Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021

Η δεξιά στροφή Μητσοτάκη με άρωμα πρόωρων εκλογών...

 


Ο ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να μην ήταν σαρωτικός, αλλά είχε ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναζωπύρωσαν σενάρια πρόωρων εκλογών.


Το γεγονός ότι δεν έγιναν αλλαγές στην κορυφή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Εξωτερικών και Άμυνας, ερμηνεύεται ως... μήνυμα ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης πέτυχε, κατά το Μαξίμου, στη διαχείριση των κρίσεων με την Τουρκία και των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Ομοίως στα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών και Μεταφορών ο απολογισμός θεωρείται θετικός.



Οι μόνες “εντυπωσιακές” κινήσεις του ανασχηματισμού αφορούσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και στις δύο περιπτώσεις με άρωμα σκληρής δεξιάς και μεταρρυθμίσεων κατά το (νεο)φιλελεύθερον.


Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί πλέον... μειοψηφία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού συμμετέχουν πλέον περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε αυτή. Σημειωτέον δε ότι εκπροσωπούνται στο νέο κυβερνητικό σχήμα όλες οι περιφέρειες που θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν.



Και εάν κρίνει κανείς από την κυβέρνηση εκλογικής ετοιμότητας, πράγματι ο πρωθυπουργός θέλει να είναι έτοιμος για να στήσει πρόωρες κάλπες, όταν βεβαίως ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και έχει τεθεί η πανδημία υπό σχετικό έλεγχο. Δηλαδή από τα μέσα καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο. Εκλογές που ενδέχεται να είναι διπλές λόγω της απλής αναλογικής.


Το “κάψιμο” της απλής αναλογικής είναι άλλωστε ο στόχος εκλογικών σεναρίων, τα οποία βρίσκονταν από πέρυσι στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη. Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2020 ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική, αλλά με 163 ψήφους και άρα θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.


Η επιλογή περισσότερων βουλευτών και λιγότερων εξωκοινοβουλευτικών, καθώς και κινήσεις όπως η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών, αλλά και οι ισορροπίες με τους σαμαρικούς, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες δεν τις κερδίζουν βέβαια οι τεχνοκράτες.



Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να εξηγήσει και γιατί ενώ ο κ. Μητσοτάκης νιώθει (εν πολλοίς βασίμως) πολιτικά πανίσχυρος, δεν επέλεξε να προχωρήσει σε ακόμη πιο τολμηρές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να καρατομήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη από το Ανάπτυξης, σενάριο που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συζητήθηκε πολύ σοβαρά στο Μαξίμου. Οι δύο υπουργοί που τέθηκαν εκτός κυβέρνησης (Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης) δεν θα μπορούσαν ως πρόσωπα να δημιουργήσουν πολιτικό εσωκομματικό ζήτημα έτσι κι αλλιώς.


Το χάπι στους σαμαρικούς χρυσώθηκε άλλωστε με την τοποθέτηση του κ. Βρούτση ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με δύο αναπληρωτές επίσης σαμαρικούς (Χρήστο Μπουκώρο και Θάνο Πλεύρη). Έτσι η σκληρή δεξιά πτέρυγα θα “παίζει μπάλα” και στη Βουλή και στην κυβέρνηση με Γεωργιάδη- Βορίδη και η λαϊκή δεξιά στο μεταναστευτικό με το δίδυμο Μηταράκη - Βούλτεψη. Ο κ. Βορίδης θα είναι προεκλογικά σαφώς χρήσιμος για να “πουλήσει” αντικομμουνισμό στους δεξιούς ψηφοφόρους, αφού άλλωστε όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση καλούσε τον κ. Μητσοτάκη “να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές”.



Αν και πιθανόν, σημαντικότερο ρόλο από τον κ. Βορίδη σε μία πορεία προς τις εκλογές επί της ουσίας να παίξει ο Θοδωρής Λιβάνιος, που από υφυπουργός Εσωτερικών αναβαθμίζεται στο πλαίσιο του “επιτελικού κράτους”.


Κυβέρνηση αναπληρωτών υπουργών και επιτελικού κράτους


Πάντως, αυτή είναι μία κυβέρνηση... αναπληρωτών υπουργών: Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε όπως και το καλοκαίρι έτσι και τώρα, αντί να καρατομήσει υπουργούς με τους οποίους δεν έχει την καλύτερη συνεργασία, αλλά που αποχώρηση τους από την κυβέρνηση θα δημιουργούσε πολιτικό θόρυβο, να τους κρατήσει, αλλά να τους υποβαθμίσει ουσιαστικά, τοποθετώντας αναπληρωτές υπουργούς της απολύτου εμπιστοσύνης του. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός σε αντίθεση με τον υφυπουργό, δεν αναφέρεται στον προϊστάμενο του υπουργό, αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό και μετέχει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.


Όπως λοιπόν το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε αναβαθμίσει σε αναπληρωτές στο Οικονομικών το Θοδωρή Σκυλακάκη και στο Ανάπτυξης το Νίκο Παπαθανάση και τους είχε δώσει τις σημαντικές αρμοδιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και των ιδιωτικών επενδύσεων αντίστοιχα, έτσι και τώρα :



Πρώτον, αναβάθμισε σε αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις υπηρεσίες Υγείας το Βασίλη Κοντοζαμάνη (γεγονός που σημαίνει ότι θα χάσει και άλλες αρμοδιότητες ο -δημοφιλής πάντως- Βασίλης Κικίλιας, καθώς ήδη τον εμβολιασμό χειρίζεται ο ΓΓ Μάριος Θεμιστοκλέους).


Δεύτερον, όρισε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα την αυτοδιοίκηση (και άρα το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, η διαχείριση του οποίου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο φέρεται να προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου) το Στέλιο Πέτσα, περιορίζοντας το πεδίο δράσης του κ.Βορίδη.


Τι μας έρχεται στο ασφαλιστικό


Ιδιαίτερο πολιτικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον έχει και η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη, που δεν επιθυμούσε να φύγει από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο υπουργείο Εργασίας, εν όψει νέου ασφαλιστικού.


Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δρομολογεί ούτως ή άλλως ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, αλλά η επιλογή Χατζηδάκη δείχνει την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει κάτι που ο ίδιος θεωρεί μεταρρύθμιση και που έχει σαφές (νεο) φιλελεύθερο πρόσημο. Έρχονται επίσης νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, με αφορμή και την πανδημία και βάσει των αιτημάτων του ΣΕΒ. Ενώ στο Εργασίας υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες, διοικητικές και οικονομικές.



Για παράδειγμα μένει ανεφάρμοστη η διάταξη του νόμου 4670/2020 για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, που θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή αναδρομικών. Παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες χιλιάδες κύριες και επικουρικές συντάξεις με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει εν μέρει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή 2,5 δισ. ευρώ αναδρομικών στους συνταξιούχους, έφερε νέες προσφυγές.


Και μία νότα “προοδευτισμού”


Παρά τη δεξιά στροφή πάντως, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να βάλει και μερικές νότες “προοδευτισμού” στην κυβέρνηση, με πρόσωπα προερχόμενα από το Ποτάμι, όχι βέβαια γιατί στοχεύει στην... τεράστια δεξαμενή του χώρου αυτού, αλλά για να μην αποξενώσει όσο είναι δυνατόν τους κεντρώους ψηφοφόρους.


Έτσι υφυπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Γιώργος Αμυράς, ενώ υφυπουργός Πολιτισμού ο 44χρονος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, το πρώτο μέλος κυβέρνησης στην Ελλάδα που είναι ανοιχτά γκέι...


Βίκυ Σαμαρά


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου