Κυριακή, Μαρτίου 21, 2021

Το «ακορντεόν», συνώνυμο αποτυχίας...

 



Οι αέναες απαγορεύσεις, τα λοκντάουν και το ανοιγοκλείσιμο της αγοράς δεν κατάφεραν ούτε τη διασπορά να ελέγξουν, ούτε την οικονομία να βοηθήσουν. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφής ο κυβερνητικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων για την πανδημία, δίνοντας την εντύπωση ότι συνυπάρχουν πολλαπλά αρμόδια κέντρα, τα οποία μάλιστα λειτουργούν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
 Εναν... χρόνο μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας, τίποτα δεν θυμίζει πια την πετυχημένη κυβερνητική διαχείριση του πρώτου λοκντάουν του περασμένου Μαρτίου. Το δεύτερο λοκντάουν, το αέναο απαγορευτικό που η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει, είναι ασφαλώς συνώνυμο της αποτυχίας διαχείρισης του δεύτερου και του τρίτου κύματος και της απώλειας ελέγχου της πανδημίας.

Η κυβέρνηση παραμένει παγιδευμένη στις νεοφιλελεύθερες συνταγές του πολιτικού της αφηγήματος, σε μια περίοδο που είναι αναγκασμένη να διαχειρίζεται μια κρίση μέσα από την οποία έχει αναδειχθεί πολύ καθαρά η σημασία ενός ισχυρού δημόσιου τομέα.

Την ίδια ώρα, ασαφής παραμένει ο κυβερνητικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων για την πανδημία, την ώρα που δίνεται η εντύπωση ότι συνυπάρχουν πολλαπλά αρμόδια κέντρα, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι λειτουργούν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Και αυτά είναι:


α) Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
β) Το αναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που διεκδικεί ηγετικό ρόλο, με την Πολιτική Προστασία να έχει φτάσει σήμερα να έχει και τη δική της ομάδα ειδικών (άτυπη ομάδα επιδημιολόγων, χωρίς θεσμική συγκρότηση, υπό τον Ν. Χαρδαλιά, η οποία ασχολείται με τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας) και η οποία έχει προνομιακή πρόσβαση στα υγειονομικά δεδομένα σε σχέση με τη μεγάλη επιτροπή που δεν παίρνει καθημερινά τα στοιχεία.
γ) Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
δ) Η τακτική κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Νίκου Χαρδαλιά.
Οσον αφορά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είναι αυτή που θα έπρεπε να καθορίζει τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία, η κυβέρνηση την εργαλειοποίησε από την πρώτη στιγμή, βάζοντας στο στόμα των επιστημόνων τις δικές της αποφάσεις. Αλλοτε την παρακάμπτει φανερά και άλλοτε κρύβεται από πίσω της, επιχειρώντας να της μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες.

Ενδεικτικά θυμίζουμε την περίπτωση της ολικής υποχώρησης της Πολιτείας απέναντι στις απαιτήσεις της Εκκλησίας σχετικά με τους όρους ανοίγματος των ναών εν όψει των Χριστουγέννων, όπου η κυβέρνηση, μετά τη σχετική συμφωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, ζήτησε από την επιτροπή ουσιαστικά να επικυρώσει τις προειλημμένες αποφάσεις της για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με νέα γνωμοδότηση, μεταθέτοντας όλη την ευθύνη για τις δικές της επιλογές στους ειδικούς. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο η κυβέρνηση να δηλώνει ανοιχτά ότι αυτή εισηγείται μέτρα στην επιτροπή.

Παραμένει άλυτο το μείζον πρόβλημα των ανεπαρκών στοιχείων, με τους ειδικούς να ενημερώνονται μία φορά την εβδομάδα αναλυτικά για την πορεία του ιού στη χώρα, τις νοσηλείες, τις βαριές νοσηλείες κτλ. Τις υπόλοιπες μέρες παρακολουθούν την προβληματική έκθεση που αναρτά ο ΕΟΔΥ. Η ενημέρωση, συνολικά, η δημοσιοποίηση των στοιχείων νοσεί βαριά και προς το εσωτερικό της χώρας και προς τη διεθνή κοινότητα.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βλέπει την υγειονομική κρίση ως μια ευκαιρία για να περάσει το πλήθος των ρυθμίσεων που σχεδιάζει, υπολογίζοντας ότι λόγω των συνθηκών θα έχει τις λιγότερες δυνατές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και αντί σε αυτήν την περίοδο να επιδιώκει την κοινωνική συναίνεση και συνοχή, περνάει νομοσχέδια που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις και διχάζουν την κοινωνία. Σταθερά προσηλωμένη στο δόγμα του «νόμου και της τάξης», κλίνει την καταστολή σε όλες τις πτώσεις με συνέπεια τα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Πιο πρόσφατη η υπόθεση της Νέας Σμύρνης και οι μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ντάνι Βέργου, Γιάννης Μπασκάκης, Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Επιμέλεια: Ντίνα Δασκαλοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου