Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2021

Διίστανται οι απόψεις των σεισμολόγων για το νέο ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα και τρελαίνουν τον κόσμο! (video)

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι εκτιμήσεις Λέκκα-Παπαζάχου

Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: «Έκπληξη ο νέος σεισμός, ενεργοποιήθηκε άλλος κλάδος του ρήγματος»… Κώστας Παπαζάχος: «Δεν μας εκπλήσσει, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα»… Βγάζει κανείς άκρη;

Οι απόψεις των σεισμολόγων δεν συγκλίνουν για το τι γίνεται στην περιοχή της Ελασσόνας. Ήταν ή δεν ήταν έκπληξη η νέα σεισμική δόνηση, είναι ή δεν είναι νέο ρήγμα; Και εν μέσω αυτών, ο κόσμος δεν ξέρει τι να ακούσει και τι να μην ακούσει, έχοντας στο κεφάλι του σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί από τις διαφωνίες.

Λέκκας: «Έκπληξη ο σεισμός, ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος»

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,9 Ρίχτερ που «χτύπησαν» ξανά την Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως «ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου».

«Έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο κλάδο, ο οποίος ευτυχώς ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε ακόμα: Νέος ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα! Αισθητός και στην Αθήνα

Σε ερώτηση για το αν τα 5,9 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός του χθεσινού ισχυρού σεισμού, ή νέος σεισμός, ο κ. Λέκκας είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για μετασεισμό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις προσεχείς ώρες.

Στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πάντως ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ στους κατοίκους της περιοχής είναι οπωσδήποτε να μην παραμένουν στα σπίτια τους ξεκαθαρίζοντας ότι το επίκεντρο απομακρύνεται προς τα βόρεια και δεν είναι κοντά στην πόλη της Λάρισας, οι κάτοικοι της οποίας ξεχύθηκαν τρομαγμένοι στους δρόμους και πάλι.

Στις 21:23, 21:31 και 22:03 καταγράφηκαν τρεις δυνατές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Ελασσόνας, με 5,1 Ρίχτερ (επίκεντρο 21χλμ. ΔΝΔ της Ελασσόνας) και διπλό 4,1 Ρίχτερ (επίκεντρο 15χλμ. ΝΔ της Ελασσόνας ο πρώτος και επίκεντρο 14χλμ. ο δεύτερος).

Παπαζαχος: Σχεδόν δίδυμος σεισμός

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα – Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση απόψε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξ αιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου