Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε χθες κατά την ομιλία του στην Βουλή να χρησιμοποιήσει τον όρο «άνοιγμα» της οικονομίας. Εξήγησε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται και εισηγήθηκε την χρήση του όρου «αναπροσαρμογή». Δεν το έπραξε βεβαίως τυχαία.
Γνωρίζει ότι με τους ρυθμούς που κινείται το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ανοσία της αγέλης έως το καλοκαίρι. Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε όμως και κάτι άλλο. Για πρώτη φορά. Παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη «απέτυχε» στο πρόγραμμα της προμήθειας των εμβολίων. Και ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις είναι η ίδια και όχι η Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει συγκροτήσει έναν τέτοιο μηχανισμό με μέριμνα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ώστε πράγματι αν της έστελναν τριπλάσιο αριθμό εμβολίων θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ζήτηση.
Αυτό που δεν είπε ο κύριος πρωθυπουργός είναι το εξής: Δεν απέτυχε απλώς η Ευρώπη. Διέψευσε και τις προσωπικές προσδοκίες του ίδιου έναντι αυτής.
Δύο φορές όταν η «Εστία» και άλλοι παράγοντες του δημοσίου βίου προειδοποίησαν ότι με τον φαρμακευτικό εθνικισμό που επικρατεί εντός και εκτός της Ένωσης η Ελλάδα θα υποστεί ζημία, η κυβέρνηση αδιαφόρησε και πήρε το ρίσκο της συμμόρφωσης με την Κομισιόν. Και σε κάποιες περιπτώσεις απέρριψε δημοσίως προτάσεις που θα είχαν εξασφαλίσει την ανοσία και το άνοιγμα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
Την πρώτη φορά η «Εστία» πρότεινε στον κύριο πρωθυπουργό να εκμεταλλευτεί την απευθείας γραμμή που διατηρεί με τον «Σαλονικιό» διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κύριο Αλβέρτο Μπουρλά και να εξασφαλίσει επιπλέον εμβόλια με διμερείς συμφωνίες. Η πρόταση απορρίφθηκε το βράδυ τη ιδίας μέρας με μια κοφτή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η απάντηση ήταν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.
Λίγες μέρες μετά έγινε γνωστό ότι η Γερμανία προαγόρασε επιπλέον 40 εκατομμύρια εμβόλια. Ότι η Ιταλία και η Κύπρος είναι σε διαπραγμάτευση μαζί της. Ότι στα περίχωρα της Ρώμης φυλάσσονται εμβόλια της δεμένης υποτίθεται με συμβόλαια με την ΕΕ, AstraZeneca, τα οποία προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δεύτερη φορά που η «Εστία» παρενέβη ήταν για την υπόθεση των ρωσικών εμβολίων. Αποκαλύψαμε την πρόταση που έκανε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών για ελληνορωσική συμπαραγωγή και προμήθεια του ρωσικού εμβολίου, το οποίο θα εξασφάλιζε την ταχύτατη ανοσία του πληθυσμού. Πρόταση την οποία επανέλαβε στην πολιτεία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η Ελλάδα δεν θα εξαρτάτο πλέον από καμία ασυνεπή ΑstraΖeneca, ούτε οι κάτοικοι της θα κινδύνευαν από τις θρομβώσεις.
Η κυβέρνηση δεν διέψευσε το δημοσίευμα μας. Αλλά ούτε και αποδέχθηκε την ρωσική πρόταση. Οι λόγοι της απόρριψης…. «γεωπολιτικοί» κατά την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
Η γεωπολιτική ωστόσο δεν εμπόδισε την Αυστρία του Σεμπάστιαν Κουρτς να παραγγείλει το ρωσικά εμβόλιο, παρά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών. Ούτε βεβαίως και την Γερμανία, η οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.
Ο κύριος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του χθες κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν «εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από την Ρωσία; Να βγείτε ευθέως και να το πείτε. (..) Και αν θέλαμε να αγοράσουμε που θα σήμαινε ότι θα παρακάμψουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία σας λέω ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όχι μόνο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει της ευρωπαϊκής συμφωνίας, μένοντας στα γνωστά ευχολόγια πως «κάποια στιγμή θα έχουμε παραπάνω εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε», αλλά έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί, πέρα από κάθε λογική, πως, αν πάρουμε εμβόλιο από τη Ρωσία, θα πέσει η κυβέρνηση!
Κι όμως, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, που πρότεινε την αναζήτηση και εναλλακτικών αγορών εμβολίων, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «εάν έχετε στο μυαλό σας αυτό που έγινε στην Σλοβακία, όταν επιχείρησε ο πρωθυπουργός να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο και εξ αυτού προκλήθηκε μείζονα κυβερνητική κρίση και παραιτήθηκε, δεν θα σας κάνω αυτό το χατίρι»!
Εν προκειμένω υπάρχει μια αντίθεση. Ο ίδιος πρωθυπουργός που αναγνώρισε ότι η Ευρώπη απέτυχε με τον εμβολιασμό, ζητά να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή διαδικασία για το ρωσικό εμβόλιο και άλλες διμερείς συνεργασίες. Οι ζωές των ανθρώπων δεν μπαίνουν όμως και δεν πρέπει να μπαίνουν στην ζυγαριά της γεωπολιτικής.
Γιατί όπως επισημάνθηκε στην συζήτηση από άλλους αρχηγούς χώρες εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ, η Σερβία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους και έχουν καταστεί και διεθνή εμβολιαστικά κέντρα. Ενώ η Ήπειρός μας έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι με τα μουτζουρωμένα συμβόλαια των εταιρειών με τους μυστικούς όρους που έδωσε στην δημοσιότητα υπό ασφυκτική πίεση η Κομισιόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου