Τελευταία η Ελλάδα στην οικονομική ευημερία ανάμεσα στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, και μάλιστα δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών αποκαλύπτει πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ένας στους δύο Έλληνες δήλωσε μείωση των εισοδημάτων του το 2020, με την Ελλάδα να έρχεται τελευταία στην οικονομική ευημερία ανάμεσα στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα και μάλιστα δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί αποτελεσματικής στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς η οικονομία έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και εκφράζονται φόβοι για «τσουνάμι λουκέτων» στην αγορά αν δεν υιοθετηθούν γενναία μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, το 49% των ερωτηθέντων αναφέρει μείωση του εισοδήματός του ως αποτέλεσμα του Covid-19, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στην ίδια ερώτηση μόλις το 17% των Ελλήνων και το 38% του ευρωπαϊκού μέσου όρου απάντησαν ότι το εισόδημά τους έχει παραμείνει το ίδιο και αναμένεται να παραμείνει σταθερό ή να αυξηθεί.
Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%), ώστε να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.
Όπως εξηγεί η Intrum, μολονότι η Ελλάδα αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικότερα την πανδημία, τα ελληνικά νοικοκυριά υπέστησαν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση εξαιτίας της επίπτωσης στον τουρισμό και στους συναφείς κλάδους, των ήδη υψηλών ποσοστών ανεργίας που προϋπήρχαν της πανδημίας, αλλά και του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από την πανδημία ύστερα από σχεδόν μία δεκαετή περίοδο ύφεσης (δημοσιονομική κρίση, Μνημόνια κ.λπ.).
Έτσι, η χώρα μας βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης στους πυλώνες για την ικανότητα των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς και να αποταμιεύουν χρήματα για το μέλλον, όπως ήταν και το 2019.
Σχεδόν επτά στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν ότι, παρά την πανδημία, υπήρξε αύξηση των υποχρεώσεων για πληρωμές, η οποία επέδρασε αρνητικά στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους, έναντι 47% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένας στους έξι επισημαίνουν ότι οι λογαριασμοί αυξάνονται σε ρυθμό υψηλότερο του εισοδήματος. Παράλληλα, το 55% των Ελλήνων αναγκάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες να αφήσει απλήρωτο κάποιον λογαριασμό, ενώ τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν αποταμιεύουν καθόλου – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, περίπου έξι στους 10 ανέφεραν ότι αποταμιεύουν λιγότερα.
Η πανδημία φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο τις μεσογειακές χώρες, καθώς στις τελευταίες τρεις θέσεις της έρευνας σχετικά με την οικονομική ευημερία βρίσκονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, με την Ιταλία να υποχωρεί 13 θέσεις σε σχέση με το 2019 και την Ισπανία οκτώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου