Παρασκευή, Απριλίου 16, 2021

Το Μαξίμου άρχισε το “μάζεμα” του χθεσινού … “έπους Δένδια”! Ανακοίνωση αναφορικά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία και ρόλος στον υφ/γο Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη!




Στο Μαξίμου αρχικά αιφνιδιάστηκαν από το … “μπαϊράκι” του Νίκου Δένδια στην τουρκική “μαγκιά”. στη συνέχεια “αγχώθηκαν” να δείξουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν “καπελώθηκε” από τον Υπουργό Εξωτερικών (και για πολλούς, από χθές, υποψήφιο δελφίνο) και τώρα προσπαθούν να κάνουν damage control από το χθεσινό “επεισόδιο” Δένδια-Τσαβούσογλου, το.... οποίο – άσχετα από την εκ των υστέρων προσπάθεια να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα συνεννόησης – αιφνιδίασε και το Μαξίμου και το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί αν όντως – όπως διατυμπανίζει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος – “ο Νίκος Δένδιας είχε ξεκάθαρη εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου, να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη”, αυτό θα είχε γίνει γνωστό με κάποια διαρροή από πριν ώστε η άλλη πλευρά να είναι προετοιμασμένη και να μην προκαλέσει “θερμό” διπλωματικό επεισόδιο. Πόσο μάλλον αφού όπως αποδεικνύεται και από τη σημερινή – μετά τις “θριαμβολογίες” κύκλων του Μαξίμου – ανακοίνωση του Υπ Εξωτερικών, το Μαξίμου άρχισε ήδη το “μάζεμα” του χθεσινού “έπους Δένδια”!

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ αναφορικά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία:

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας είναι αναμενόμενο να μην υπάρχει σύγκληση απόψεων σε αρκετά ζητήματα. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση (της κυβέρνησης Μητσοτάκη) για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. (Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό αντιλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας).

Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

the FAQ team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου