Οι πρυτάνεις προτείνουν σώμα φύλαξης των ΑΕΙ που δεν θα έχει σχέση με τις αστυνομικές Αρχές, αλλά θα αποτελεί ουσιαστικά ένα ενισχυμένο σώμα ιδιωτικής φύλαξης, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θεωρούν αυτονόητο ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ωστόσο στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο και όχι στην Αστυνομία, ενώ η Σύνοδος θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Σύνοδος των πρυτάνεων και των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις 03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.
Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο.
Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο.
Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.
Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.
Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.
Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία».
Οι φοιτητές ξεκινούν κινητοποιήσεις για τις «αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια»
Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι φοιτητές για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ μετά από τη διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ και ιδίως για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και της σχεδιαζόμενης κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ
Ψήφισμα στον ΦΣ οικότροφων νέων εστιών ΕΜΠ
«Οι φοιτητές με τους αγώνες μας θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης και καταστολής της κυβέρνησης.
Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια. Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως αυτές οι προβοκατορικες ομάδες και η δράση που αναπτύσσουν όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές αλλά είναι εχθρικές για μας και τα δικαιώματά μας. Οι ίδιοι οι φοιτητές τους έχουμε απομονώσει και καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες.
Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, την οργάνωση στους συλλόγους τους.
Φέρνει «πανεπιστημιακούς μπράβους», ένα σύνολο μέτρων βγαλμένα από άλλες εποχές, με face control στην είσοδο των πανεπιστημίων και «κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης». Σε χρόνο dt βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί ξέρει ότι οι αγωνίες και η δυσαρέσκεια των φοιτητών, από την πολιτική της που μας αφήνει ξεκρέμαστους από υγεία και ουσιαστική μόρφωση, όλο και μεγαλώνει. Είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα της περάσει.
Τόσο καιρό κυβέρνηση και Πρυτάνεις δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας. Δεν αποφάσισαν κανένα μέτρο για να ενισχυθούν τα πανεπιστήμια με διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και τα εργαστήριά μας προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.
Τώρα μιλούν για «προστασία της φοιτητικής κοινότητας». Ό,τι ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε και τη δράση αυτών των ομάδων, «φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας», οι ομάδες αυτές όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα πανεπιστήμια χρόνια τώρα, και έχουν αποτελέσει τα καλύτερα άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων.
Το μόνο που πραγματικά τους νοιάζει είναι να ενισχυθεί η «ασυλία» της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια! Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε έδωσαν τεράστια πακέτα εκατομμυρίων σε συνθήκες πανδημίας, με τους φοιτητές εκτός εκπαίδευσης. Γι’ αυτό ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο «σαν τον κλέφτη», με κλειστά πανεπιστήμια που ενισχύει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων μας, που ανοίγει παραπέρα το δρόμο για διαγραφές φοιτητών και πολλαπλασιάζει τα επαγγελματικά μας αδιέξοδα. Γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν με τις διεκδικήσεις και την οργάνωση των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια.
Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δε φιμώνονται! Η μαζικοποίηση των συλλόγων μας, η ένταση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας για ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, για να πάρουμε πτυχίο που θα μας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και για να δουλέψουμε με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, είναι η δύναμή μας. Μέσα από αυτό τον αγώνα μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο σχέδιο καταστολής που μέσα του εντάσσονται αυτές οι ενέργειες.
- Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην αποκλειστεί κάνεις από την τηλεκπαίδευση και για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ουσιαστικά στα αμφιθέατρα.
- Να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες των ιδρυμάτων
- Πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού, διοικητικού και προσωπικού καθαριότητας και αξιοποίηση όλων των υποδομών των ιδρυμάτων για να λειτουργήσουν με κλιμάκια τα τμήματα.
- Τακτικές απολυμάνσεις και δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στις σχολές και στις εστίες.
- Να ενισχυθούν οι ιατρικές μονάδες των σχολών.
- Να γίνουν δια ζώσης φροντιστηριακά μαθήματα και συναντήσεις με τους καθηγητές
- Να πραγματοποιηθούν δια ζώσης όλα τα εργαστήρια.
- Να μην αποκλείσει κάνεις από την τηλεκπαίδευση. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Να καταγραφούν οι υλικοτεχνικές ελλείψεις των φοιτητών και να καλυφθούν με ευθύνη των διοικήσεων.
Ούτε σκέψη για:
- Πανεπιστημιακή αστυνομία.
- Κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια.
- Κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.
- Νέο νομοσχέδιο στην ανώτατη εκπαίδευση που θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις σπουδές μας, ανοίγει το δρόμο για διαγραφές φοιτητών και πολλαπλασιάζει τα επαγγελματικά μας αδιέξοδα.
Προχωράμε σε:
Συνέντευξη τύπου των εκλεγμένων στα ΔΣ την Τετάρτη 4 Νοέμβρη (έγινε στις 10:00) στα προπύλαια.
Παράσταση διαμαρτυρίας των εκλεγμένων στα ΔΣ στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη (έγινε στις 9:00).
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των ΦΣ στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη (05/11) στις 12.00.
Τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου