Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2020

Τα ορφανά του… σημιτισμού κυβερνούν ακόμα από θέσεις-κλειδιά


 

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Θόδωρος Πάγκαλος τον είχε χαρακτηρίσει «έναν Σημίτη», εξηγώντας: «Εχει σαφώς μεταρρυθμιστικές θέσεις. Αν τις υλοποιήσει, η άλλη παράταξη, που έχει όλο τον λαϊκισμό μέσα της παλαιάς Δεξιάς και τον καραμανλισμό, δεν ξέρω αν θα τον ακολουθήσει ή θα τον στηρίξει μέχρι το τέλος. Θα το δούμε».

Προφητικός ή όχι θα φανεί, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: Ο σημερινός πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να αξιοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να προκαλεί απορίες αλλά και την οργή στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Τελευταίο κρούσμα, η απόφαση να προτείνει εκ μέρους της χώρας μας για την προεδρία του ΟΟΣΑ την Αννα Διαμαντοπούλου, επονομαζόμενη και υπουργό των… φωτοτυπιών, λόγω της αλησμόνητης και συνάμα αποτυχημένης θητείας της στο υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας μιας σειράς άλλων πρώην κορυφαίων -και μη- «πράσινων» στελεχών που θήτευσαν δίπλα στον πρωθυπουργό του σκανδάλου του χρηματιστηρίου και των Ιμίων, καθώς και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, οδηγώντας τη χώρα στο ΔΝΤ.

«Τα ορφανά της περιόδου Σημίτη και οι κηπουροί του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορούν να ρίχνουν τις ευθύνες στον Καραμανλή» είχε πει τον Μάρτιο του 2018 ο Νικήτας Κακλαμάνης, καλώντας τους «ιεροκήρυκες του εκσυγχρονισμού να πάψουν να μας κουνούν το δάχτυλο». Κι όμως, πλέον σε αυτούς τους ανθρώπους στηρίζεται εν πολλοίς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανανέωση που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος.

Ανέκαθεν, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης διατηρούσε στενές προσωπικές σχέσεις με τη λεγόμενη «εκσυγχρονιστική ομάδα» του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εξυμνήσει δημοσίως κάποια άτομα από αυτήν, όπως λόγου χάρη τον Τάσο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είχε επικαλεστεί, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής τη φράση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι «για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», αναταράσσοντας τα λιμνάζοντα ύδατα.

Υπουργοί, σύμβουλοι στο Μαξίμου και δευτεροκλασάτοι σε καίρια πόστα

Η «μεταγραφή» της Αννας Διαμαντοπούλου δεν είναι η πρώτη και, όπως όλα δείχνουν, ούτε η τελευταία για τον πρωθυπουργό από τον πάλαι ποτέ μεγάλο αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας της κυβέρνησής του αρκετά ήταν τα στελέχη αυτά που αξιοποιήθηκαν σε υπουργικές και άλλες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

* Σε επίπεδο υπουργών, «πράσινο» παρελθόν έχουν μπόλικοι. Πρώτος όλων, με «βαρύ ιστορικό», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός που ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει (κατά ομολογία του) ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα του ως νομάρχης Καρδίτσας, διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια κι ενώ ανήκε στην ομάδα του Ακη Τσοχατζόπουλου, ανέλαβε υφυπουργός Εμπορίου στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό τον Κώστα Σημίτη. Εχει διατελέσει και υπουργός Μεταφορών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τελικά τον αξιοποίησε, χωρίς αυτό να αποτελέσει έκπληξη για τους καλά γνωρίζοντες.

* Ως συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ξεκίνησε ο Ακης Σκέρτσος, σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Στη συνέχεια «έδεσε» με τον Παναγιώτη Πικραμμένο αρχικά (διευθυντής του γραφείου του, όταν ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός) και στη συνέχεια με τον Γιάννη Στουρνάρα, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις από το 2009 έως το 2015. Εχει κομματική θητεία στο ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

* Κεντροαριστερής προέλευσης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Με καλές σχέσεις τόσο με την Αννα Διαμαντοπούλου όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διατέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014 με την Ελιά. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Χρήστο Πρωτόπαπα. Ηταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

* Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1989 είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία -μεταξύ άλλων- έχει διατελέσει και γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2004 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και από το 2009 έως το 2015 (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.). Μετείχε ως σύνεδρος στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ από το 2005 και μετά, διατέλεσε μέλος του τομέα Πολιτισμού του κόμματος και υπεύθυνη της ομάδας Πολιτισμού του ΙΣΤΑΜΕ.

* Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έχει υπάρξει σύμβουλος δύο πρωθυπουργών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα. Εχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην Ευρώπη, τις περισσότερες από τις οποίες κατείχε κατά την περίοδο 2012-2014 και έπειτα στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Το βιογραφικό του, εξάλλου, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στις δύσκολες συνεδριάσεις του EuroWorking Group τον καιρό των Μνημονίων.

* Από το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ως συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη και ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, ενώ είχε διατελέσει και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Λιάνη ως υφυπουργού Αθλητισμού.

* Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ήταν δίπλα στον Γιάννη Ραγκούση, καθώς και στον Γιώργο Καμίνη, ως γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί ξανά, ως στέλεχος προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ για γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ολοι οι σημιτικοί χωράνε

Πέραν των υπουργών, υπάρχουν και αρκετά άλλα πρόσωπα που θήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα επιλέχθηκαν να αξιοποιηθούν από την παρούσα κυβέρνηση, στελεχώνοντας τον κρατικό μηχανισμό.

Για παράδειγμα, ο Πάνος Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κατά το παρελθόν ήταν στέλεχος του κεντρικού συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Τον Ιούνιο του 2011, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και η θητεία του ανανεώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στενή πολιτική σχέση με την Αννα Διαμαντοπούλου, της οποίας ήταν και συνεργάτης (ειδικός σύμβουλος και διευθυντής στη δεξαμενή σκέψης Δίκτυο), είχε και ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, τα έτη 2003 και 2004 ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένο μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2012, ενώ υπήρξε μέλος της ΡΙΚΚΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου. Διατέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στο Μαρούσι και στη Βορειοανατολική Αθήνα, σύμβουλος του Απόστολου Κακλαμάνη και του Αντώνη Λιβάνη.

«Πράσινο» παρελθόν και για την Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα Εργασίας. Εχει θητεύσει ως σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά στα εργασιακά θέματα, ήταν υπεύθυνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και γ.γ. του υπουργείου Εργασίας επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.

Επίσης, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ήταν διευθύντρια του γραφείου του Γιάννη Μανιάτη, ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, διατέλεσε συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου, και ο πρόσφατα διορισθείς υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θόδωρος Πελαγίδης ήταν συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο γενικός γραμματέας συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και κατά το παρελθόν ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Επίσης, διατέλεσε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια του Γκίκα Χαρδούβελη.

Η… Αννούλα του χιονιά που δεν έμεινε ποτέ εκτός «συστήματος»

Με εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα την… εκλεκτή του για τη θέση της γενικής γραμματέως του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όχι μόνο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της κυρίας Διαμαντοπούλου, αλλά προέβη και στο σχεδόν κωμικό ατόπημα να τη συγκρίνει με τον πρώην πρωθυπουργό, ακαδημαϊκό και διαπρεπή οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα!

Η αλήθεια είναι πως η Αννα Διαμαντοπούλου περισσότερο συνήθιζε να τα πηγαίνει καλά με το «σύστημα» -πολιτικό, οικονομικό, μιντιακό-, παρά με τις αρμοδιότητες που αναλάμβανε κατά καιρούς. Το όνομά της είχε ακουστεί για θέση υπουργού της κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, αλλά ακόμα και για αυτήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που τελικά -ευτυχώς για τον τόπο- δεν επιβεβαιώθηκε.

Είχε διαρκώς, σε όλη την πορεία της, στενές σχέσεις με τον ξένο παράγοντα, στήριζε τις μνημονιακές πολιτικές και υπερασπιζόταν με πάθος τον (νέο)φιλελευθερισμό και τον ιδιωτικό τομέα. Αφού αρχικά διατέλεσε νομάρχης και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις κατάλληλες γνωριμίες μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη συνέχεια κατάφερε να προωθηθεί μέχρι και τη θέση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (!).

Επίσης, διατέλεσε γενική γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας, πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, γενική γραμματέας Βιομηχανίας, υφυπουργός Ανάπτυξης και υπουργός Παιδείας, ξεχωρίζοντας για το γεγονός ότι επί θητείας της αντί για βιβλία στα σχολεία στέλνονταν φωτοτυπίες. Ξεχώρισε για τοποθετήσεις, όπως να μη δίνεται απολυτήριο λυκείου στους μαθητές που δεν γνωρίζουν πλήρως την αγγλική γλώσσα, αλλά και για δηλώσεις του τύπου: «Στόχος είναι οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν ένα δικό τους μενού, δηλαδή να μπορούν να επιλέξουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους»!

Από το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε, αφού απέτυχε να εκλεγεί στην Α’ Αθήνας. Ακολούθησαν η σύσταση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση, του οποίου προήδρευσε, και η συνεργασία της ακόμα και με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Φλωρίδη (ο τελευταίος με δήλωσή του έδωσε συγχαρητήρια σε Μητσοτάκη και Διαμαντοπούλου), στο πλαίσιο της πολιτικής κίνησης «Ωρα Αποφάσεων», αναζητώντας τη μεγάλη επιστροφή. Κάτι που τελικά πέτυχε (;) και ενώ πρόσφατα κατάφερε να μπει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αλλά και στο Δ.Σ. της Coca-Cola. Είναι αυτό που λένε «πάει με όλα», κι ας το μετανιώνουμε ακολούθως…

πηγή: «δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου