Να ευλογήσουμε τα γένια μας. Το ρεπορτάζ του ημέτερου Βασίλη Σκουρή δεν λαθεύει. Όταν γράφει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «εθεάθη να εισέρχεται στο μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή» δυο ενδεχόμενα υπάρχουν.
Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος από το ieidiseis.gr
Το ένα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ή – ακόμη χειρότερα – κάποιον συνεργάτη του.
Το δεύτερο, να ήταν κάποια σωσίας της. Αλλά επειδή σ’ αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ήδη διάψευση, το ρεπορτάζ λέει την αλήθεια.
Το περιστατικό παραπέμπει σε πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο διακεκριμένος εκδότης της εποχής του καλούσε «απέναντι» και του έδινε οδηγίες. Για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου , τη διακυβέρνηση της χώρας κλπ.
Μακάρι να μην μαθαίναμε ποτέ για την παρουσία της Σακελλαροπούλου στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ένα από όσα οι προκάτοχοί της κράτησαν ψηλά ήταν το κύρος του αξιώματός τους.
Όχι πως δεν είχαν επαφές με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Αλίμονο. Αλλά από τηλεφώνου. Αν ο Πρωθυπουργός ήθελε κάτι δια ζώσης, ζητούσε συνάντηση με τον Πρόεδρο.
Περίπτωση να ζητήσει …ακρόαση ο Πρόεδρος δεν υπήρχε. Όπως δεν υπήρχαν και …οικογενειακές έξοδοι μεταξύ τους. Δεν έκαναν παρέα. Ήταν σύμβολα δυο θεσμών με διακριτές σχέσεις μεταξύ τους.
Αν οποιοσδήποτε πρωθυπουργός είχε διανοηθεί να «φωνάξει» στο μέγαρο Μάξιμο κάποιον από τους, Τσάτσο ,Καραμανλή, Σαρτζετάκη, Στεφανόπουλο, Παπούλια , Παυλόπουλο, θα ήταν υπόλογος για πρόκληση πολιτειακής κρίσης.
Εννοείται ότι κανένας τους, δεν θα ζητούσε ποτέ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αν μάλιστα «έπρεπε» να δει συνεργάτη τους , θα προτιμούσε να κόψει τις φλέβες του.
Το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα άντεξε γιατί οι ρυθμιστές του Πολιτεύματος είχαν αίσθηση του ρόλου τους. Έτσι εξασφάλισαν τον σεβασμό των πολιτικών και υψηλή δημοφιλία.
Ο αρχηγός του κράτους δεν βάζει μπαίνει ποτέ κάτω από τον πρωθυπουργό. Ούτε δείχνει ότι του .. οφείλει ευγνωμοσύνη, επειδή τον είχε προτείνει για το αξίωμα. Και πολύ περισσότερο δεν συμπεριφέρεται ως …υπουργός του.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τη Σακελλαροπούλου; Κατά από ποιες συνθήκες πήγε στο μέγαρο Μαξίμου; Ποιος την κάλεσε, γιατί ανταποκρίθηκε και ποιόν είδε;
Αν πήρε η ίδια την πρωτοβουλία, τι ήταν αυτό που την ώθησε να αναστρέψει την πολιτειακή πυραμίδα;.
Από την αρχή η κυρία έδειχνε να μην κολλάει με τον ρόλο. Προβλήθηκε με προσόντα που δεν είχε: διαθέτει μόνο πτυχίο της Νομικής Αθηνών και δεν έχει διαθέτει επιστημονικό έργο ή διεθνή απήχηση, όπως της αναγνώρισε δημοσίως ο Μητσοτάκης- προφανώς κατά την ενημέρωση που του έκανε.
Επί των ημερών της το πρωτόκολλο που διέπει το προεδρικό αξίωμα μάλλον κακοπαθαίνει. Αφού άσκησε το δικαίωμα της να εγκατασταθεί οικογενειακώς στο Προεδρικό μέγαρο, αξίωσε να έχει «άτυπους» συμβούλους- ένας από τους οποίους είναι ο σύντροφος της- και συχνά παραβιάζει τους τύπους.
Επί της ουσιάς; Χρεώνεται με γκάφες, δεν έχει διεθνή παρουσία, και , όπως -όπως εγράφη- δεν την εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός για να διευθύνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Τώρα προκύπτει μια επίσκεψη που στα μάτια της κοινής γνώμης μπορεί να την «υπαλληλοποιεί» απέναντι στον «γείτονά» της. Πρακτικά ισούται με υποταγή του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος στον φορέα της εκτελεστικής εξουσίας.
Ό,τι χειρότερο για την θεσμική λειτουργία της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας. Και για την ίδια. Αφού, καθώς φαίνεται , δεν μπορεί να διαχειριστεί την αποκάλυψη του Σκουρή, ποιόν θα πείσει ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη συνέχιση της θητείας της;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου