«Το πιστοποιητικό θα επιτρέψει μετακινήσεις χωρίς περιορισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Με επαναφορά της πρότασής του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (25/02), στην οποία συμμετείχε.
Ποια θέματα τέθηκαν «επί τάπητος»
Η σημερινή μέρα, είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε επίσης ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι είναι διαθέσιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω gov.gr, θυμηθείτε ποιους αφορά…
«Το πιστοποιητικό θα λειτουργεί ως… λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας»
Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του αυτή, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα».
Ο πρωθυπουργός, τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Επιπρόσθετα, κατά την παρέμβασή του, έκανε λόγο για τα εμβόλια και επισήμανε ότι «τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
Τέλος, στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.
.
Θεοχάρης: Όλοι οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού
Εντωμεταξύ, όπως υπογράμμισε την ίδια ημέρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Μεγάλης Βρετανίας, στο ITV News, «Όλοι οι Βρετανοί, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Για όσους θα έχουν εμβολιαστεί και θα διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό, δε θα απαιτείται περίοδος καραντίνας ούτε αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την πτήση».
«Ελπίζουμε σε ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι»
Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι «Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ ελλήνων και βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό θα είναι εφικτή», αναφερόμενος στις επαφές των δύο χωρών και τις μετακινήσεις τουριστών από τη μία στην άλλη, που αναμένεται να κορυφωθούν το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά την άφιξη τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία το καλοκαίρι του 2021, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατομμύρια σε μια «κανονική» χρονιά. Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή.
Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Η ΙΑΤΑ σχεδιάζει να παρουσιάσει «ταξιδιωτικό πάσο» για τον κορονοϊό
Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (24/2), ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass), το οποίο θα αφορά την Covid-19, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Μαρτίου η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Έτσι, θα θέσει σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με σκοπό να βοηθήσει στη διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών.
Η IATA υπογράμμισε την Τετάρτη (24/2), ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ταξιδιωτικό της πάσο.
Διαχσμένοι οι «27» για τα διαβατήρια εμβολιασμού
Με τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.
Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, ένας ευρωπαϊκός «πυρετός» έχει δημιουργηθεί γύρω από το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη (25/2).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου