Ο κορονοϊός δοκιμάζει τη Θεσσαλονίκη όλο και περισσότερο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ταξιδέψει στην πόλη, για να συντονίσει τις προσπάθειες που γίνονται…
Την έλευση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας το πρωί στον Real Fm 107,1. Παράλληλα ο κ. Ζέρβας ...«χτύπησε» το «καμπανάκι» για την εξέλιξη των κρουσμάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας πως η περιοχή είναι μια ανάσα από το… πορτοκαλί, δηλαδή από το επίπεδο 3 του χάρτη επικινδυνότητας.
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πολύ εύκολα η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο Επίπεδο 4 και στην «κόκκινη» ζώνη. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, ο κ. Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη η οποία είναι πλέον αντιμέτωπη με το τρίτο «κύμα» της πανδημίας. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των νέων που πλέον μολύνονται από τον κορωνοϊό, καθώς το 52% των θετικών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έχουν ηλικία από 16- 29 και η μέση ηλικία είναι τα 33 χρόνια. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στον ΟΑΣΘ, ενώ προανήγγειλε και ελέγχους σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.
Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα
Σύμφωνα με την εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά τις χθεσινές συζητήσεις οι οποίες έγιναν, τόσο το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη, το ζητούμενο δεν είναι “το εάν” η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επόμενο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης, αλλά “το πότε” θα συμβεί αυτό. Και πλέον, η μέγιστη προσπάθεια εστιάζεται στο να αποφύγει η περιοχή την υπαγωγή της στο ανώτατο επίπεδο 4, το οποίο ισοδυναμεί με ένα μερικό lockdown το οποίο θα αποφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του κ. Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε αναλυτική συζήτηση και για τη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάστηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας στην περιοχή, καθώς και εκτιμήσεις για το αμέσως προσεχές διάστημα, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα οποία έχουν εκπονηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με βάση τα στοιχεία έως και την 18η Οκτωβρίου, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα ενός δεκαημέρου έχει αγγίξει τα 40. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα διαπιστωμένα ενεργά κρούσματα στην περιοχή είναι περισσότερα από 350, ενώ σε συνθήκες απομόνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι περίπου 300 άτομα.
Με βάση τη ραγδαία αυξητική τάση την οποία παρουσιάζουν τα κρούσματα μετά τις 5 Οκτωβρίου όταν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης είχαν καταγραφεί μόλις δύο περιστατικά Covid-19 σε σύνολο 303 πανελλαδικά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η περιοχή οδεύει ολοταχώς προς το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα αυτό θα συμβεί όταν ο κινούμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κυμανθεί λίγο πάνω από τα 45. Αυτό, ενδεχομένως να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας όταν και θα επανεκτιμηθεί η όλη κατάσταση.
Ωστόσο, το κρισιμότερο στοιχείο είναι ο κινούμενος ημερήσιος μέσος όρος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στο απευκταίο, τελευταίο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, οπότε μεγάλος μέρος της οικονομικής δραστηριότητας θα ανασταλεί ή θα υπολειτουργεί. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο “μαγικός” αυτός αριθμός εκτιμάται κοντά στο 55. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη από το να βαφτεί κόκκινη, όμως η απόσταση αυτή μπορεί να διανυθεί πολύ ταχύτερα, εάν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει συμμόρφωση ως προς τους ισχύοντες περιορισμούς και τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Έτσι, από σήμερα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γνωστά, άλλωστε, σημεία της πόλης (πλατείες Αριστοτέλους και Αρχαίας Αγοράς, ΑΠΘ κ.λπ.) όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, ατόμων νεαρής ηλικίας, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το voria.gr, η συμμετοχή αυτών των events στην αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία τα οποία αναλύθηκαν στη χθεσινή απογευματινή τηλεδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκε πως ένα στα δύο θετικά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη είναι ηλικίας από 16 έως 29 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου