Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2021

LIVE: «Μάχη» Μητσοτάκη με Τσίπρα στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας – Στο βήμα ο πρωθυπουργός



Τη συζήτηση είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Τη συζήτηση είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Η συζήτηση εξελίσσεται σε «μονομαχία» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να υπεραμύνεται των αποφάσεών του για τη διαχείριση της πανδημίας και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τις αστοχίες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα.



Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον κορονοϊό – Έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων


Μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε επίσης την επέκταση δύο μέτρων στήριξης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, «για να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας», όπως είπε.

Παράλληλα, προανήγγελλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για τον μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

«Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Τσίπρας: Κάνετε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα – Είστε ανεύθυνος πρωθυπουργός


Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Δηλώνετε ικανοποιημένος «πάνω στα συντρίμμια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό καυτηριάζοντας το γεγονός πως εκείνος αρνείται να παραδεχθεί τις παραλείψεις της κυβέρνησής του.

«Είναι αυτό η στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή είστε απλώς ανεύθυνος;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στη μάχη της πανδημίας.

Γεννηματά: Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ζωές


Η κ. Γεννηματά τόνισε πως χρειάζεται διαφάνεια στο θέμα της προτεραιότητας των εμβολιασμών κι όχι άλλα λάθη σε βάρος της υγείας των πολιτών. «Όχι άλλα λάθη. Με την πανδημία, η ιστορία δεν πάτησε φρένο. ‘Αλλαξε ταχύτητα. Τίποτε δεν θα μείνει ίδιο. Βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας σαρωτικής αλλαγής που αφορά σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε χώρα, κάθε κοινωνία, κάθε κόμμα, κάθε συλλογικότητα, κάθε πολίτη», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε πως το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί.

«Γι’ αυτό και χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί και δεν αντέχει να μείνει για πολύ ακόμη η κοινωνία μας κλειδωμένη μέσα στα σπίτια της. Κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία κοστίζει σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να εγγυηθούμε με τον αγώνα μας, το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτήν τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου