Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2020
«Τους εξευτελίζει...» - Ξεσπάει δημόσια εσωκομματική θύελλα στη ΝΔ
Ένα βήμα πριν το ξέσπασμα μίας δημόσιας εσωκομματικής θύελλας βρέθηκε χθες η κυβερνώσα παράταξη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στη Βουλή ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, από κοινού με τις ΗΠΑ, χαρακτήριζαν στο κοινό ανακοινωθέν «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρότι στην αρχή τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Μέγαρο Μαξιμου υποτίμησαν το μέγεθος των αντιδράσεων, μετά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστη σαφές ότι το γαϊτανάκι των εσωκομματικών αντιδράσεων είχε ήδη ξεκινήσει.
Όχι μόνο «σαμαρικοί»
Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η... «ιστορική» κυβίστηση της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί σε μία ήδη επιβαρημένη εσωκομματική κατάσταση, εξαιτίας της πρόσφατης επίσκεψης του βορειομακεδόνα πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και της ολοκλήρωσης της αλλαγής γραμμής της ΝΔ επί του Μακεδονικού. Εξάλλου, τούτες τις μέρες ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έχει στο συρτάρι του τις περίφημες τρεις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες ακόμη δεν προωθούνται προς κύρωση στην Ολομέλεια λόγω έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι «σαμαρικοί» αλλά και βουλευτές που δεν ανήκουν στον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού αλλά εκλέγονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτές οι συμφωνίες τους πέφτουν... κομματάκι δύσπεπτες πολιτικά. Συν τοις άλλοις, δεν έχουν διαψευσθεί οι πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσει πως δε θα ψηφίσει τις τρεις εν λόγω συμφωνίες -για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Όπισθεν ολοταχώς!
Με άλλα λόγια, αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο καμβάς των αντιδράσεων στο εσωκομματικό σκηνικό είναι «πολύχρωμος» και δεν αφορά μόνο σε μία πτέρυγα του κόμματος. Το θέμα, δηλαδή, δεν είναι (μόνο) ο Αντώνης Σαμαράς και οι «σαμαρικοί», αφού και στο Μέγαρο Μαξίμου ήξεραν ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορούν να περιμένουν θετική ψήφο από τον πρώην πρωθυπουργό σε διακρατικές συμφωνίες που ονομάζουν την γειτονική χώρα με... το όνομά της, ήτοι Βόρεια Μακεδονία. Όμως, χθες, όπως προαναφέρθηκε, ο γύρος των τηλεφωνημάτων που οδήγησε στην άρον-άρον απόσυρση του όρου «ιστορική» από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορούσε μόνο στους «σαμαρικούς», αλλά και σε πολλούς ακόμη βουλευτές που διεμήνυσαν σε στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι δεν μπορούν να ανεχθούν τον χαρακτηρισμό «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, στα «θερμά» τηλεφωνήματα που αντηλλάγησαν χθες, υπήρξαν και ορισμένοι που κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και κεντρικά την κυβέρνηση πως «τούς εξευτελίζει».
Ρήγμα Μαξίμου-ΥΠΕΞ;
Και, μέσα σ’ όλα αυτά, η κρίση με το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, που οδήγησε άρον-άρον στην απόσυρση της λέξης «ιστορική» και την έκδοση «ορθής επανάληψης» -πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να... ζητήσει από τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο- έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τις παράλληλες πορείες στις οποίες κινούνται ενίοτε το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το θέμα και διερωτώντο πώς «έφυγε» από το γραφείο του Νίκου Δένδια τέτοιο κείμενο. Και, μπορεί επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να έκανε λόγο για «αβλεψία» και να επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, όμως κάποιοι στο Μαξίμου υποψιάζονται πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είδε μεν το κείμενο, αντιλήφθηκε το θέμα που θα δημιουργείτο, αλλά έκρινε ότι το σωστό σήμα που έπρεπε να δώσει η χώρα ήταν πως σέβεται απολύτως τις διεθνείς συμβάσεις. Μάλιστα, για όσους παρακολούθησαν προσεκτικά την επ’ αυτού παρέμβαση χθες του Στέλιου Πέτσα στο Mega, θα είδαν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «καλό είναι τέτοιου τύπου σοβαρά κείμενα να τα βλέπει και ένα δεύτερο μάτι», υπονοώντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να επιζητήσει την άδεια του Μεγάρου Μαξίμου πριν δώσει στη δημοσιότητα ένα τόσο σημαντικό κείμενο.
ΠΗΓΗ: matrix24.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου