Αιγυπτιακό δημοσίευμα – φωτιά, αποκαλύπτει ότι η Αίγυπτος, αναγνωρίζει κάτι που δεν αναγνωρίζει ευθέως ούτε η ίδια η Ελλάδα με την ατολμία της. Ότι δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στο υπογάστριο της Τουρκίας, γι’αυτό ακριβώς θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Η στάση της Αιγύπτου είναι αταλάντευτη και όσον αφορά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Είναι άκυρο και δεν το αναγνωρίζει!
Ενημερωμένες πηγές στο Κάιρο δήλωσαν ότι η Αίγυπτος δεν θα συμφωνήσει σε μονομερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και ότι απαιτεί τη συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας σε αυτές τις συζητήσεις!
Αυτή η εξέλιξη είναι αυτονόητη διότι οποιαδήποτε διμερής συμφωνία της Αιγύπτου με την Τουρκία θα ήταν πολιτική αυτοχειρία για τον ίδιο τον πρόεδρο Σίσι. Κυρίως όμως θα αποτελούσε μέγιστο εθνικό κίνδυνο για την ίδια την Αίγυπτο, καθώς τόσα χρόνια αγώνα για να εξοβελιστεί ο τουρκικός κίνδυνος μέσω της μουσουλμανικής αδελφότητας, θα πήγαινε χαμένος. Το αιγυπτιακό δημοσίευμα λοιπόν ξεκαθαρίζει ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να μαχαίρωσε πισώπλατα την Ελλάδα και την Κύπρο. Αντίθετα, ο όρος που θέτει ότι για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, ουσιαστικά αναγνωρίζει κάτι που δεν αναγνωρίζει ούτε η ίδια η Ελλάδα. Την κυριαρχία Ελλάδος και Κύπρου στο υπογάστριο της Τουρκίας
Αιγυπτιακές εφημερίδες ανέφεραν διπλωματικές πηγές ότι «η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας». Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται δεν είναι σωστή».
Τις τελευταίες ημέρες, Τούρκοι αξιωματούχοι δημοσίευσαν δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας και του Καΐρου να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε ως «θετική τη δραστηριότητα στην Αίγυπτο στην εξερεύνηση εντός των θαλάσσιων συνόρων της στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα σεβασμό των συνόρων μας», όπως είπε.
Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε ότι σημαντικές εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι «μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Αίγυπτο», τονίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να συζητήσει με το Κάιρο το θέμα των θαλάσσιων θεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια νέα θέση εκ μέρους του Καΐρου, και μια έκθεση της αγγλικής εφημερίδας Arab News, αναφέροντας πηγές, ανέφερε ότι όλες οι τουρκικές δηλώσεις σχετικά με μια κοντινή λύση μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι πραγματικές.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ζητήματα, κυριάρχησαν μεταξύ αυτών οι τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες απο Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου