Τρίτη, Μαρτίου 09, 2021
Κεραμέως όπως Νικολάου...
Το θέμα της μη δημοσίευσης της σύμβασης δωρεάς που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο με την Cisco για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, το News24/7 το έχει αναδείξει ουκ ολίγες φορές.
Κάναμε λόγο αναλυτικά για την παραβίαση του νόμου 3861/2010 για τη διαφάνεια και περιγράψαμε πως η... Υπουργός Νίκη Κεραμέως (και συνολικά η κυβέρνηση) επέμειναν να πετούν την μπάλα στην εξέδρα με το αμίμητο "έχω τη σύμβαση στο γραφείο μου, ελάτε να την δείτε".
Αυτό που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο νόμος για τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση συμβάσεων του δημοσίου στο διαδίκτυο άλλαξε πριν από μερικούς μήνες (ο σχετικός νόμος Πιερρακάκη βρίσκεται σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2020), το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει και αυτόν. Εχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με φαινόμενο όπως αυτό της Σοφίας Νικολάου η οποία στην περίπτωση Κουφοντίνα επιμένει να μην εφαρμόζει διάταξη που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε.
Εξηγούμαστε: Η πρώτη σύμβαση δωρέας από τις συνολικά τέσσερις που το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχει υπογράψει με τη Cisco (λέμε ισχυρίζεται διότι αυτές τις συμβάσεις δεν τις έχει δει κανείς) βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου του 2020, άρα καλύπτεται από τον νόμο 3861/2010 για τη διαφάνεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις εκείνου του νομοθετήματος η σύμβαση αυτή θα έπρεπε να αναρτηθεί στη Διαύγεια κάτι που ουδέποτε συνέβη. Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη σύμβαση η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020, μερικές ημέρες δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος Πιερρακάκη.
Ομως οι άλλες δύο (ειρήσθω εν παρόδω μάθαμε για την ύπαρξή τους από την Εκτίμηση Αντικτύπου του ΕΚΠΑ την οποία το Υπουργείο Παιδείας "έθαψε" μέσα στο site του σε σημείο που χρειαζόσουν διαδικτυακό χάρτη για την βρεις) τις διέπει ο νέος νόμος. Η τρίτη τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου του 2020 και η τέταρτη (μέχρι στιγμής τελευταία εκτός και αν υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις στο μέλλον) στις 4 Δεκεμβρίου του 2020. Καμία από αυτές δεν έχει δημοσιοποιηθεί!
Τι προβλέπει όμως ο 4727 του 2020 ως προς τη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση των δημόσιων συμβάσεων πάσης φύσεως; Ακολουθούν πολύ χαρακτηριστικά αποσπάσματα από διάφορα άρθρα του νομοθετήματος.
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 76 ορίζεται: Στο διαδίκτυο αναρτώνται... (ιζ) πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεις πολιτιστικών χορηγιών του ν. 3525/2007 (Α` 16), (ιη) πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης περιουσιακών στοιχείων από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους φορείς των Ο.Τ.Α. ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Στην παράγραφο 1 του άρθρο 77 προβλέπεται: Οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 76 αναρτώνται αμελλητί στο Διαδίκτυο με μέριμνα του οργάνου που τις εξέδωσε... Οι πράξεις των Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Υπηρεσιακών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και των οργάνων στα οποία έχει χορηγηθεί εξουσιοδότηση υπογραφής ή έχει μεταβιβαστεί αρμοδιότητα αναρ-τώνται στο δικτυακό τόπο του εκάστοτε Υπουργείου.
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 77 ορίζεται σαφώς ότι: Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 76 συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση.
Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι τι έχει πράξει το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Τίποτα.
Την ύπαρξη των συμβάσεων έχει καταγράψει στο σχετικό του υπόμνημα ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας ο οποίος προσπαθεί με περίτεχνες ντρίμπλες να αποφύγει το καυτό ζήτημα της (μη) δημοσιοποίησης της σύμβασης. Γράφει, για παράδειγμα, ότι το άρθρο 2 του 3861/2010 (που προβλέπει τη δημοσίευση) έχει καταργηθεί με το άρθρο 108 του 4727/2020. Δεν γράφει όμως ότι 3861/2010 βρισκόταν σε ισχύ όταν υπογράφηκαν οι δύο πρώτες συμβάσεις. Ούτε ότι αντικαταστάθηκε με τα άρθρα 75-77 του 4727/2020, αποκρύπτοντας τη διαρκή και ισχυρή υποχρέωση του Υπουργείου στη δημοσιοποίηση των συμβάσεων.
Τα κείμενα των συμβάσεων (ή της σύμβασης) τα έχουν ζητήσει παραπάνω από μία φορές κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25). Η κυβέρνηση όμως ουδέποτε έφερε τις συμβάσεις στη Βουλή. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται, ας τις δημοσιεύσουν (επιτέλους). Θα προσφέρουν υπηρεσίες στη δημοκρατία...
Νίκος Γιαννόπουλος
news247.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου