Ποια είναι αυτά; Τι λέει στην Καθημερινή ο Α.Σαμαράς:
Ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείται ευθέως σε τρία κομβικά θέματα:
1. «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας», διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία επιμένει στα θέματα που θέτει, απαντά με νόημα: «Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, εάν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα»-όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι΄αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνω διάλογο». «Πέρα από το blame gameπου προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον συνάδελφο Σταύρο Παπαντωνίου.
2. «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ: «Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε να το υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς.
3. «ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:«Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;», απαντά σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι Συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Ξεκαθαρίζει δηλαδή πλήρως ότι δεν θα ψηφίσει τις Συμφωνίες, γεγονός που καταδεικνύει γιατί ο πρωθυπουργός δεν τις φέρνει προς έγκριση στη Βουλή.
Εντύπωση προκαλεί η επίθεση Σαμαρά στη Γερμανία, την οποία κατηγορεί για τη στάση της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά από την ΕΕ να προχωρήσει σε μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου