Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021

Νέα τάση φέρνει ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Χοντρό παρασκήνιο, όλα τα ονόματα και η αντιδραση του Τσίπρα






Ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ποια είναι και τι θέλει η ΡΕΝΕ των Κοτσακά, Σκορίνη και Ρήγα

Σύμφωνα δε με πληροφορίες η κίνηση αυτή έχει καταρχάς ένα έμμεσο «οκ» από τον πρόεδρο, υπό την έννοια ότι δεν εκδηλώθηκε αντίθεση ή προσπάθεια να μπει φρένο

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς... κάνει την εμφάνισή της μια νέα «ομαδοποίηση» που συστήνεται ως «ρεύμα ιδεών» με διατασική εμβέλεια, αποκολλήθηκε δε από την «προεδρική» ομάδα της Πρωτοβουλίας Μελών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης, κ.ά). Το όνομα αυτής Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ).

Συγκροτήθηκε από τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Παναγιώτη Ρήγα και μετέχουν σε αυτήν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), αρκετοί από την νέα γενιά (Δ. Τεμπονέρας, Δ. Σακελλάρης, Α. Καλαμαράς, Στ. Καλπάκης, Γ. Μακράκης, κ.ά), βουλευτές και πρώην βουλευτές, αλλά ακόμη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς πόλος αναφοράς της ομαδοποίησης αυτής είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Στην πραγματικότητα μοιάζει να επιχειρείται η διαμόρφωση μιας αμιγώς προεδρικής κίνησης, που όμως δεν έχει προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά, «δεν στοιχίζεται δηλαδή πίσω από πρόσωπα» όπως αναφέρει παράγοντας αυτής της κίνησης. Όπερ μεθερμηνευόμενο, φαίνεται να διαχωρίζεται από τη λογική της στοίχισης πίσω από πρόσωπα που κάνουν θόρυβο αλλά εκτιμάται ότι θολώνουν το κεντρικό στίγμα αναδεικνύοντας προσωπικές ατζέντες.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες η κίνηση αυτή έχει καταρχάς ένα έμμεσο «οκ» από τον πρόεδρο, υπό την έννοια ότι δεν εκδηλώθηκε αντίθεση ή προσπάθεια να μπει φρένο.

Προσεχώς θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στελεχών και εκεί καταμετρηθούν και οι συσχετισμοί, θα μετρηθεί δηλαδή η στήριξη που συγκεντρώνει η πρωτοβουλία αυτή από μέλη τη ΚΟ και του κόμματος. Θα υπάρξει και ένα προγραμματικό κείμενο συμβολής με άξονες που προτείνεται να ληφθούν υπόψη στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του κόμματος. Μένει να φανεί στη συνέχεια ποια ισορροπία δυνάμεων θα διαμορφωθεί με την «τάση Παππά».

Εξηγώντας πιο αναλυτικά κάποια από τα ζητήματα που θέτουν στην Διακήρυξή τους δίνουν προτεραιότητα στα εξής:

–«Όχι στις τάσεις, ναι στα ρεύματα ιδεών». Υποστηρίζουν ότι η λογική των τάσεων έχει εξαντλήσει τα όριά της και πρέπει να δώσουν τη θέση τους στα ρεύματα ιδεών, χωρίς οργανωτική αποτύπωση, όπου καταγράφεται η συμφωνία ή διαφωνία επί θεμάτων χωρίς να είναι στόχος η στοίχιση πίσω από τάσεις και πρόσωπα.

–η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους είτε ανήκουν σε κάποια τάση είτε όχι.

–το κέντρο βάρους πρέπει να είναι το κόμμα και όχι πχ η κοινοβουλευτική ομάδα ή μεμονωμένοι βουλευτές. Ασκείται για παράδειγμα κριτική στο γεγονός ότι βουλευτές στην περιφέρειά τους εμφανίζονται να έχουν πιο ισχυρό ρόλο από τις Νομαρχιακές.

–πρέπει να αλλάξει η δομή του κόμματος, καθώς όσοι συστήνουν την πρωτοβουλία αυτή θεωρούν ότι έχει πλέον ξεπεραστεί η «πυραμιδική δομή» (Πρόεδρος, Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές, Οργάνωση βάσης). Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική, πηγές από αυτή την πλευρά αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις υπό συζήτηση.

–πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του προγραμματικού λόγου του κόμματος, που από τη μία να μην αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής θητείας (χωρίς να απορρίπτονται θετικά της στοιχεία) ούτε από την άλλη να σηματοδοτεί επιστροφή στο παρελθόν. Ενδεικτικά στο σχέδιο Διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται: «Πρέπει να επικεντρωθεί και στα νέα μεγάλα ζητήματα του αύριο που αφορούν τις διεργασίες τής, εν εξελίξει, 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τη βιοηθική, την τεχνολογία. Η προγραμματική πρόταση πρέπει να δίνει πολιτική έκφραση στην κοινωνική πλειοψηφία όλων των δυνάμεων που έχουν λόγους να στηρίξουν ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης με ριζοσπαστικές και κοινωνικά δίκαιες αλλαγές που θα υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία. Ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στο συνεταιριστικό παράδειγμα».

-Τέλος, προτείνουν το ευρύ άνοιγμα προς κάθε προοδευτική κατεύθυνση και προς τα άλλα ρεύματα της Αριστεράς, υπό τη λογική της ανάγκης για πολιτική ενότητα απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά, παραμερίζοντας τους όποιους ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου