Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο: Ετοιμάζουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι – Σε γενική επιφυλακή οι ΕΔ – Πού βρίσκεται το Oruc Reis – Εικόνες



Προκαλούν για το ελληνικό “casus belli”;

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βάλει και η πορεία του Oruc Reis, που πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, διατηρώντας αμείωτη την τουρκική προκλητικότητα.

Ετοιμάζουν και άλλη πρόκληση οι Τούρκοι;

Εικόνες που κάνουν τον γυρώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζουν δύο πυραυλάκατους του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Τσεσμέ. Πιθανόν, να είναι κλάσης Kilic και Yildiz.

Αυτό δεν είναι μία συνηθισμένη κίνηση, ιδιαίτερα για δύο πλοία ταυτόχρονα, καθώς σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχει ναύσταθμος.

Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μία κίνηση για “ταχεία επέμβαση”, μετά τον χάρτη SAR;


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται το βράδυ της Κυριακής μόλις 18 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το ακριτικό ελληνικό νησί.

Μάλιστα, έφτασε ως τα 12 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης, ενώ επίσης κινήθηκε στο βoρειοανατολικό άκρο της τουρκικής NAVTEΧ και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Λίγο πριν τις 22:30 το βράδυ, το Oruc Reis βρίσκεται περίπου 25 μίλια νότια του Καστελόριζου, με πορεία νοτιοδυτική, δηλαδή απομακρύνεται συνεχώς από το σύμπλεγμα και δείχνει να «σκανάρει» και πάλι την δεσμευμένη με NAVTEX περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.




Το σημαντικότερο ερώτημα είναι αν το ερευνητικό σκάφος θα χρησιμοποιήσει όλη την παράνομα δεσμευμένη περιοχή της τουρκικής Navtex, η οποία στο βορειότερο άκρο της, φτάνει, μια ανάσα και πάλι από το Καστελόριζο, ακόμα πιο κοντά δηλαδή στο όριο των 6,5 ναυτικών μιλίων.


Εαν επιχειρήσει πράγματι κάτι τέτοιο η Άγκυρα, να στείλει το Oruc Reis στο όριο των 6-7 μιλίων, δηλώνει ρητά πως αναζητά την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας και τη σύρραξη, καθώς αυτό είναι το ελληνικό “casus belli”.

Αν το Oruc Reis τις επόμενες ώρες, ξεπεράσει μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία τα 7 μίλια, τότε θα βρει απέναντί του το Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας μας, με το μέλλον να είναι πραγματικά απρόβλεπτο…

Θυμίζουμε πως το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει συνεχώς ένας τουρκικός στολίσκος αποτελούμενος από φρεγάτες και κορβέτες.

Εκτιμήσεις πηγών του υπ. Εθνικής Άμυνας τονίζουν πως αύριο το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης, το Οruc Reis, αναμένεται να περάσει επίσημα κάτω τα 12 ναυτικά μίλια, ενώ στα έξι μίλια, που είναι τα χωρικά μας ύδατα, θα υπάρξει αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, τα οποία είναι πανέτοιμα να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να δίνει με τη σειρά του σαφείς οδηγίες και να είναι σε άμεση επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν.

Όπως επισημαίνει η δημόσια τηλεόραση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου να παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το Star, στην Κάρπαθο υπάρχει αυτή τη στιγμή φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί την περιοχή. Είναι η οπισθοφυλακή της μεγάλης ναυτικής μας δύναμης που «μαρκάρει» στενά τους Τούρκους στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.


Επίσης, ένα ελικόπτερο aegean χοκ «σηκώθηκε» στην περιοχή. Τα ελικόπτερα αυτά επιτηρούν τον θαλάσσιο χώρο και μετά τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά τους συστήματα ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου