Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2020

Κορονοϊός: Γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα – Καθολική η διασπορά στη χώρα (video)





Ποιες είναι οι προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα - Ανησυχία για τη διασπορά του ιού, θλιβερή πρωτιά ξανά για την Αττική, νέο αρνητικό ρεκόρ η Θεσσαλονίκη


Ένα ακόμα «καμπανάκι» χτύπησε η ενημέρωση του ΕOΔΥ για τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου στη χώρα μας. Ο αριθμός των 935 νέων κρουσμάτων και η ανεξέλεγκτη όπως φαίνεται διασπορά του....κορονοϊού προβληματίζουν έντονα της Αρχές. Μπορεί η Αττική να παραμένει στην κορυφή της λίστας (με 228), αλλά η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη (217 καταγράφηκαν το Σάββατο, 24/10), είναι αυτό που έχει σημάνει συναγερμό, γιατί ουσιαστικά είναι μία απόδειξη για το πώς μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση μέσα σε λίγες ημέρες.

Παράλληλα, μία απλή ανάγνωση της κατανομής των κρουσμάτων δείχνει ότι η διασπορά είναι καθολική στη χώρα. Τουλάχιστον τέσσερις περιοχές είχαν πάνω από 30 κρούσματα, ενώ δέκα περιοχές έχουν και αυτές διψήφια χαμηλά νούμερα.

Έτσι, αυτό που έχει πλέον ύψιστη σημασία είναι η αποτελεσματικότητα (ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη) των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/10), στις περιοχές που είναι στο επίπεδο «3» και «4» στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας», μετά και τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη



Το πότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν αυτά τα μέτρα είχαν αποτελεσματικότητα και σε τι βαθμό θα συμβεί σε 14 ημέρες, οπότε και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, και το «Βήμα της Κυριακής», στα 2.000 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε γενικό lockdown, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το «κλείδωμα» περιφερειών, το κλείσιμο της εστίασης και ο περιορισμός στο σπίτι για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Μέτρα που βρίσκονται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.




Στον πρωθυπουργό έχουν εισηγηθεί το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ και περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση και είναι σίγουρο ότι θα περάσουν κάποιες ημέρες για να δουν αν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου φέρουν αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι παλαιότερα είχαν εξεταστεί παρόμοια μέτρα, αλλά τελικά δεν προχώρησαν.



Το νέο, πάντως, θλιβερό ρεκόρ με τα 935 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (24/10) προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να πολιορκείται από τον κορονοϊό, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Και το δυσάρεστο είναι ότι και άλλες περιοχές όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Λάρισα δείχνουν αυξητικές τάσεις με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται.

Θυμηθείτε εδώ πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης από τη Δευτέρα (26/10) και πού μειώνεται το επίπεδο συναγερμού.




«Δεν τηρούμε τα μέτρα και αγνοούμε τα πάντα»

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας αναφέρθηκε η Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha». «Τα μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να δούμε αν θα αποδώσουν. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουμε τηρήσει κάποια μέτρα και αγνοούμε τα πάντα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έχουμε πολλά θετικά κρούσματα. Αυτό που πρέπει να θυμίσουμε είναι ότι τα κρούσματα τα οποία βλέπουμε ναι μεν είναι θετικά όμως το ποσοστό των θετικών σε σχέση με τους με τους ελέγχους που γίνονται παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που διαφέρουν και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν πιο γρήγορα σε πορτοκαλί ή κόκκινο επίπεδο», τόνισε αρχικά.

Στο ερώτημα αν το γεγονός οι έλεγχοι που γίνονται τώρα είναι περισσότεροι από αυτούς που είχαμε στο πρώτο κύμα του ιού τον Απρίλιο και γι’ αυτό τον λογο τότε είχαμε λιγότερα κρούσματα είπε: «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δείχνουν λιγότερα κρούσματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται είναι εικοσαπλάσια από αυτά που γινόταν την άνοιξη. Βέβαια σε αυτή τη φάση που είμαστε έχουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς ασθενείς ο οποίος είναι και οι μεγάλος κίνδυνος για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Οι νέοι φαίνεται πως είναι το κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με την κ. Κοτανίδου να επισημαίνει: «Κάποιοι δεν έχουν πείσει τους νέους και γι’ αυτό φταίμε όλοι εμείς. Οι νέοι αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και μεγάλος κίνδυνος για όλους τους γύρω τους. Δεν πρέπει να προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και όλο τον κόσμο που είναι γύρω τους. Οι θείες, οι γιαγιάδες, οι γονείς, όλοι αυτοί που κινδυνεύουν να μπουν στο νοσοκομείο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του, όλοι ζούμε για να προστατεύσουμε το κοινωνικό σύνολο και οι νέοι σε αυτή τη φάση πρέπει να βοηθήσουν».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και για το πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα μας στο να ξεπεράσει το όριο η Αθηνά Κοτανίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική. «Απέχουμε από το όριο αρκετά. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και στην Αττική έχουμε αρκετά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το όριο».


Βίντεο: newsit.gr



«Ασφυκτιούν» Αττική και Θεσσαλονίκη

Ένα νέο, θλιβερό αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα του κορονοϊού κατέγραψε η χώρα το Σάββατο (24/10), με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 935 νέα περιστατικά μόλυνσης. Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με 228 και 217 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα. Περιοχές στις οποίες οι Αρχές και οι επιστήμονες προσπαθούν να περιορίσουν την αρνητική κατάσταση.


Γνωστοποιήθηκαν πέντε νέοι θάνατοι (οι τέσσερις στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες) από επιπλοκές από τον ιό, ενώ οι ασθενείς που είναι στην εντατική παραμένουν πάρα πολλοί (91). Τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 29.992 και οι νεκροί 564 από την αρχή της πανδημίας…

Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δήμοι αναστέλλουν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.






Δείτε αναλυτικά πού εντοπίστηκαν τα 935 νέα κρούσματα:
44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
228 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας.
6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.
5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.
14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας.
11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας.
13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,εκ των οποίων 2 συνδέεται με γνωστές συρροές.
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας.
30 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας.
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας.
15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.
30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας.
37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου.
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου.
8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας.
12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου.
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης.
14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας.
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου.
54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας.
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.
39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ Καιρός: Ζέστη με υγρασία το Σαββατοκύριακο – Θα μαυρίσει ο ουρανός (video)


Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά τα 54 ημερήσια κρούσματα

Έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κορoνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συγκαλούν την Κυριακή (25/10), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών, στις 9.30 το πρωί. Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο (24/10) 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εκ των οποίων τρία συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ ενώ αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη είχαν ανακοινωθεί έκτακτα μέτρα από τον δήμαρχο, Αλέξανδρο Χρυσάφη, ενώ ακολούθως στις Σέρρες πήγε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τεστ (βρέθηκαν 14 θετικοί στον ιό). «Εξαιρετικά επιθετική η έξαρση στις Σέρρες»δήλωσε μία ημέρα μετά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΕΟΔΥ: 49 κρούσματα σε 1.815 rapid test έξι περιοχών της Ελλάδας

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε:

1. ΚΦΠΜ/ΚΥΤ ΒΙΑΛ Χίου
Συνολικά ελήφθησαν 276 rapid test εκ των οποίων ανευρέθησαν 24 θετικά, 22 σε ωφελούμενους και 2 σε εργαζόμενους διερμηνείς του Easo

2. Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών Σάμου
Συνολικά ελήφθησαν 71 rapid test, όλα αρνητικά

3. Πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισας
Σε σύνολο 511 rapid test προέκυψαν 12 θετικά (5 άνδρες και 7 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 30 έτη

4. Πεζόδρομος Ακταίον, Ρόδος
Συνολικά ελήφθησαν 149 rapid test όλα αρνητικά, με μέσο όρο ηλικίας εξεταζόμενων τα 44 έτη

5. Φιλότι Νάξου
Συνολικά ελήφθησαν 82 rapid test, όλα αρνητικά

6. Πλατεία Αγίου Ιωάννη Αθήνα
Πραγματοποιήθηκαν 726 rapid test εκ των οποίων ανευρέθησαν 13 θετικά που αφορούν σε Έλληνες, 5 άνδρες και 8 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 33 έτη.

τεστ κορονοϊός ΕΟΔΥ sooc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου