Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2021

Ποιοι ωφελούνται από την κρίση στο ΚΙΝΑΛ και τη ρήξη της Φώφης με τον Λοβέρδο - Ποιοι και τι διαπραγματεύονται και τι κάνει ο Παπανδρέου





Ποιος ωφελείται από την εσωκομματική αναστάτωση στο Κίνημα Αλλαγής;

Πρωτίστως η ΝΔ και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι στην πλειοψηφία τους αντιΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενες διαρροές θα κατευθυνθούν προς τα δεξιά. Επίσης, όπως είναι αναμενόμενο, στελέχη της κεντροαριστεράς που δεν αισθάνονται ότι έχουν μέλλον στο ΚΙΝΑΛ αποκτούν επιχειρήματα για να ανταποκριθούν σε τυχόν άνοιγμα προς το μέρος τους από το κυβερνών... κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατοχυρώνει τη θέση του ως ηγεμονεύουσα δύναμη στον προοδευτικό χώρο και για την ώρα δεν ανησυχεί ότι μπορεί να απειληθεί από αλλαγή πολιτικών συσχετισμών.

-Ποιος ωφελείται από τη ρήξη Γεννηματά-Λοβέρδου;

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Εχει επιλέξει μια στάση αποστάσεων από την εσωκομματική βαβούρα και αυτό του επιτρέπει να μην φθείρεται αλλά και να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το αφήγημα με το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία. Εχει καλή πρόσβαση στους μηχανισμούς του ΚΙΝΑΛ ως πρώην γραμματέας του κόμματος και έχει συμπάθειες στην κοινοβουλευτική ομάδα.

-Αφού δεν είναι βουλευτής, πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί ο ίδιος αρχηγός;

Είναι το αδύνατο σημείο του. Θα πρέπει να κάνει συμφωνία με έναν βουλευτή για να εκπροσωπεί αυτός κοινοβουλευτικά το ΚΙΝΑΛ σε επίπεδο αρχηγού. Τέτοιες συμφωνίες θα γίνουν μόνο λίγο πριν ριφθεί ο κύβος για την εκλογή ηγεσίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Κατρίνης θα μπορούσε να είναι μια λύση.

-Τρεις θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

Περισσότεροι αλλά κανένας πιο ισχυρός από τους τρεις. Ο Παύλος Γερουλάνος το εξετάζει σοβαρά, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος στην κούρσα ο Απ. Πόντας της ΕΔΕΜ και ο πρώην πρύτανης Κ. Γάτσιος (όπως και στην προηγούμενη εκλογή ηγεσίας από τη βάση).

-Πότε θα γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση;

Κανονικά είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2021. Υπάρχει περιθώριο να γίνει και κάποιους μήνες μετά (το έχει πει ο γραμματέας της Κ0 Β. Κεγκέρογλου) αλλά είναι απίθανο κάτι τέτοιο. Ολα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Είναι δύο παράμετροι που μπορεί να φέρουν επίσπευση της διαδικασίας.

-Και ο Γ. Παπανδρέου;

Δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά μέχρι τώρα. Η σχέση του με την Φ. Γεννηματά δεν είναι θερμή όπως ήταν μέχρι τις εκλογές. Πληροφορίες που διακινήθηκαν ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος δεν επιβεβαιώθηκαν. Το βέβαιο είναι ότι η στήριξή του θα είναι πολύτιμη για κάθε υποψήφιο.

-Γεννηματά-Λοβέρδος-Ανδρουλάκης θα είναι μέχρι το τέλος υποψήφιοι;

Θα το κρίνουν οι δημοσκοπήσεις. Αν λίγο πριν το τέρμα φανεί ότι κάποιος δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί, είναι πιθανό να διαπραγματευτεί με το φαβορί και να αποσυρθεί υπέρ του.

-Τι να διαπραγματευτεί δηλαδή;

Για παράδειγμα, εκλογική περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία κόντρα Γεννηματά-Ανδρουλάκη αφορούσε το νότιο τομέα της Β Αθήνας όπου ήθελαν να εκλεγούν και οι δύο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτός είναι ο λόγος που ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε την ευρωβουλή.

-Κινδυνεύει το ΚΙΝΑΛ να γίνει Ποτάμι όπως είπε ο Α. Λοβέρδος;

Οχι. Το ΚΙΝΑΛ έχει κοινωνικές ρίζες (στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα κοκ) και είναι δύσκολο να εξαϋλωθεί, όπως συνέβη με το Ποτάμι. Εχει, ήδη, μικρύνει πολύ αν αναλογιστεί κανείς από πού ξεκίνησε.

-Από τι κινδυνεύει τότε;

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της μάχης για την ηγεσία, κινδυνεύει με διάσπαση. Είναι βέβαιο ότι δεν θα δεχτεί όλο το ΚΙΝΑΛ αρχηγό τον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και σε περίπτωση νίκης της Φ. Γεννηματά ή του Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουν όλοι μαζί. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις προσπάθειες που θα γίνουν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν στελέχη.

ΠΗΓΗ: Αγγελική Σπανού / tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου