Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2020
Κόλαφος τα στοιχεία της Eurostat για την κυβέρνηση της ελίτ του Μητσοτάκη: Πρωταθλητές της Ευρωζώνης στην απώλεια εισοδήματος οι χαμηλόμισθοι Έλληνες – ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ένα επιπλέον μισθό στους εργαζόμενους της πανδημίας
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέπρεψε στην αδιαφορία όσον αφορά στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων κατά την πανδημία
Στο σχετικό γράφημα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, καταγράφεται ότι ο χαμηλόμισθος... Έλληνας το 2020 έχασε το 12% του εισοδήματός του μέσα στην πανδημία, σε σχέση με το 2019, την ώρα που στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα η απώλεια ήταν μόλις 6,5%.
Το χτύπημα στους φτωχότερους πολίτες της Ελλάδας ήταν το πλέον σκληρό σε όλη την Ευρωζώνη και το δεύτερο χειρότερο σε όλη την ΕΕ, μετά την Κροατία (χειρότερο του -13%).
Η πιο αρνητική σε όλη την Ευρωζώνη είναι η εικόνα και ως προς την στάση που κράτησε η κυβέρνηση για την θωράκιση των εργαζόμενων με κάθε τύπου αποζημιώσεις και επιδόματα.
Όπως φαίνεται στο αντίστοιχο γράφημα της Eurostat, μετά τον συνυπολογισμό των μέτρων στήριξης Κύπρος και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης με συνολική απώλεια εισοδήματος (για όλα τα επίπεδα αμοιβών) άνω του 4%. Στο σύνολο της ΕΕ, μόνο στην Κροατία (και οριακά στην Κύπρο) οι εργαζόμενοι είχαν, μετά τον συνυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων, μεγαλύτερες απώλειες από αυτές στην Ελλάδα.
ΣΥΡΙΖΑ / Τροπολογία για ένα επιπλέον μισθό στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της πανδημίας
Τροπολογία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με την καταβολή ενός μηνιαίου μισθού, άπαξ για το έτος 2020, στο προσωπικό πρώτης γραμμής αντιμετώπισης του κορωνοϊού, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε νομοσχέδιο αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την τροπολογία η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την κοινωνική προσφορά προσωπικού , αφορά:
α) σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί κλάδοι υπαλλήλων)
β) στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας, δομών φιλοξενίας και κοινωνικών δράσεων
γ) στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους
δ) στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που απασχολούνται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων και εγκαταστάσεων, η διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της χώρας,
ε) στο προσωπικό που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας κάθε δημόσιου φορέα, όλων των ειδικοτήτων (ΠΡΟΚΕΚΑ, ΚΥΤ, κλπ)
στ) στο διδακτικό, επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό που απασχολείται στην ειδική αγωγή στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι οι μονάδες εκπαίδευσης ειδικής αγωγής δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας και τηλεκπαίδευσης αλλά εξακολουθεί σε αυτές η δια ζώσης εκπαίδευση παρά την πανδημία.
Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς.
Επίσης, η παραπάνω οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 01 Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 1 Δεκεμβρίου 2020 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2021.
Επισημαίνεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με άλλες τυχόν οφειλές προς το δημόσιο, ή άλλους φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κλπ), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, υγειονομικής περίθαλψης, σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος.
Ποιοι εξαιρούνται
Η παραπάνω οικονομική ενίσχυση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις:
α. που ο υπάλληλος ή το προσωπικό που απασχολείται στους συγκεκριμένους φορείς απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και μέχρι τις 1 Δεκεμβρίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού,
β. πειθαρχικής δίωξης ή/και επιβολής πειθαρχικής ποινής, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης ή/και επιβολής ποινής για λόγους που ανάγονται στην εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Πηγή: avgi.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου