Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου, που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, έκανε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί επισήμανε ότι «η ιστορική απόφαση της... δικαιοσύνης συνιστά μια νίκη του κράτους δικαίου & πολύτιμη παρακαταθήκη για την Δημοκρατία. Η αταλάντευτη θέση της ΝΔ συνετέλεσε καθοριστικά στην πολιτική & κοινωνική περιθωριοποίηση της ΧΑ. Φασισμός & ναζισμός δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη Πολιτεία».
Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η ανάρτηση αναπαρήγαγε το βασικό πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης εκείνες της ημέρες, περί του ότι η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε να δικάζεται επί Σαμαρά και καταδικάστηκε επί Μητσοτάκη. Επίσης γίνεται αναφορά στην ασυμβατότητα του ναζισμού και του φασισμού με ένα κράτος δικαίου. Μάλιστα.
Μόνο που η Νίκη Κεραμέως δεν είναι υπουργός Δικαιοσύνης (παρότι υπήρξε στο παρελθόν φημολογία ότι «φλέρταρε» με ένα τέτοιο ενδεχόμενο). Είναι υπουργός Παιδείας. Δηλαδή πολιτική προϊσταμένη σε ένα πεδίο που είναι καθοριστικό για τη εκρίζωση του φασισμού και του ναζισμού από την ελληνική κοινωνία.
Είναι μάλλον κοινοτοπία το να αναφέρουμε ότι οι αντιλήψεις που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή και κάθε τι παρεμφερές δεν μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος σε νεανικά μυαλά που γνωρίζουν τις ρίζες του ναζιστικού φαινομένου. Με αυτό φυσικά δεν εννοούμε απλά τα κεφάλαια των βιβλίων της ιστορίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή.
Επίσης είναι αυτονόητο πως προσφέρει «ανοσία» στο ναζιστικό δηλητήριο η διαμόρφωση προσωπικοτήτων που γαλουχούνται στον αντι-ρατσισμό, στην εξοικείωση με την διαφορετικότητα, την αντιδραστικότητα του εθνικισμού και την θρησκόληπτη μισσαλοδοξία.
Το ότι η Χρυσή Αυγή στόχευσε πρωτίστως σε αυτές τις ηλικίες είναι γνωστό. Από αυτά που έγιναν σε σχολεία της Β.Ελλάδας την περίοδο της «συμφωνίας των Πρεσπών». Παράληλα οι εικόνες χρυσαυγιτών που μαθαίνουν σε νήπια να χαιρετούν ναζιστικά προκαλούν πάντα την ίδια ανατριχίλα.
Η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του φαινομένου του ναζισμού (όχι της «ριζοσπατικοποίησης» κ.Χρυσοχοϊδη, του ναζισμού λέμε) μέσω της παιδείας, αποτελεί κοινή παραδοχή των κομμάτων που θέλουν να περιλαμβάνονται στο «δημοκρατικό τόξο». Αν δεν ήταν υποκριτικές οι δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων από τους εκπροσώπούς τους.
Έτσι προκύπτει το απλό ερώτημα: Πόσες πρόνοιες περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την διδασκαλία του αντι- φασισμού στις εκπαιδευτικές βαθμίδες; Η απάντηση είναι μονολεκτική: Καμία.
Στοιχείο που δυστυχώς «δένει» με ένα άλλο γεγονός: Το ότι η Νίκη Κεραμεώς, στο περσινό επίσημο μήνυμα της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον φασισμό και τον ναζισμό. Αυτές οι λέξεις δεν υπήρχαν. Αντιθέτως έκανε αναφορά στις «ακραίες φωνές του λαϊκισμού» που είναι γνωστό σε ποιά θεωρία (των δύο άκρων) παραπέμπει. Το γεγονός προκάλεσε όπως ήταν εύλογο, αντιδράσεις. Ακόμη και από τον χώρο της Ν.Δ.
Ενθαρρυντικό είναι ότι μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, δίνουν τις προσωπικές μάχες τους ώστε οι αξίες του αντιφασισμού να μεταλαμπαδεύονται στις νεώτερες γενιές. Όμως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν έχει αντιστοιχηθεί με την κοινωνική βούληση και την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του νεοναζιστικού φαινομένου. Ούτε αυτό περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας.
Μάλλον γιατί ένας τέτοιος εκπαιδευτικός προσανατολισμός, δεν είναι και πολύ ταιριαστός με αντιλήψεις που θέλουν το δόγμα «νόμος και τάξη» στα σχολεία. Ούτε με τις φυλακίσεις 14χρονων μαθητών επειδή διεκδικούν…
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου