Σάββατο, Μαρτίου 06, 2021

Κοινή ομάδα Αμερικανών και τούρκων εμπειρογνωμόνων εξετάζουν το ρωσικό σύστημα Pantsir που περιήλθε στα χέρια τούρκων στην Λιβύη..


Τουρκία και ΗΠΑ, δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να εξετάσουν από κοινού το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Pantsir που συνελήφθη από μαχητές του GNA…


Τα τουρκικά στρατεύματα είναι παρόντα στο έδαφος στη Λιβύη, όπου πολεμούν για την υποστήριξη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην Τρίπολη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατηγού Khalifa Haftar με έδρα το Τομπρούκ. Πέρυσι, ο στρατηγός Haftar οδήγησε το LNA σε μια μεγάλη επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία μαίνεται για σχεδόν μια δεκαετία.

Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Τρίπολης. Αυτά τα στρατεύματα συνέβαλαν στη νίκη επί του LNA, τερματίζοντας αποτελεσματικά τις φιλοδοξίες του στρατηγού Haftar. Κατά τη διαδικασία των επιθέσεων του στρατηγού Χάφταρ, οι μαχητές του GNA κατέλαβαν την αεροπορική βάση του LNA στο Al-Watiya, 100 μίλια νοτιοδυτικά της Τρίπολης, την οποία οι δυνάμεις του LNA εγκατέλειψαν βιαστικά.

Μεταξύ των συστημάτων που εγκαταλείφθηκαν υπήρχε το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα Pantsir… υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων…

Το εν λόγω σύστημα Pantsir εξαφανίστηκε για μερικές εβδομάδες και τελικά επανεμφανίστηκε στα χέρια μιας τοπικής πολιτοφυλακής στην πόλη Zawiya. Η πολιτοφυλακή διοικείται από τον Μοχάμεντ Μπαχρούν, έναν Λιβυκό πολέμαρχο με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος. Τα τουρκικά στρατεύματα συμφώνησαν με τον Μπαχρούν, των οποίων οι δυνάμεις συμφώνησαν να παραδώσουν το Pantsir στο τουρκικό ελεγχόμενο διεθνές αεροδρόμιο Mitiga στα περίχωρα της Τρίπολης.

Λίγο αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία ότι ήταν διατεθειμένοι να πάρουν δια της βίας το σύστημα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον ήθελε επίσης να πάρει τα χέρια της στο υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-17 Globemaster στο αεροδρόμιο της Mitiga, από τη βάση της AFRICOM στη Γερμανία και συνέλεξαν το Pantsir. Στη συνέχεια, το μετέφερε στην Άγκυρα, όπου εξετάζεται τώρα από μια κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων τουρκικών και αμερικανικών υπηρεσιών. 

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά, την ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τα στρατιωτικά συστήματα του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η τεχνολογία του Pantsir θα τεθεί σε κίνδυνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου