Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021

“Κλείδωσαν” οι οικονομικές συμφωνίες στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ζάεφ – Πότε θα έρθουν τα καυτά μνημόνια στη Βουλή



Στην ψύξη φαίνεται ότι μπαίνουν τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. «Η κυβέρνηση έχει πολύ πυκνό νομοθετικό έργο όπως ξέρετε και η κύρωση θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίθετο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος δείχνοντας γλαφυρά τις προθέσεις της Κυβέρνησης να μην μπει σε αυτή την διακεκαυμένη για τις εσωκομματικές ισορροπίες ζώνη την δεδομένη στιγμή.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν θα τα ψηφίσει, ενώ κάποιοι καλλιεργούν κλίμα για αποχή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πετά συνεχώς το γάντι καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει το κρυφτό με τους βουλευτές του και να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία για να μη ρεζιλεύεται άλλο η χώρα».

Σημειωτέον ότι τα τρία μνημόνια συνεργασίας αφορούν στην σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία, στην επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από ελληνικά αεροσκάφη.

Η οικονομική συνεργασία πάντως προχωρά, παρά τις σφοδρές διαφωνίες της ΝΔ πριν αναλάβει την διακυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Στην συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ έγινε επισκόπηση όλων των οικονομικών και ενεργειακών project.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας, ο οποίος από τη Νέα Μεσημβρια θα κατευθύνεται στη Γευγελή και στο Νεγκότινο είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER.
Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα στείλει η γειτονική χώρα τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Η ΔΕΗ, μαζί με την Archirodon, θα συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας 350 MW με ύψος επένδυσης στα € 700 εκ. περίπου
Στις 23 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια το Skopje Economic Forum.

Ερωτηματικά πάντως προκάλεσε πως ξέφυγε από τα ραντάρ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη η περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» που εντάχθηκε στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου.

Τελικώς το σωματείο της Αριδαίας διαγράφηκε από το Μητρώο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα σημειώνοντας ότι
«από μόνη της η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου