Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021

Η επιχείρηση «απελευθέρωση» και το αδιέξοδο του Μαξίμου - Οργή για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο πεντάμηνο lockdown




Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν όλα – ή σχεδόν όλα – το Πάσχα. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προέβλεπε κήρυξη της «απελευθέρωσης» την ερχόμενη εβδομάδα, με αναφορές στην 25η Μαρτίου, με άφθονο θέαμα και συμβολισμούς για τα 200 χρόνια από το 1821, και με την παρουσίαση συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» εξόδου από το lockdown που θα κορυφωνόταν στις αρχές Μαίου: με την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό – δηλαδή, με «Πάσχα στο χωριό» και με πανηγυρική έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Το προφανές είναι πως το εν λόγω επικοινωνιακό σχέδιο ελάχιστα είχε λάβει υπ’ όψιν του την πραγματικότητα και το παράδοξο είναι πως, παρά την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας και την κατάσταση πολέμου στα νοσοκομεία, αρκετοί στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει το project της «άμεσης απελευθέρωσης».

Ο πρώτος λόγος αυτής της επιμονής είναι τα οικονομικό κόστος του lockdown, τουλάχιστον με βάση το μοντέλο στήριξης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Το κόστος των μέτρων στήριξης έχει ήδη αγγίξει τα 12 δις από τα 7,5 δις ευρώ που αρχικά προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει από τα 32 δις των ταμειακών διαθεσίμων μόνον τα 10 δις μπορούν να χρησιμοποιηθούν – και αυτά με φειδώ -, και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου λένε πως δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο για παράταση των αποζημιώσεων του Μαρτίου, στο σύνολό τους, και στον Απρίλιο. Ήδη, η κάλυψη των 100.000 αναστολών εργασίας του Μαρτίου θεωρείται κόστος εκτός προβλέψεων που δεν μπορεί να παραταθεί και τους επόμενους μήνες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο αυξανόμενος θυμός των πολιτών για τις παλινωδίες στο πεντάμηνο lockdown – για «κόπωση» προτιμούν να μιλούν στην κυβέρνηση – και το δημοσκοπικό και πολιτικό του αποτύπωμα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Μαξίμου έφθασε σχεδόν σε ανοιχτή σύγκρουση την περασμένη εβδομάδα με την επιτροπή Τσιοδρα, πιέζοντας έως την τελευταία στιγμή για κάποια βήματα έστω περαιτέρω χαλάρωσης. Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, από την κυβέρνηση εκπέμπονται συνεχή μηνύματα δυσαρέσκειας για τη λειτουργία και τις αποφάσεις της επιτροπής, με τους επιστήμονες να κατηγορούνται για πολυφωνία έως κακοφωνία, καλλιέργεια σύγχυσης, ακόμη αι για «προσωπικές στρατηγικές». Ο Ακης Σκέρτσος κατά τις πληροφορίες παρενέβη ξανά την περασμένη εβδομάδα με συστάσεις για πιο περιορισμένες εμφανίσεις και δημόσιες διαφοροποιήσεις, ενώ η σκέψη να οριστεί εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που θα είχε και την αποκλειστική αρμοδιότητα παρουσίας στα μέσα ενημέρωσης δεν προχώρησε.

Στον αντίποδα, από την επιτροπή ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές αντίδρασης, λοιμωξιολόγοι μιλούν ανοιχτά για πολιτικές πιέσεις, και η ένταση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι επιστήμονες έμαθαν από την... τηλεόραση ότι επρόκειτο να συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη για να εισηγηθούν άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η συνεδρίαση αυτή δεν έγινε ποτέ, ακολούθησε η τεταμένη τακτική σύσκεψη της Παρασκευής όπου μετά βίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία από αύριο των κομμωτηρίων, και ο επόμενος γύρος αναμένεται τώρα στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, επιμένει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου εάν όχι στις 29 Μαρτίου τουλάχιστον στις 5 Απριλίου. Επιμένει επίσης τα καταστήματα να λειτουργήσουν ελεύθερα με το νέο SMS τρίωρης διάρκειας 13033, ενώ αντίθετα οι επιδημιολόγοι, εάν και εφόσον εγκρίνουν την επαναλειτουργία, ζητούν να εφαρμοστεί η μέθοδος του click away.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης διαρρέεται επίσης η 19η Απριλίου ως η ημερομηνία επαναλειτουργίας της εστίασης, στο υπουργείο Παιδείας τοποθετούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και ο Χάρης Θεοχάρης επιμένει ότι θα φέρει τους πρώτους τουρίστες από τις αρχές Απριλίου δηλώνοντας, σε εγχώρια και ξένα μέσα, ότι ετοιμάζει συμφωνίες «υγειονομικών διαβατηρίων» με δέκα ασφαλείς χώρες για άμεση έναρξη της σεζόν.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά δεν είναι – ξανά – παρά ασκήσεις επί χάρτου με τα κρούσματα να παραμένουν πάνω από τις 2.500 ημερησίως, με ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών και με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 6%. Ουσιαστικό σχέδιο δεν υπάρχει – ούτε «έξυπνο», ούτε «μη έξυπνο», κι όλες οι κυβερνητικές προσδοκίες βασίζονται απλώς στην προσδοκία επιτάχυνσης των εμβολιασμών και βελτίωσης του καιρού.

Κι όσο οι προσδοκίες δεν βγαίνουν, το Μαξίμου θα παίζει απλώς επιθετική άμυνα και θα συνεχίσει να φταίει ο... ΣΥΡΙΖΑ που «καλεί σε διαδηλώσεις».

tvxs.gr/Μαρίνα Αλεξανδρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου