Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2020

Το δράμα των Αρμενίων: Αφήνουν το Αρτσάχ καίγοντας τα σπίτια τους, νιώθοντας προδομένοι (video)





«Δεν θα μείνετε σε αυτά Αζέροι»: Ο περίεργος ρόλος της Ρωσίας και η... παρουσία της Τουρκίας - Έκθεση του ΟΗΕ «καίει» την Άγκυρα για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ


Η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υπό την… αιγίδα της Ρωσίας έδωσε τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Μόνο που οι Αρμένιοι στο Αρτσάχ (και όχι μόνο) νιώθουν προδομένοι και τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές εικόνες, όταν έκαιγαν τα σπίτια τους για να μην τα αφήσουν στους Αζέρους. Μεταφέροντας, ακόμα, και τους τάφους των γονιών τους για να μη τους...βεβηλώσουν οι Αζέροι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι.

Ο ρόλος της Ρωσίας είναι περίεργος, ενώ η… παρουσία της Τουρκίας συνεχίζει να είναι κάτι παραπάνω από έντονη, άσχετα εάν η Μόσχα λέει ότι αυτό δεν συμβαίνει όσον αφορά στην ειρηνευτική προσπάθεια…

Βάσει της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Προθεσμία στους Αρμένιους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Προθεσμία έως τις 25 Νοεμβρίου έδωσε, μάλιστα, το Αζερμπαϊτζάν στους Αρμένιους, προκειμένου να αποχωρήσουν από τις περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες περιέρχονται στον αζερικό έλεγχο, μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού, Ερεβάν και Μόσχα.

«Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία απόσυρσης των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων και των παράνομων Αρμένιων εποικιστών έως τις 25 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπακού. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία εξέπνεε την Κυριακή (15/11).

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, υποστηριζόμενο από την Αρμενία.

Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

Η Ρωσία φαίνεται να μην αντιδρά έντονα σε Τούρκους και Αζέρους, καθώς δεν φάνηκε να κάνει ακόμα και στην κατάρριψη του ελικοπτέρου Μi-24Το Κρεμλίνο ανέφερε πως δέχεται την συγγνώμη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος έδωσε άμεση εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για το πως έλαβε χώρα το συμβάν.

Με το Μπακού να πανηγυρίζει μαζί με την Άγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε, άλλωστε, άμεσα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Αζερμπαϊτζάν, μετά την εκεχειρία, ενώ πριν φέρεται να είχε στείλει μέχρι και μισθοφόρους τζιχαντιστές στο μέτωπο.

Με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να πανηγυρίζει για τη συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ενώ οι Αζέροι τις προηγούμενες ώρες  κέρδιζαν εδάφη στην περιοχή και πλησίασαν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Την ίδια στιγμή, οι Αρμένιοι προχώρησαν σε μία συγκλονιστική κίνηση στο Αρτσάχ (Karvachar). Έκαψαν τα σπίτια τους, λίγο πριν βρεθούν στην περιοχή οι Αζέροι, κάτι που αναμένεται να γίνει την Κυριακή (15/11), αλλά αυτό θα συμβεί τελικά στις 25 του μήνα. 

Με αυτό τον τρόπο οι Αρμένιοι θέλουν να παραδώσουν καμένη γη στους Αζέρους. Οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές, καθώς δεκάδες άνθρωποι έφυγαν από το Αρτσάχ. Μάζεψαν όλη την περιουσία τους και κατευθύνθηκαν προς την Αρμενία, με σκοπό να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. Με μια νέα γενοκτονία να ολοκληρώνεται…

Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη φορά διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Ερεβάν, ζητώντας «την κεφαλή επί πίνακι» του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο χαρακτήριζαν προδότη για την υπογραφή συνθήκης με το Αζερμπαϊτζάν. Από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας υπήρξε οργή στην Αρμενία με κόσμο να εισβάλει στο Κοινοβούλιο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αρμενίας ανακοίνωσαν, μάλιστα, το Σάββατο (14/11) ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Οι Αρμένιοι αναφέρουν πως η συνθήκη που υπεγράφη αποτελεί μια σημαντική ήττα για την Αρμενία, που βλέπει να χάνονται τα εδάφη που κατείχε γύρω από το Στεπανακέρτ. Οι Αρμένιοι βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση Πασινιάν με πλήθη να φωνάζουν στους κεντρικούς δρόμου του Γιερβάν «Νικόλ, φύγε» και «Νικόλ ο προδότης».


Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί με καταστολή να εκτονώσει την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί ενώ 10 στελέχη της αντιπολίτευσης κρατούνται με κατηγορίες για πρόκληση αναταραχών.

Τις προηγούμενες ώρες συγκλόνισαν οι εικόνες από το πληγωμένο Αρτσάχ. Αρμένιοι με δύναμη ψυχής μάζεψαν τις περιουσίες τους και κατευθύνονται προς Αρμενία για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Πριν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι υπερήφανοι Αρμένιοι βάζουν φωτιά στα σπίτια τους και τα καίνε προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Ισλαμιστών Αζέρων.


Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια σε χωριά του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που αναμένεται να περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή (15/11) καθώς τα πυρπόλησαν οι κάτοικοί τους πριν εγκαταλείψουν την περιοχή και διαφύγουν στην Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων («AFP»).

«Είναι η τελευταία ημέρα, την Κυριακή οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού.

Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον έξι κατοικίες καίγονταν σήμερα το πρωί. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

«Περιμέναμε να κανονιστεί. Αλλά όταν άρχισαν να διαλύουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό, καταλάβαμε», πρόσθεσε και συνέχισε: «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του… Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε».


«Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε. Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή.

Έκθεση του ΟΗΕ «καίει» την Τουρκία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: «Εξοργισμένη» η Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, «εξοργισμένος» παρουσιάστηκε την Παρασκευή (13/11) ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι, αναφορικά με το πόρισμα έκθεσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κατηγορούσε την Τουρκία για στρατολόγηση ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία και την ανάπτυξη τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Φανερά ενοχλημένος από το αποτέλεσμα των ερευνών του εν λόγω Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Χαμί Ακσόι «πέρασε στην αντεπίθεση» κατηγορώντας την Αρμενία αλλά και το ίδιο το όργανο του ΟΗΕ για «μεροληψία» έπειτα από το πόρισμα έκθεσης που «καίει» την Άγκυρα και την εμπλοκή της στις εχθροπραξίες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της συγκεκριμένης έκθεσης του ΟΗΕ ήταν αβάσιμοι και και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ τόνισε πως ο μόνος λόγος για την κυκλοφορία αυτών των «ψεύτικων ειδήσεων» είναι για να αγνοήσει ο κόσμος» την παράνομη κατοχή της Αρμενίας στην περιοχή και για να την παρουσιάσουν ως θύμα».

«Διπλή επίθεση» Ακσόι σε Αρμενία και…ΟΗΕ

Ο Χαμί Ακσόι έπειτα κατηγόρησε την Αρμενία λέγοντας πως «πήρε βίντεο από τα μέλη του Εθνικού Στρατού της Συρίας και τα δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ως υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτά τα ψεύτικα βίντεο δεν έχουν καμία αξιοπιστία ή εγκυρότητα».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας δεν σταμάτησε εκεί, αφού στη συνέχεια στράφηκε πως το όργανο του ΟΗΕ και αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία του, καθώς όπως ανέφερε, το Συμβούλιο βασίστηκε σε ψευδείς εικόνες και πληροφορίες για το πόρισμα, δίχως να συμβουλευτεί ή να ακούσει την πλευρά της Τουρκίας.

Λαβρόφ: Καμία τουρκική ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Την ίδια ώρα, μετά από πιέσεις, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικής δύναμης από την Τουρκία στα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί τη συνέχιση των εχθροπραξιών ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρν-Καραμπάχ:

«Το παρατηρητήριο των τούρκων εκπροσώπων θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο απομακρυσμένα, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα για αντικειμενικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων drones και άλλες τεχνολογίες που θα μπορέσουν να καθορίσουν την κατάσταση στο έδαφος του Καραμπάχ, κυρίως σε ότι αφορά την γραμμή επικοινωνίας και να καθορίσουν ποια πλευρά παρατηρεί και μπορεί να παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας με όλες τις μάχες».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επιμένει ότι στην περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί και τουρκική ειρηνευτική δύναμη. Η οποιαδήποτε τουρκική εμπλοκή στο παρελθόν έχει οδηγήσει, ωστόσο, σε διαμάχη ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.


Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι του γνωστοποιήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ότι «οι Τούρκοι στρατιώτες θα εργαστούν επί ίσοις όροις με τους Ρώσους».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχει ένα κοινό κέντρο παρακολούθησης με τις δραστηριότητες των Τούρκων παρατηρητών να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό.

Ο ΟΗΕ είχε «εκφράσει την «ανακούφιση» του και δήλωνε έτοιμος να βοηθήσει

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αισθάνθηκε «ανακούφιση» που μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ επιτεύχθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Αυτό είχε δηλώσει ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο διαρκής στόχος μας είναι η ευημερία των πολιτών, η ανθρωπιστική πρόσβαση και η προστασία της ζωής», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη σύγκρουση κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε επαφές με τις πλευρές, τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία) για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε» στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.


Όταν ρωτήθηκε για την λέξη «ανακούφιση» που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας, ο Στεφάν Ντουζαρίτς διευκρίνισε ότι αυτό «προφανώς σήμαινε μια θετική υποδοχή» της συμφωνίας που επιτεύχθηκε. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις ρωσικές αρχές γι’ αυτό που έκαναν. Το αίσθημα ανακούφισης έγκειται πραγματικά στην ελπίδα ότι αυτό θα θέσει τέλος στα δεινά των πολιτών», επέμεινε.

Πούτιν: Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών στον Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 8.000. Αυτά τόνισε κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε ως θέμα την επίλυση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην περιοχή αυτήν, μετά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Γιεβγκένι Ζίνιτσεφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόνρο-Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοι του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν σταματήσει πλήρως, όπως και ότι η τριμερής ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του πρωθυπουργού της Αρμενίας και του ρώσου πρόεδρου που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, «επέτρεψε να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η λέξη «διένεξη» δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για την περιγραφή της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι σύντομα όπως είπε «θα συζητάμε άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων, φυσικά και το πιο επίκαιρο, είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα».

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι τα ανθρωπιστικά προβλήματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντείνονται καθημερινά, καθώς ανακύπτουν προβλήματα με την επιστροφή των προσφύγων. Είπε επίσης ότι μέσα σε διάστημα τριών ημερών έχουν μεταφερθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1.100 στρατιωτικοί της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ και την Γαλλία, οι οποίες μαζί με την Ρωσία είναι συμπροεδρεύουσες δυνάμεις της ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ρωσία για την διευθέτηση της διένεξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου.

Είπε επίσης, ότι με παράκληση του ΟΗΕ, η Ρωσία συνεργάζεται με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δομές του παγκόσμιου οργανισμού, οι οποίες ενδιαφέρονται για την επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων, επισημαίνοντας ότι για τις εν λόγω δομές είναι σημαντικό να έχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και τον ατόμων που έχουν μετοικίσει στην περιοχή.

Μεταφορικά αεροσκάφη An-124 έφτασαν στην Αρμενία με Ρώσους, μέλη ειρηνευτικής δύναμης

Στο Ερεβάν της Αρμενίας έφτασαν δύο μεταφορικά αεροσκάφη τύπου «Antonov An-124 Ruslan», στα οποία επέβαιναν Ρώσοι, μέλη ειρηνευτικής δύναμης μαζί με τον εξοπλισμό τους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Το αεροσκάφος παρέδωσε 10 θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού BTR-82A, εξοπλισμό, καθώς και περίπου 30 στρατιωτικούς από ειρηνευτικές μονάδες», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή (15/11).

Το Σάββατο (14/11), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία είχε στείλει 20 αεροσκάφη με 170 ειρηνευτικά σώματα στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την Παρασκευή (13/11), ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.100 ειρηνευτές είχαν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με 73 πτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου