα παντού. Αλλά το χειρότερο λάθος μήνυμα εστάλη στην Τουρκία. Και ήταν μήνυμα φόβου και υποχώρησης.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι η μη αναφορά ήταν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που επέβαλε η διαπραγμάτευση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Αν όντως υπάρχει μία τέτοια συμφωνία, πρέπει ο Πρωθυπουργός να την ακυρώσει αμέσως.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι μερικοί «συμβουλάτορες» του Πρωθυπουργού δεν θέλουν να …μυρίσουν την Κύπρο. Τόση απέχθεια δείχνουν για το πολύπαθο νησί. Πρέπει να ντρέπονται. Θυσιάστηκε η Κύπρος για να επιστρέψει η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Να τους ενημερώσω, λοιπόν, ότι σε αντίθεση με αυτούς, εμείς την αγαπάμε την Ελλάδα. Περισσότερο απ’ ότι την αγαπάνε αυτοί. Οι εισηγήσεις τους είναι πολύ αρνητικές για την Κύπρο. Όμως, αυτοί είναι σύμβουλοι. Δεν παίρνουν τις αποφάσεις. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στην Αμερική, έχουμε μία μεγάλη ομάδα ακτιβιστών, νέων στην ηλικία, που μάχονται για τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχουν κινητοποιήσει πολύ κόσμο. Συχνά έρχονται στην Ουάσιγκτον, με δικά τους έξοδα, και ενημερώνουν τους βουλευτές και τους γερουσιαστές και όσους ασχολούνται με τα εθνικά μας θέματα στην αμερικανική κυβέρνηση.

Τι θα πούμε κύριε Πρωθυπουργέ σε αυτά τα παιδιά; Ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο; Προσωπικά είναι κάτι που δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα και αν δω τις αποδείξεις.
Τι θα απαντήσουμε στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και σε πολλούς άλλους Αμερικανούς πολιτικούς, αν μας ρωτήσουν γιατί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ξέχασε την Κύπρο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών; Έχουμε απομείνει από δικαιολογίες…
Έχω να προσθέσω και τα εξής:

Γιατί δεν αντέδρασε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Έλαβε κάποιες εξηγήσεις από την Αθήνα και τις θεώρησε ικανοποιητικές; Πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Γιατί δεν αντέδρασε, μέχρι στιγμής, κανένα κυπριακό κόμμα; Τι έπαθαν οι λαλίστατοι πολιτικοί αρχηγοί του νησιού, που τοποθετούνται για τα πάντα;

Γιατί αυτή η σιωπή;

Πάμε τώρα στην Ελλάδα: Εκτός του Νίκου Κοτζιά και του Γιώργου Κατρούγκαλου, δεν είδαμε να ενοχλείται κανείς. Ως να δόθηκε εντολή για απόλυτη σιωπή.

Περιμένουμε μία επίσημη εξήγηση για το μεγάλο αυτό λάθος. Διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Και υπενθυμίζω αυτό που όλοι γνωρίζουν στην Αθήνα: Αν χαθεί η Κύπρος, δεν θα τελειώσουν τα προβλήματα της Ελλάδας. Εδώ θα είμαστε, μιας και η νέα προσπάθεια να παραδοθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, θα επιχειρηθεί τον άλλο μήνα, όπως ανακοίνωσε ο τουρκόφιλος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Αν η Τουρκία κερδίσει την Κύπρο, έχουν σειρά τα ελληνικά νησιά και η Θράκη. Αυτό δεν αναφέρει η έκθεση που έχει στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας;”

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου