Για «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο.
Αρχικά ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως... «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό αναξιοπιστία εξηγώντας:
«Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση. Γιατί σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία με αίσθηση εθνικής ευθύνης ανοίξαμε, εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε και ότι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους, εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση. Και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών».
Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε δηλώσεις του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και του κ. Βασίλη Κικίλια, που ήταν αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, καθώς και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Άγγελου Συρίγου, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μόνο στο Ιόνιο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα γνωστοποίησε πως θα μοιραστεί «μερικές γενικότερες σκέψεις» με αφορμή τα παραπάνω, «με μόνο σκοπό να συμβάλω, ώστε τα λάθη, συχνά εγκληματικά, του παρελθόντος, να μην συνεχιστούν, τώρα που έχετε την ευθύνη των εθνικών θεμάτων, σκιάζοντας το σήμερα και το αύριο της χώρας».
Πρώτον:
«Θα συμφωνήσουμε όλοι νομίζω, ότι τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες πρόβλημα με τους Τούρκους, που το περιπλέκει και το καθιστά άκρως επικίνδυνο η προκλητική τακτική του Ερντογάν, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για συναινέσεις. Προσπάθεια που δηλώνω και από αυτό το βήμα ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε» υπογράμμισε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έπειτα ανέφερε πως η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να στηρίξει όπου χρειαστεί την κυβέρνηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με μια μόνο, απλή προϋπόθεση:
«Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Όχι μικροκομματική, κομματική, επικοινωνιακή, όπως έγινε δυστυχώς πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν».
Δεύτερον:
«Όλοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Και στο σημείο αυτό θέλω να είμαι ειλικρινής: Ανησυχώ. Ανησυχούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και νομίζω ότι και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κ. Μητσοτάκη» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
Ενώ συμπλήρωσε:
«Και αναφέρομαι εδώ κυρίως στον τρόπο με τον οποίο πολύ πρόσφατα, σε ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, και του ονόματός της, δεν δίστασε, ενώ ήξερε ότι η στάση του ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, να υιοθετήσει και να εκμεταλλευτεί, αν όχι και να προκαλέσει, κλίμα εμφυλίου».
Νωρίτερα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στην Κρήτη και αλλού»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου