Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020
Γ. Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας για τα 12 μίλια! Δεν θα επιτρέψουμε κανένα γεωτρύπανο
«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια». Αυτό υπογράμμισε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προειδοποιώντας συγχρόνως ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο». Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανέξοδη και ανεύθυνη πολιτική στα εθνικά θέματα...
Ξεκινώντας από μια γενική διαπίστωση, «όλοι έχουμε μια βασική υποχρέωση σε καθεστώς Δημοκρατίας, και η υποχρέωση αυτή είναι να τους έχουμε τους πολίτες ενημερωμένους. Οι πολίτες δεν είναι αγέλη, είναι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως εχέφρονες, έχουν πλήρες συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζουν τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση», ο υπουργός Επικρατείας τόνισε στο επίμαχο ζήτημα: «Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω. Ο,τιδήποτε άλλο είναι μια επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη. Και τα δύο είναι ζημιά για τη δημοκρατία. Οφείλουμε να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».
Και συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης: «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε προαναγγέλλοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Εξάλλου, «διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».
Ευκαιρίας δοθείσης διευκρίνισε ότι «η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. ‘Αλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα. Αυτό είναι δεδομένο».
Στο σημείο αυτό της συνέντευξης, ο Γ. Γεραπετρίτης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση που «σήμερα μας καλεί σε εν θερμώ επέκταση των χωρικών υδάτων», ότι ενώ είχε ως κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να τα επεκτείνει, ακόμη και σε πιο «ανώδυνες» περιοχές, δεν το έπραξε, ούτε καν σε οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες δεν προχώρησε. «Πολύ ανέξοδα, πολύ ανεύθυνα, πολύ πρόχειρα», ήταν το συμπερασματικό του σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σε ερώτηση για το αίτημα της Φώφης Γεννηματά να μην επιτραπεί στα τουρκικά σκάφη να προχωρήσουν μέσα στα 12 μίλια, την κάλεσε να συμβουλευθεί τους ειδικούς στο επιτελείο της αν αυτό είναι επιτρεπτό βάσει του Διεθνούς Δικαίου ή όχι. Σε άλλο δε, σημείο παρατήρησε: «Η υποκρισία πολλές φορές πλεονάζει. Εδώ και 30 χρόνια γίνονται και ασκήσεις και διελεύσεις στα 6 ως 12 μίλια, και από μέρους της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα, και από μέρους της Ελλάδας στα τουρκικά». Ενώ, από τη στιγμή που και οι δύο χώρες δεν έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα έξω από τα 6 μίλια, λογίζονται κατά το Διεθνές Δίκαιο ως διεθνή ύδατα, στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση.
Βεβαίως, συνέχισε, «να καθίσουμε να συζητήσουμε με όλους για την εθνική γραμμή, για το αν θα πρέπει να επεκτείνουμε και πότε στα 12 μίλια. Βεβαίως, αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να πράξουμε, ο χρονισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό». ‘Αλλωστε, πρόσθεσε, άλλο το ζήτημα της στρατηγικής κι άλλο «να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα, προσκομίζοντας κάποια ευκαιριακά οφέλη, επειδή ακούγονται ευχάριστα. Η υποχρέωση εκείνου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα δεν είναι να μιλά ευχάριστα, αλλά να λέει αλήθειες».
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Επικρατείας τις χαρακτήρισε «συστηματικές» και «κλιμακούμενες», επέμεινε δε, ότι η γείτων είναι σε διπλωματική απομόνωση, με πολλά μέτωπα ανοιχτά. Προειδοποίησε, όμως, «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν κομπάζουμε, δεν απειλούμε», επαναλαμβάνοντας ότι από τον Έβρο και εντεύθεν έχει αποδειχθεί η ελληνική αποτρεπτική ικανότητα.
Σκοπός των κυρώσεων είναι να εξαναγκασθεί με διαβουλευτικό πνεύμα να προσέλθει στη συζήτηση η Τουρκία και να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης που διευκρίνισε: «Εκείνο που πρωτίστως με ενδιαφέρει και για μένα και για τις επόμενες γενιές, δεν είναι η Τουρκία να ‘πεθάνει’ πολιτικά και διπλωματικά. Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει μια ειρηνική συμβίωση για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Κι αυτό θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι, υπό όρους καταλλαγής, χωρίς τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και να βρούμε μια λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη». Η απειλή των κυρώσεων είναι εξίσου σημαντική με την επιβολή τους, είπε κλείνοντας για το θέμα. Εν κατακλείδι, είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη διπλωματική «μάχη» σε πολλά επίπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, που επεσήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα των τελευταίων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ και η υπομονή των ισχυρών παικτών δεν είναι ανεξέλεγκτη.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου