Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021
Κορονοϊός: «Λύγισε» και το Θριάσιο – Δραματική έκκληση από τους γιατρούς
«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και αυτά περιστατικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης
Διαρκής είναι η μάχη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πολλών νοσοκομείων που διαχειρίζονται περιστατικά του νέου κορονοϊού. Η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) – ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής – τρομάζει, καθώς η πίεση από τις νέες εισαγωγές των τελευταίων 24ώρων, που ξεπέρασαν τις 500, είναι τεράστια.
Έκαναν την εμφάνισή τους έκαναν και τα ράντζα για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Δραματική έκκληση γιατρών για επίταξη τώρα ιδιωτικών κλινικών και μαζικές προσλήψεις. Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως φάνηκε και το βράδυ της Κυριακής (21/01) στον «Ευαγγελισμό», λίγο πριν πάρουν φύλλο πορείας για την επιστράτευσή τους 206 ιδιώτες γιατροί. Μετά τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις τελευταίες ημέρες.
«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και αυτά περιστατικά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί ότι κλινικές Covid θα παρέχουν το το «Λητώ» και το «Ιατρικό Περιστερίου», όπως είχε γνωστοποιηθεί από τις 5 του μήνα.
Πιο αναλυτικά…
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με το «Open TV», το Θριάσιο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς.
Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο περιέγραψαν εργαζόμενοί του την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι – κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό – κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η διερεύνηση της οποίας, με την κλήση και κατάθεση των αρμοδίων, «θα αναδείξει πιθανά ευθύνες και ποινικού ενδιαφέροντος», όπως εκτιμά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Θριάσιο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.
Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών μιλούν για κατάσταση πολέμου, με χαρακτηριστική την πρωτοφανή κατάσταση που επικράτησε το βράδυ της Κυριακής (21/01) στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», να δέχεται αμέτρητες διακομιδές από το ΕΚΑΒ.
«Ένας γιατρός για 69 ασθενείς στην Πνευμονολογική κλινική»
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία» του νοσοκομείου της Δυτικής Αττικής, καθώς, όπως αναφέρει έγγραφό τους που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας προ ημερών:
«Εκατό ασθενείς με COVID – μετά την πρόσφατη εφημερία του Σαββάτου 6 Μαρτίου – νοσηλεύονται, καταλαμβάνοντας κάθε διαθέσιμο χώρο των κλινικών του 4ου ορόφου, σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής.
Κατόπιν εντολών της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αναπτύχθηκαν πρόσφατα περισσότερες από 46 επιπλέον κλίνες COVID (ΜΕΘ και απλής νοσηλείας), χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα, τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Αποτέλεσμα είναι οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, αφού μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 5 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου ένας μόνο γιατρός εφημερεύει για 69 ασθενείς (!!!), ενώ παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και του Σωματείου μας, δεν έχει υλοποιηθεί η απαλλαγή της κλινικής από την εφημερία για τα αμιγώς πνευμονολογικά περιστατικά.
Για την ανάπτυξη των 9 νέων κλινών ΜΕΘ COVID, μετακινήθηκαν γιατροί από το Αναισθησιολογικό και τη Γενική ΜΕΘ – με αποτέλεσμα την ανασφαλή τους λειτουργία, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ εξακολουθεί να στελεχώνεται και με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της επιδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και Χειρουργική, όπου νοσηλεύονται παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά.
Ανεπαρκέστατο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στη Γενική ΜΕΘ, αλλά και στις δύο ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν επαρκούν σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας. ενώ οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου και οι υσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτών για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.
Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από τις περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις κλινικών με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας τους (π.χ. Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ, Πλ. Χειρουργική κλπ).
Ουσιαστικά το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – που είναι το μοναδικό στη Δ. Αττική – κινδυνεύει να μετατραπεί σε “νοσοκομείο της μιας νόσου”, αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.
Ταυτόχρονα, αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, εξακολουθεί να μην γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, κυρίως ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ τα μέτρα που προβλέπει το ΠΔ 102/2020. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ οι ίδιοι γιατροί παρέχουν ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με COVID και μη COVID, ακόμα και σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου».
Ακόμη, καταγγέλλεται πως «γίνεται προσπάθεια να εμφανισθεί μία εικονική πραγματικότητα κι’ έτσι ν’ αποκρυφθούν τα σοβαρά προβλήματα που καθημερινά βιώνουν το σύνολο των ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο», ενώ «στο όνομα αντιμετώπισης της ασθένειας Covid – 19 εκτίθενται σε κίνδυνο οι πάντες, εξαιτίας των ανορθολογικών πολιτικών που συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
Δραματική έκκληση από τον Σιώρα
«Ελάχιστα θα βοηθήσει η επίταξη και θα είναι προσωρινή», τονίζει ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και ζητά εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
«Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει άδεια κλινική και να ζητά 1.700 αποζημίωση τη μέρα. Αυτά τα πράγματα είναι απάνθρωπα. Θέλουμε επίταξη με όρους δημοσίου», υπογράμμισε μιλώντας στην «ΕΡΤ».
«Είναι επιτακτική ανάγκη, το λέμε εδώ και 13 μήνες για την περιβόητη επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν 4.000 κλίνες στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι γεμάτες», τόνισε.
Ο Ηλίας Σιώρας σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι η επιστράτευση 200 γιατρών. «Οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2.000 – 3.000. Πάρ’ τους όλους» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνουν στο νοσοκομείο, με τις εικόνες να παραπέμπουν στον φονικό σεισμό του 1999. «Στο σεισμό του 1999 που βλέπαμε τα ασθενοφόρα να έρχονται σα βαγονάκια τρένου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, δεν υπάρχει ωράριο, καθώς ο νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα ενώ οι γιατροί από 8 το πρωί έως τις 12 το άλλο μεσημέρι: «Μιλάμε για 30ωρα, εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» επισήμανε ότι ο κίνδυνος για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ να χάσουν τη ζωή τους είναι διπλάσιος. Όπως είπε, το ποσοστό θνητότητας για κάποιον που εισέρχεται σε ΜΕΘ είναι 23%, ενώ για έναν διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ αυξάνει ο κίνδυνος στο 46%.
Κοντοζαμάνης: Τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πάρουν και περιστατικά κορονοϊού
Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και περιστατικά covid, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού, με θέμα «Να επιταχθεί τώρα το “Ερρίκος Ντυνάν” για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από περιστατικά covid-19».
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η μάχη αυτής της περιόδου είναι «η μητέρα των μαχών», και σε αυτή τη μάχη είναι ενωμένες όλες οι δυνάμεις της Υγείας. Είναι ένα, ενιαίο Σύστημα Υγείας: ο κρατικός τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όλο το προσωπικό, δίνουν τη μάχη προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κινδύνους. Ο αν. υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι (αυτό το διάστημα) το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει κάθε πολίτης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι περιλαμβάνει και επιτάξεις, τις οποίες έχει νομοθετήσει από την αρχή της πανδημίας: «Είναι το έσχατο όπλο». Το κάναμε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, το κάνουμε και αυτές τις ημέρες με επίταξη υπηρεσιών από γιατρούς. Και υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προκειμένου, και τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει τα μέγιστα: «Ο ιδιωτικός θα πάρει και περιστατικά κορονοϊού» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, και, αναφερόμενος στην πρόσφατη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» και του «Ερυθρού» σε νοσοκομεία αναφοράς, είπε ότι για τα non covid περιστατικά θα υπάρξει υποστήριξη τους από νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, όπως το “Ντυνάν” που «έχει ενσωματωθεί πλήρως στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ».
Είναι μια δύσκολη μάχη, και εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα που λάβαμε, τα νούμερα θα ήταν ακόμα χειρότερα, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, που αναγνώρισε την κόπωση του προσωπικού. «Όλοι μαζί, την περίοδο αυτή, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μάχης, με παραγωγικές προτάσεις και λύσεις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός είπε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να ενισχυθεί η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση, να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ και να γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΕ για περισσότερα εμβόλια. Παράλληλα, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον φόβο ότι η αυτοεξέταση θα αποδειχθεί «πομφόλυγα» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατό, όταν γίνονται 150 εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με χιλιάδες κλίνες, να έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 250 κλίνες, και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καμία».
Είναι σαφές ότι αυτή τη γραμμή της συστράτευσης και της επίταξης δεν την πιστεύετε, είπε ο κ. Ξανθός και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους κλινικάρχες ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα μείνουν «non covid» και δεν θα εμπλακούν στην πανδημία. Επισήμανε πάντως, ότι «το ίδιο είχατε υποσχεθεί και στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, αν και “στο και πέντε”, δείξατε πολιτική πυγμής και διαρρήξατε τις σχέσεις παραδοσιακής πολιτικής εκπροσώπησης και συμμαχιών» που είχατε μαζί τους.
Όσο για το «Ντυνάν», είπε ότι πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς covid, ώστε να απεμπλέξει άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον υψηλό φόρτο. Το «Ντυνάν» πρέπει να αξιοποιηθεί και να επανέλθει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ξανθός, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τις τελευταίες 25 μέρες, 1.000 κλίνες για τον κορονοϊό προστέθηκαν στα νοσοκομεία και 500 κλίνες αυτές τις μέρες, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού, με το «ΝΙΜΙΤΣ» και το «251». Για την ιχνηλάτηση είπε ότι λειτουργεί, ότι έχουν πέσει στη μάχη όλα τα όπλα με τυχαίο και στοχευμένο διαγνωστικό έλεγχο, και, «βεβαίως, με την πρόσφατη εξαγγελία μας για παροχή διαγωνιστικών τεστ σε κάθε πολίτη, προκειμένου να μπορεί να κάνει έλεγχο για τον κορονοϊό».
Για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», είπε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με το νοσοκομείο αυτό «και έχουμε σκοπό, μετά την πανδημία, να αναβαθμίσουμε τις δομές όλου του ΕΣΥ». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα μόνο ποσοτικό, να προσθέσουμε μία ακόμα δομή, αλλά ποιοτικό. «Ξέρουμε όλοι ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αποδοτική λειτουργία τους φέρνει τα καλά αποτελέσματα και την εξυπηρέτηση του πολίτη», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου