Τετάρτη, Απριλίου 14, 2021

Οι “ύποπτες” επενδύσεις της Κίνας και στην Ελλάδα...

 




H Kίνα ξεπέρασε πέρσι τις ΗΠΑ ως εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όταν παρατηρήθηκε -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- ανάγκη για ιατρικό εξοπλισμό και τα αγαθά έφταναν στην αγορά μέσω το τεράστιου παγκοσμίου δικτύου ‘China Belt and Road Initiative’ το οποίο στόχο έχει να συνδέσει την Κίνα με... τον υπόλοιπο κόσμο, ενεργοποιώντας μέσω επενδύσεων πόλεις όπως το Duisburg της Γερμανίας ή τη Λιέγη στο Βέλγιο.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι χρησιμοποιεί το China Belt and Road Initiative για να παγιδεύσει χρεωκοπημένες χώρες, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι με τις υποδομές αυτές μπορεί να αυξηθεί έως και 10% το εμπόριο. Το τελευταίο διάστημα η Κίνα αποκτά επίσης μερίδιο σε κατασκευές προχωρημένων μηχανολογικών προϊόντων, κάτι το οποίο ανησύχησε τους Ευρωπαίους κατασκευαστές

Μεταξύ των λιμανιών τα οποία κατέχει ή έχει μερίδιο η Κίνα περιλαμβάνονται το Ρότερνταμ, η Βαλένθια και η Μασσαλία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους για ‘υπερβολική εξάρτηση’ από την Κίνα. Παρατηρούνται εντάσεις καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τους Ευρωπαίους για τα σχέδια της Κίνας για περαιτέρω επενδύσεις ή θέτουν ζήτημα επιλογής σε χώρες όπως η Πορτογαλία, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ειδική αναφορά γίνεται στην εταιρία ‘Alibaba’ η οποία ως προϋπόθεση για τις επενδύσεις της στην Ευρώπη έθεσε τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κίνα. Η Λιέγη αποτελεί success story χάρη στην εταιρία Alibaba, η οποία επένδυσε €100 εκατομμύρια για να κατασκευάσει κόμβο υποστήριξης στο αεροδρόμιο της Λιέγης, ο οποίος θα λειτουργήσει εντός του έτους.

Οι Κινεζικές εξαγωγές εκτοξεύθηκαν στο 63% ενώ οι εισαγωγές από Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 33%.Ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρεται ότι η επένδυση της Κίνας στον Πειραιά συνέβαλε στην ανάδειξη αυτού του λιμανιού μέσα σε μια δεκαετία στο τέταρτο πιο ενεργό της Ευρώπης. 

Η Cosco η οποία ελέγχει το λιμάνι έχει προτείνει την κατασκευή ενός τέταρτου τερματικού σταθμού ο οποίος θα επιτρέψει το διπλασιασμό των διακινούμενων εμπορευμάτων, καθιστώντας έτσι τον Πειραιά ισάξιο με τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, όπως εκείνο του Αμβούργου.

Δέκα τρένα την εβδομάδα συνδέουν τον Πειραιά με αγορές της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ των οποίων και την Τσεχία, μεταφέροντας περίπου 100.000 container το χρόνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΛΠ, Νεκτάριο Δεμενόπουλο.

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αποδεκτό τα σχέδιο επέκτασης της Cosco, καθώς θεωρείται ότι  η κινεζική εταιρία αποκομίζει περισσότερα οφέλη. Η εταιρία δήλωσε ότι θα κατασκευάσει και παιδότοπο για τους κατοίκους του Πειραιά ενώ ο Δήμαρχος Ιωάννης Μόραλης, δήλωσε αισιόδοξος ότι το λιμάνι σύντομα θα ενσωματωθεί στην πόλη.


Το άρθρο περιλαμβάνει γράφημα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, η αξία δε των επενδύσεων εκεί σε υλικοτεχνικές υποδομές, ανέρχεται περίπου σε €300 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: WSJ Fairless, Tom 

 hellasjournal.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου