Κυριακή, Μαρτίου 07, 2021

Κορονοϊός: Προβληματίζουν μεταλλάξεις και νοσηλείες νέων – Πότε θα ανοίξουν δραστηριότητες


Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση στα περιστατικά νέων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που χρήζουν διασωλήνωση, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τις μεταλλάξεις, μετά και τις ανακοινώσεις του ΕOΔΥ το Σάββατο (06/03), σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται. Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, με τις ΜΕΘ να συνεχίζουν να δέχονται πίεση. Με το υπουργείο Υγείας να έχει σε επιφυλακή και ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» υπάρχει 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%
  • Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», τόνισε, μάλιστα, πως «νοσηλεύονται 20άρηδες και ολόκληρες οικογένειες», κάνοντας έκκληση να κάνουν το εμβόλιο όλοι όταν αυτά τους προσφέρονται ή είναι διάθεσιμα.

«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με COVID» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική. Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Την ίδια ώρα, παραμένει η ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας, με ενδεικτικό ότι πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 356 εισαγωγές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα άλλοι 200 ασθενείς θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα παράτασης των μέτρων, βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων. Οι ειδικοί ανησυχούν ιδίως για τη διασπορά που μπορεί να γίνει στο εσωτερικό των καταστημάτων, εφόσον αυτά ανοίξουν, αλλά και για τις τυχόν εικόνες συνωστισμού που μπορεί να παρατηρηθούν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Παράλληλα θεωρούν, όμως, πως αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος, και πως πλέον η εικόνα σταδιακά θα είναι καλύτερη.

«Είμαστε στην τελική αύξηση της καμπύλης, έρχεται σιγά σιγά το πλατό και ελπίζω τέλος του μήνα να έρθει η ύφεση. Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους μαζί με τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΕΡΤ», ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως το Πάσχα θα εορταστεί κανονικά, καθώς «οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Κυριαρχία των μεταλλάξεων

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη.

Βασιλακόπουλος για lockdown: Λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, Πάσχα στα χωριά μας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV» για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και πως τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος τις αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος, ίσως και στα χωριά μας.

«Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς. Σε ένα 6μηνο το βρετανικό στέλεχος θα είναι το φυσιολογικό. Η μετάλλαξη δεν σκοτώνει προς το παρόν περισσότερο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απολύτως για τα στελέχη. Πρέπει, ωστόσο, να προσέχουμε περισσότερο γιατί είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα, όμως τα εμβόλια τις καλύπτουν. Αν χρειαστεί στο μέλλον, τα εμβόλια θα προσαρμοστούν», καθησύχασε ο καθηγητής αναφορικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις.

 

Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, στο οποίο στις αρχές του έτους που το βρετανικό στέλεχος επικρατούσε, εμβολιάστηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech», που είναι το βασικό μας εμβόλιο και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε υπέρμαχος του ανοίγματος της αγοράς, αλλά με μεγάλη προσοχή κι επίδειξη ατομικής ευθύνης. Το λιανεμπόριο ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις και με ραντεβού στις μεγάλες, δεν θα έχουμε συνωστισμό. «Νομίζω μπορεί να ανοίξουν τα καταστήματα. Είναι εφικτό να γίνει στις 22 Μαρτίου», τόνισε κι εξήγησε: «Στις μεγάλες πόλεις μπορούν να ανοίξουν με ραντεβού τα μαγαζιά του εμπορίου. Ας μην ανοίξουν στην πρώτη φάση τα πολύ μεγάλα καταστήματα».

Για τα σχολεία επεσήμανε ότι «είναι νωρίς να ανοίξουν μέσα στον Μάρτη, καλύτερα να μπούμε στον Απρίλη», ενώ για το Πάσχα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας πως «θα κάνουμε κανονικό Πάσχα. Και οι εκκλησίες θα ανοίξουν, και θα πάμε στα χωριά μας».

 

Λογοθετίδης: Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στην κορύφωση των διασωληνωμένων

O καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης μίλησε και αυτός στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του «OPEN TV» και αναφέρθηκε στην πρόβλεψη κρουσμάτων κορονοϊού, διασωληνωμένων και θανάτων. Δήλωσε πως τηρώντας τα υπάρχοντα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Επίσης, ανέφερε πως εάν δεν πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν πρέπει να βγούμε για κανένα λόγο από το lockdown.

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε, μεταξύ άλλων, ο Στέργιος Λογοθετίδης.

«Πιο αυστηρά και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου, καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επέμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

 

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου