Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

Καταργούν σήμερα την προστασία της πρώτης κατοικίας! – Παρέμβαση στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα






Η πρώτη κυβέρνηση που από την αρχή της κρίσης καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας – Πώς επιχειρούν κι αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ψηφίζοντας τον νέο πτωχευτικό νόμο. Παίρνει τέλος έτσι το ειδικό καθεστώς που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατσέλη και συνεχίσθηκε με τον νόμο Σταθάκη. Σε αντιπερισπασμό, η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επ’ αυτού έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μακρά συζήτηση, που αποσαφήνισε την κατάσταση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου με έγγραφα απέδειξαν ότι οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. είναι ψευδείς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι αυτή είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019, λέγοντας μάλιστα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μη μιλάτε αν δεν θυμάστε πού βάλατε τις υπογραφές σας».


Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν δεσμευτήκαμε για κατάργηση

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατέθεσε το έγγραφο των συμπερασμάτων του Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019 τονίζοντας ότι η Ν.Δ. διαβάζει μόνο το κομμάτι από την απόφαση που λέει ότι στο τέλος του 2019 θα λήξει το πλαίσιο Κατσέλη – Σταθάκη, αποκρύπτοντας το κομμάτι που λέει ότι τους επόμενους μήνες οι ελληνικές αρχές θα φέρουν ολιστικό πλαίσιο.

Και η Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε το report της τρίτης μεταμνημονιακής εποπτείας, τον Ιούλιο του 2019, που επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα φέρουν ένα «ολιστικό πλαίσιο για την πτώχευση και την αφερεγγυότητα», ώστε να υπάρξει συνολικό πλαίσιο.

Και οι δύο επεσήμαναν ότι η λέξη “κατάργηση” της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά.

Έφη Αχτσιόγλου: Ρητά και καθαρά δεσμεύτηκε η Ν.Δ.

Αντίθετα, όπως αποκάλυψε η Έφη Αχτσιόγλου, στα reports μεταμνημονιακής εποπτείας επί Ν.Δ. ξεκαθαρίζεται ότι θα λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, στο report του Νοεμβρίου του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα παρατείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για τέσσερις μήνες και θα το παύσουν στο τέλος Απριλίου του 2020. Στο νέο πλαίσιο που θα φέρουν θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη, αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».

Και στο 6ο report,τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύοεαι πάλι ότι τον Απρίλιο θα τελειώσει η προστασία της πρώτης κατοικίας: «The authorities reiterated their commitment that the protection would expire at the end of April 2020». «Δεσμεύονται, ρητά και καθαρά», επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η κοινοτική Οδηγία δεν επιβάλλει πτώχευση προσώπων

Αποκύημα της κυβερνητικής φαντασίας είναι η πτώχευση των φυσικών προσώπων που εισάγεται με τον νέο πτωχευτικό. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας 1023/2019, η οποία κυρώνεται μαζί με τον πτωχευτικό. Όμως η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε ότι στο επίμαχο άρθρο 20 της Κοινοτικής Οδηγίας «δεν λέει ότι πρέπει να πτωχεύεις για να απαλλάσσεσαι από τις οφειλές ούτε ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς είναι να πτωχεύσεις». Δηλαδή η Οδηγία δεν επιβάλλει να υπάρξει πτώχευση του φυσικού προσώπου!
Τι λέει η Οδηγία; Ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση όλων, φυσικών και νομικών προσώπων, σε έναν θεσμό απαλλαγής των οφειλετών. Αυτό, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετικό από την υποχρεωτική πτώχευση και την απώλεια όλης της περιουσίας του φυσικού προσώπου, το οποίο θα πρέπει να ζει με 611 ευρώ τον μήνα…

Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε πως σήμερα υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο η απαλλαγή του οφειλέτη χωρίς πτώχευση, καθώς είναι μια διαδικασία που την προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Αυτή τη διάταξη του νόμου Κατσέλη την καταργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου