Ως «υψηλού συμβολισμού» κίνηση περιγράφεται από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Dwight D. Eisenhower» την επόμενη Τρίτη, καθώς υπογραμμίζει το βάρος που ρίχνει η χώρα μας στην προώθηση των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη μετατροπή της Σούδας σε ναυτικό κέντρο του ΝΑΤΟ. Στην Αμερική πάντως πρέπει να τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα μεταβεί στη Σούδα για να επισκεφθεί το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο, ενώ θα τον συνοδεύουν τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το πρόγραμμα του αμερικανικού πλοίου, το «Eisenhower» θα καταπλεύσει στη Σούδα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η προβλήτα Κ-14, που διαθέτει άλλωστε η Σούδα, είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έχει προγραμματιστεί μια σειρά ασκήσεων τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με την Πολεμική Αεροπορία. Ειδικότερα, τα μαχητικά F-18, που μεταφέρει το «Eisenhower», θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, σε αυτές θα πάρουν μέρος και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
Το πυρηνοκίνητο «Dwight D. Eisenhower» επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δισ. δολάρια και, εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18, μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5.600 άτομα, ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο ελλιμενισμός του στη Σούδα θεωρείται σαφές μήνυμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου