Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

Έρευνα ΓΣΕΕ: Μείωση εισοδημάτων για 6 στους 10 εργαζόμενους, λόγω πανδημίας




Μαριάννα Τόλια

Εισοδηματικές μειώσεις είχαν οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 65% δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας, γιατί θεώρησε ότι επιδεινώνει την επαγγελματική τους θέση, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις μισθολογικές προοπτικές τους.


Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και το Γραφείο Εργασίας. Η έρευνα απευθύνθηκε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την καταγραφή και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας, την τηλεργασία κ.λπ.

Σε συνέχεια ανάλογης έρευνας που είχε γίνει τον Οκτώβριο 2020, καταγράφηκαν οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα της ΓΣΕΕ:
Το 56% των εργαζομένων ανέφερε ότι είχε μείωση εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτούς, το 22% δήλωσε απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δήλωσε απώλεια εισοδήματος από 21% έως 30%.
Το 48% των εργαζομένων που ανέφεραν μείωση εισοδημάτων, δήλωσαν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο εξάμηνο.
Το 40% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει εργαστεί με τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας.
Αρνητική στάση απέναντι στην τηλεργασία

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας, δηλώνοντας ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στην επαγγελματική και μισθολογική τους εξέλιξη, τα ωράρια εργασίας, την προσωπική τους ζωή και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:
Το 65% των εργαζομένων αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους.
Το 54% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους.
Το 54% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους.
Το 52% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους.
Το 40% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους.
Το 40% αξιολόγησε ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους.

Συν τοις άλλοις, λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης από τα περιοριστικά μέτρα και τα οικονομικά αδιέξοδα, διαφάνηκε μια επιβάρυνση του κλίματος, με το 56% των ερωτηθέντων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο), με το 58% να εκφράζει απαισιοδοξία σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών του για το επόμενο εξάμηνο και με το 39% των εργαζομένων να εκφράζει απαισιοδοξία ως προς το αν θα κρατήσει τελικά τη δουλειά του.
Ανησυχούν για τη δουλειά τους

Η έρευνα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας και επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας σε σχέση με τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ευρημάτων η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση:


Να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας η οποία μάλιστα εντείνεται.
Να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων.
Να αποκαταστήσει και να ενισχύσει το θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.
Να επαναφέρει τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό – που έχει να ανέβει δυο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου