Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2021

ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟΝ; ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

 


Μετά τον εγκλεισμό διαρκείας, που αναρωτιέται κανείς γιατί επιβάλλεται, αφού αποτέλεσμα δεν έχει, ενώ ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιευθήκαν και δεν αμφισβητούνται, δεν έχουν υπάρξει τέτοια απάνθρωπα και σκληρά μέτρα, αναρωτιέται κανείς ποιά είναι η προστασία από τον εμβολιασμό; Μήπως είναι μόνον τρείς μήνες; Δηλαδή, ακριβώς όσο εκείνη που προκύπτει σε όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ως συμπτωματικοί ή πέρασαν ελαφρά τη νόσο.


Οι μέχρι τώρα παραδοχές κάνουν λόγο ότι οι πρώην προσβληθέντες διατρέχουν κίνδυνο επαναμόλυνσης και μάλιστα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Έτσι, τίποτε δεν αποκλείει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για τα οποία άρχισαν ήδη να ακούγονται περιπτώσεις αστοχίας, να είναι ανάλογη με εκείνη των εμβολίων κατά της γρίπης που βρίσκεται περιοδικά σε έξαρση για περίπου τρεις μήνες ετησίως. Όμως, η γρίπη έχει εδώ και έναν αιώνα εξελιχθεί σε ενδημική νόσο, ενώ ο Covid-19 παραμένει πανδημία.

Πρακτικά, αν αυτό το σενάριο παγιωθεί επιστημονικά, σημαίνει ότι ούτε με τον εμβολιασμό θα ξεμπερδέψουμε αν δεν υπάρξει απόλυτος διεθνής συντονισμός με επαναληπτικό εμβολιασμό εντός του διαστήματος ανοσοποίησης κάθε ανθρωπομονάδας. Στοίχημα εξαιρετικά κοστοβόρο και δύσκολο από κάθε άποψη.

Η λύση θα ήταν μια πλήρης αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα με απόλυτο σεβασμό των μέτρων προστασίας στις εργασίες που απαιτούν φυσική παρουσία και μονιμοποίηση της τηλεργασίας με εκσυγχρονισμό του τρόπου τηλεματικής παραγωγής. Κάτι που θέλει χρόνο, πολιτική αποφασιστικότητα και κοινωνική συναίνεση.

Αλλά, σε χώρες όπως η Ελλάδα με οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες λιανεμπορίου, εστίασης και τουρισμού αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο, χωρίς περισσότερα οικονομικά θύματα από τα ιατρικά περιστατικά.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της έξι (6) μήνες για να μοντάρει ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης χωρίς νεποτισμό και οικογενειοκρατία. Προϋποθέσεις ακόμη πιο απίθανες για την ελληνική πραγματικότητα.

Συνεπώς, αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί η Οικονομία της χώρας θα μπει σε νέα πτωτική τροχιά, το ενεργό εργατικό δυναμικό θα μειωθεί, η στόχευση επενδύσεων σε παραγωγικά έργα θα αποτύχει και το ξεπούλημα των «ασημικών» θα λειτουργεί σαν το καλάμι του Φο Τσι Μιν, που έλεγε κι ο... Νιόνιος!

Μια λύση θα ήταν η στροφή της πολιτικής ηγεσίας προς το λαό της χώρας με ενεργητική ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και διασφάλιση της κατανάλωσης μέσω πολιτικών σταθερότητας. Αλλά, και τούτη την ώρα, η κυβέρνηση δίνει αγώνα επικυριαρχίας του ιδιότυπου νεοελληνικού «Μακρονισμού» που επιχειρεί ο κ. Κυριάκος παρά αγώνα για την επιβεβαίωση του ξεχασμένου «Μαζί» που βροντοφώναζε (ολίγον ψευδά, ή μήπως και ψευδώς;) προεκλογικά.

Καλά ξεμπερδέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου