Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2021
Δεν του βγήκε η πρόβλεψη του Παπαχρήστου...
Αν και δεν έχει, λέει, το κληρονομικό χάρισμα «όπως ο περίφημος Χορταρέας με την απίθανη ανεμοδαρμένη χαίτη», ο Γιώργος Παπαχρήστου στο άρθρο του στα Νέα προβλέπει ότι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, αυτή τη φορά θα πάνε καλά.
Αναφέρει... ότι δεν έχει πληροφορίες γι’ αυτό, αλλά το υπαγορεύει το ένστικτό του και, ακόμα, «είναι κάτι μικρά γεγονότα, σαν ψηφίδες που εμφανίζονται εδώ και εκεί που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει». Προσθέτει ότι τον εντυπωσίασε το γεγονός ότι «κάθε φορά που η Ελλάδα άνοιγε θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ακόμα και προς το Ιόνιο, η Τουρκία δήλωνε σταθερά ότι κάτι τέτοιο συνιστά cases belli, όπως έχει ψηφίσει προ πολλών ετών η τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αλλά προχθές δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην ανακοίνωση του Τούρκου υπουργείου εξωτερικών. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε ούτε αιχμή ούτε απειλή».
Ωστόσο, τα γεγονότα μια από τις ψηφίδες που ενεργοποιούν το ένστικτο του Γ. Παπαχρήστου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αφού λίγες ώρες μετά την παράδοση του κειμένου του για σελιδοποίηση, υπήρξε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέφερε:
«Στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο (για casus belli). Κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία, τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».
Τα Νέα, όπως και η Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν βασικό θέμα στις εκδόσεις τού Σαββατοκύριακου τις διερευνητικές επαφές, με αφιέρωμα οκτώ σελίδων και 13 άρθρα Ελλήνων και Τούρκων αναλυτών.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου
Αντίθετα, δεν είναι αισιόδοξος ο Μιχάλης Ιγνατίου στο άρθρο του στο hellasjournal.com: «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διεξάγονται οι ερευνητικές για τις θαλάσσιες ζώνες, και η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό είναι για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία σε πολλαπλά επίπεδα», αναφέρει.
Το επτασέλιδο της Εφ.Συν.
Η Εφημερίδα των Συντακτών στην έκδοση του Σαββατοκύριακου βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο σύνεσης: «Το καλύτερο όπλο είναι ο διάλογος» γράφει με φόντο μια ελληνική και μια τουρκική σημαία.
Η εφημερίδα «απλώνει» το θέμα της έναρξης των διερευνητικών επαφών σε επτά σελίδες (από 14 έως και 20) οι δύο από τις οποίες καλύπτονται από συνέντευξη του Νίκου Δένδια. Αρθρογραφούν ο Σωτήρης Ρούσσος (αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών), ο Πέτρος Λιάκουρας (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές» στο πανεπιστήμιο Πειραιώς) και ο Κυριάκος Πιερίδης (άρθρο που αναδημοσιεύεται από τον «Πολίτη» τη Κύπρου).
**Ο Σωτήρης Ρούσσος αποφαίνεται ότι «οι προσδοκίες από τις διερευνητικές συνομιλίες παραμένουν χαμηλές».
**Ο Πέτρος Λιάκουρας αναλύει τα στάδια της διερεύνησης, αναφέρεται στις διαφορές ανάμεσα σε διερευνητικές επαφές και διαπραγματευτικό διάλογο και υποστηρίζει ότι «η διαπραγμάτευση με καλή πίστη είναι υποχρεωτική για τα δύο κράτη προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Δικαίου Θάλασσας».
Ο Κυριάκος Περίδης αναρωτιέται αν ο «διάλογος» μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν για δεκαετίες ή αν πρόκειται «για μία από τα ίδια». Και εκτιμά ότι «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν η Λευκωσία και η Αθήνα είναι πεπεισμένες ότι μπορεί να φτάσουν σε βιώσιμες λύσεις με την Τουρκία».
harddog-sport.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου