Για «ήπιες αυξητικές τάσεις» μιλούν οι αρχές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση» με την πτώση της θερμοκρασίας.
Ανήμπορη αποδεικνύεται η κυβέρνηση να ανακόψει την ορμή της νόσου Covid-19 και την περαιτέρω εξάπλωσή της στη χώρα, καθώς το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο.
Με... τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έσπασε το φράγμα των 500 ημερήσιων κρουσμάτων, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των 508 νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον αναμενόμενος, έπειτα από το συνεχές ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών, καθώς είχαν καταγραφεί:
280 κρούσματα στις 11/10/2020
295 κρούσματα στις 12/10/2020
408 κρούσματα στις 13/10/2020
436 κρούσματα στις 14/10/2020
453 κρούσματα στις 15/10/2020
508 κρούσματα στις 16/10/2020
Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων έρχεται την πρώτη ημέρα εφαρμογής lockdown στην Κοζάνη, που αποτελεί την πρώτη Περιφερειακή Ενότητα που μπαίνει στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.
Όσο για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, παρακολουθούν την περαιτέρω διασπορά της πανδημίας στη χώρα επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους πολίτες και τις συστάσεις (για τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας), ενώ καταφεύγουν σε συγκρίσεις με άλλα κράτη στα οποία έχει ξεφύγει η εξάπλωση του κορονοϊού, επιχειρώντας έτσι να δώσουν μια ψευδή εικόνα πως τα πράγματα στην Ελλάδα βαίνουν καλώς.
Τα «καμπανάκια»
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, οι Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) και Γκίκας Μαγιορκίνης (αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας) εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις.
Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκαν την ανοδική τάση στον αριθμό κρουσμάτων, αναγνώρισαν την πίεση που δημιουργείται από την εξάπλωση της νόσου και μίλησαν για εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική, όπου εντοπίζεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
«Έχουμε ήπιες αυξητικές τάσεις», ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας «μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση», δήλωσε ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, χτυπώντας ξεκάθαρα το «καμπανάκι» κινδύνου και προειδοποιώντας άπαντες με αφορμή και την επικείμενη έλευση του χειμώνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε μήνυμα πως η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είναι ένα βήμα πριν ακολουθήσει την Κοζάνη σε εφαρμογή lockdown.
«Η κατάσταση στα Γιάννενα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι η εν λόγω περιοχή δεν ξεπέρασε τον δείκτη 150 (το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε.) που οδηγεί στην «κόκκινη ζώνη» και σε λήψη μέτρων επιπέδου 4 όπως στην Κοζάνη, όμως είναι πολύ κοντά σε αυτό. Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 24 στην Κοζάνη.
Ανοδικές τάσεις επικρατούν και σε άλλες περιοχές, προβληματίζοντας τις υγειονομικές αρχές. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν 63 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη, 20 στην Καστοριά, 14 στη Λάρισα και 9 στη Ρόδο.
Καθησυχάζουν για Αττική
Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες για την περιοχή της Αττικής. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «έχει μπει σε κατάσταση σταθερότητας», προσθέτοντας πάντως πως η κατάσταση είναι «ευαίσθητη».
«Η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Αττική ήταν πάνω από 200 (συγκεκριμένα: 207 προχθες και 227 χθες). Εξάλλου, μόλις την περασμένη Τρίτη (13 Οκτωβρίου) ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αν και διαφαίνεται κάποια τάση σταθεροποίησης, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μάλιστα είπε ότι το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) στην Αττική κυμαίνεται γύρω στο 1 (κάποιες φορές είναι πάνω από το 1, κάποιες άλλες είναι κάτω από αυτό, σημείωσε). Μάλιστα, την ίδια ημέρα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ήταν περίπου 170 κρούσματα κι όχι πάνω από 200.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένο στην Αττική, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
227 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
63 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
7 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
5 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα από Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
5 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα από Π.Ε. Καλύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Καρδίτσας
20 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
24 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
14 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα από Π.Ε. Λήμνου
8 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Μήλου
1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου
3 κρούσματα από Π.Ε. Νάξου
4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα από Π.Ε. Πρεβέζης
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης
9 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου
8 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων
5 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα από Π.Ε. Φωκίδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα από Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
15 κρούσματα υπό διερεύνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου