Σάββατο, Νοεμβρίου 14, 2020

To lockdown2 αλά Ελληνικά απειλεί την κυριαρχία της κυβέρνησης και εκνευρίζει τους πολίτες




Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η επιλογή να μετατραπεί η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για τα ΜΜΜ σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών κατάφερε να δημιουργήσει μέτωπο απέναντί στον Πρωθυπουργό από το σύνολο της αντιπολίτευσης.



Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η απειλή του κορωνοϊού είναι ίσως η μεγαλύτερη μετά από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Πλήττει τους πάντες, φτωχές, πλούσιες ακόμα και τις πιο προηγμένες χώρες και δεν κάνει εξαιρέσεις. Δοκιμάζει τα όρια αντοχής στα ισχυρότερα συστήματα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι πληθυσμοί που αισθάνονται και είναι εκτεθειμένοι και βλέπουν ανατροπές στην οικονομική και κοινωνική ζωή τους δεν αξιολογούν τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από της κυβερνήσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη του δεύτερου κύματος αναπολώντας το πρώτο που βγήκε αλώβητη, ίσως και ισχυρότερη από την ικανοποίηση της κοινωνίας στη διαχείριση του.

Η εικόνα που εκπέμπεται, με τα «ήξεις αφήξεις» των Υπουργών, τις διαψεύσεις αλλά και τα μπρος πίσω για τα μέτρα, το lockdown που μέχρι να ανακοινωθεί διαψευδόταν κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να ανακοινωθεί «πανηγυρικά» στη συνέχεια, δεν δείχνει προετοιμασία και σχεδιασμό. Μάλλον, σε σχέδιο για το πως θα τρελάνουμε τον κόσμο μοιάζει. Κάθε μέρα και ένα μέτρο. Ένα μαρτύριο της σταγόνας με τα μέτρα να αλλάζουν σε κάθε συνέντευξη κυβερνητικού στελέχους ενώ επιστήμονες στα ΜΜΕ διαφωνούν μεταξύ τους.

Οι κορωνο-δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει το «εμβόλιο Τσιόδρας» του πρώτου κύματος για την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν από τα βασικά ερωτήματα στη δημοσκόπηση της ALCO για το δελτίο ειδήσεων του OPEN. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 11 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, καταγράφεται, μείωση του βαθμού ικανοποίησης από τα μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 42% που δήλωσε ικανοποιημένο. Όταν τον Μάιο, το 84% αποθέωνε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα μέτρα, το 65% είπε πως τα μέτρα ελήφθησαν καθυστερημένα, ενώ το 30% ότι τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως.

Κάμψη σε όλους τους τομείς της διαχείρισης της κρίσης εμφανίζει, πλέον, η κυβέρνηση, πλην όμως η αντιπολίτευση δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι πολίτες αξιολογούν τους πάντες από την αρχή και για όλα. Και η στιγμή αυτή είναι η κρίσιμη καμπή που σηματοδοτεί και το τέλος μιας παρατεταμένης «περιόδου χάριτος» για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι ορατή μια κάμψη σε στους σταθερούς πολιτικούς δείκτες. Η ανακοίνωση, με τον τρόπο που έγινε, του νέου lockdown σήμανε την υποχώρηση της αρχικής απόλυτης εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας στην κυβέρνηση. Οι εστίες της πανδημίας ξαναφουντώνουν και μάλιστα με περισσότερους νεκρούς, το εθνικό σύστημα υγείας δοκιμάζεται, η οικονομία ξαναμπαίνει σε τούνελ και δύσκολα θα πάρει μπροστά.

Η πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος γιγαντώθηκε την περίοδο του τριμήνου Μαρτίου-Μαΐου, χάρη στη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, κινδυνεύει, όμως, να εξαφανιστεί μπροστά στο δεύτερο. Αφού, ήδη, η κυβέρνηση απολογείται για το πώς αξιοποίησε το χρόνο που της εξασφάλισε η θερινή περίοδος και, κυρίως, η ελληνική κοινωνία με το lockdown και τώρα αναγκάζεται ξανά σε θυσίες. Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά δεν έχει πείσει ότι δεν ευθύνεται για τις ολιγωρίες, τις καθυστερήσεις αλλά και την προετοιμασία της αντιμετώπισής του όταν όλοι οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε.

Τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν όσο θα έπρεπε, τα σχολεία με κενά και τα τραγελαφικά με τις μάσκες και οι καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η πραγματικότητα όσο και αν δεν το παραδέχονται στην κυβέρνηση. Οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση τον Μάιο πήγε διακοπές ανοίγοντας τον τουρισμό. Ακόμα ένα λάθος της κυβέρνησης ήταν η επιλογή της συζήτησης στη βουλή για τη πανδημία την ώρα που έχει ανάγκη την ενότητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η επιλογή να μετατραπεί η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για τα ΜΜΜ σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών κατάφερε να δημιουργήσει μέτωπο απέναντί στον Πρωθυπουργό από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς και απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής υπό τον όρο άμεσης ενίσχυσης ΕΣΥ και πάγωμα αντιλαϊκών μέτρων, από εδώ και στο εξής φέρει στο ακέραιο προσωπικά ο ίδιος την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους έξι μήνες στο ΕΣΥ και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο όταν λες ότι βρίσκεσαι σε πόλεμο χρειάζεσαι όλες τις δυνάμεις στο πλευρό σου.

Όταν λες ότι τα κάναμε όλα καλά και το απόγευμα αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα και η μακάβρια λίστα των νεκρών μεγαλώνει και στα δελτία οι επιστήμονες εκλιπαρούν για νέα μέτρα και ότι έχουν ήδη αργήσει, ο πολίτης τι συμπέρασμα βγάζει; Κι όλα αυτά την ώρα που όλα τα ΜΜΕ έπαιζαν το «πέσαμε έξω» του Υπουργού Ανάπτυξης, που χρησιμοποιήθηκε ως ισχυρό όπλο από την αντιπολίτευση. Στη συνέχεια τα μαύρα ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει και νέα μέτρα δημιουργώντας την απορία στους πολίτες, γιατί αφού τα κάναμε όλα καλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου