Ποια σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι» κυβέρνησης και ειδικών
Σε πολύ κρίσιμη καμπή πλέον βρίσκεται η χώρα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας καθώς με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με την επιτροπή Ειδικών, ευελπιστεί να δει μείωση σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.
Με δεδομένο ότι μέσα σε λίγες μέρες από τους 10-12 θανάτους, σταθεροποιηθήκαμε στους πάνω από 40 και με αυξητική μάλιστα τάση και από τους 80-90 διασωληνωμένους, εκτοξευτήκαμε στους 310, είναι εμφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα.
Όπως παραδέχθηκε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κρίσιμες, υπό την έννοια ότι θα φανεί το κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει αισθητά η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιβολή νέων, ακόμα πιο σκληρών.
Μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι το καθολικό lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο, το κλείσιμο των σχολείων, το «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες, η αύξηση της τηλεργασίας στο 70% από το 50% που είναι τώρα, το «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες και το κλείσιμο των συνόρων.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να επιβληθούν μέτρα μόνο στη Θεσσαλονίκη καθώς εκεί η κατάσταση δείχνει να είναι πιο οριακή.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα και από τα νούμερα. Θα πρέπει, πάντως, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τις επόμενες ημέρες η εικόνα δεν θα αλλάξει και ίσως είναι και χειρότερη, όπως παραδέχθηκε την Πέμπτη η κυρία Κοτανίδου.
Lockdown Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη από… χθες, ζητά ο Εξαδάκτυλος
Όχι αποκλιμάκωση, αλλά ούτε καν σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη μετά από 13 ημέρες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να κάνει λόγο για ανάγκη ολικού lockdown… χθες.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο. Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19. Το lockdown πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, χθες έπρεπε να γίνει αυτό» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και συνέχισε:
«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης της πανδημίας όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν».
Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε ως υγειονομικό έγκλημα τις συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη ξεκαθαρίζοντας ότι φέτος θα πρέπει να τις αποφύγουμε.
«Όπως δεν εξαιρέθηκε η Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Πάσχα, η Κυριακή του Πάσχα, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου όπως δεν εξαιρείται καμία πιστή δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη, πρόκειται για υγειονομικό έγκλημα» επανέλαβε.
Η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Μπακιρλή, σχολίασε από την πλευρά της, ότι στο νοσοκομείο οι μονάδες COVID είναι γεμάτες. «Από σήμερα δόθηκαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ σε μη COVID που δίνονται σε περιστατικά COVID. Θα προστεθούν άλλες δύο. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα όλοι μας είμαστε φοβισμένοι δέχεται παρά πολύ μεγάλη πίεση το ΕΣΥ, οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προστίθενται συνάδελφοι σε καραντίνα και συνάδελφοι που πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού».
Τσακρής: Σίγουρη η παράταση του Lockdown – Προς γενικευμένο στη Βόρεια Ελλάδα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, είπε ότι θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
Όπως εξήγησε, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.
Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Να μη ζήσετε στην Αθήνα αυτά που ζούμε στη Θεσσαλονίκη
Ό,τι κι αν γράψει κάποιος, όσο κι αν προσπαθήσει να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δεν θα πλησιάσει ποτέ την πραγματικότητα που μεταφέρει ένας πρωταγωνιστής. Ένας άνθρωπος που το ζει καθημερινά, από μέσα και για ώρες.
Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση. Μιλώντας στο Open TV έκανε λόγο για καθυστέρηση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, ευχήθηκε να μη ζήσει η Αθήνα αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη και μίλησε για πρωτοβουλίες των ίδιων των γιατρών για να λειτουργήσει το σύστημα.
«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η έκρυθμη κατάσταση. Ξεκινάμε σήμερα εφημερία, τα κρεβάτια τα κενά είναι ελάχιστα, μπαίνουμε σε πολύ ανώμαλες καταστάσεις. Οφείλουμε να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε χειρουργικές αίθουσες για να υποδεχθούμε διασωληνωμένους ασθενείς.
Προφανώς δεν υπάρχει προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμός χρόνος για να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όρθιοι να μην γονατίσουμε. Ο,τι ανοίγουμε στο Παπανικολάου, το ανοίγουμε μόνοι μας. Το τελευταίο που δεν θέλουμε να συμβεί είναι μια αναστάτωση στις γραμμές της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης γιατρών πρώτης γραμμής να πάνε να ανοίξουν άλλες ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.
Η προκήρυξη δεν πρέπει να επηρεάσει τα νοσοκομεία. Το διαχρονικό πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι πολύ σοβαρό. Δουλεύουμε με επικουρικό προσωπικό. Εχουμε 37 κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες κατειλημμένες. Περιορίζουμε τις άλλες ειδικότητες. Δεν ξέρω πώς θα βγει σήμερα η εφημερία. Η καρδιολογική σήμερα θα τραβήξει όλο το… κουπί.
Εύχομαι να προλάβετε κι εσείς στην Αθήνα να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία. και να μην ζήσετε ό,τι ζούμε στη Θεσσαλονίκη…», τόνισε αρχικά ο κύριος Καπραβέλος και κληθείς να σχολιάσει την προκήρυξη για τις μόνιμες θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας, ανέφερε:
«Κάνω έκκληση να μην μετακινηθούν γιατροί σε άλλα νοσοκομεία. Το δέλεαρ της μονιμότητας είναι μεγάλο. Το Παπανικολάου δεν προκήρυξε θέσεις. Το Παπανικολάου δουλεύει με επικουρικούς. Δεν γίνεται γιατροί πρώτης γραμμής να φύγουν τώρα. Είμαστε σε πόλεμο. Είμαστε οι τελευταίοι που θα αφήσουμε τα όπλα κάτω. Και σε θαλάμους και σε διαδρόμους θα νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί. Η πρώτη γραμμή πρέπει να μείνει ανέγγιχτη…».
Αγώνας δρόμου για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ – «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»
Δύσκολες ώρες περνάει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού τόσο οι υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται στα όριά του.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
«Μετράμε με ώρες και μέρες ώστε να αντέξει η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά ασθενών, σε έκτακτες συνθήκες, σε όμορους νομούς, ενώ στη μάχη έχουν μπει και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές.
«Αν αντέξουμε την επομένη βδομάδα και τα μέτρα δουλεύουν, θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση».
Ωστόσο, μέχρι να δούμε την αποκλιμάκωση «θα υπάρξει ένταση του κύματος», ενώ κρίσιμος παράγοντας είναι και η κόπωση του υγειονομικού προσωπικού, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται στα όριά τους.
Ο κ. Κυριόπουλος χαρακτήρισε ως «αδύναμο» το μέτρο πρόσληψης γιατρών και την έκκληση που έκανε το υπουργείο Υγείας, καθώς, όπως είπε, τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι αδύναμα.
Από τη μεριά του ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες και προκειμένου τα νοσοκομεία να αντέξουν, κρεβάτια απλής θεραπείας μετατρέπονται για να νοσηλεύουν ασθενείς Covid-19.
«Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στο Παπαγεωργίου», επισήμανε ο γιατρός, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτούν, μεταφέρονται είτε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης είτε σε ιδιωτικές κλινικές.
«Είμαστε στο χείλος του γκρεμού».
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζονται προσλήψεις αλλά και ενίσχυση του προσωπικού που ήδη παλεύει, ενώ έκανε έκκληση και για αιμοδοσία καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου