Κυριακή, Μαΐου 16, 2021

Το σχέδιο των Ισραηλινών για την εξόντωση της Χαμάς...

 



Σχέδιο να εγκλωβίσει τους μαχητές και την ηγεσία της Χαμάς στο πολυδαίδαλο σύστημα τούνελ της Γάζας φαίνεται πως είχε η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ που άφησε εντέχνως να διαρρεύσει αργά το βράδυ της Πέμπτης πως σχεδιάζει χερσαία επέμβαση. Η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ όμως... σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατηγική του ισραηλινού στρατού (IDF) ήταν να εγκλωβίσει μαχητές και μέλη της ηγεσία της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες (χτίστηκαν από το 2014 και έπειτα) της Γάζας προκειμένου να προχωρήσει στον εναέριο βομβαρδισμό τους.

Οι επιχειρήσεις βομβαρδισμών των τούνελ πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και διήρκησαν περίπου 40 λεπτά.

Εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού μιλούν για δεκάδες απώλειες στις τάξεις των παλαιστινίων, ενδεχομένων και ηγετικών στελεχών της Χαμάς. Ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί καθώς (αν εξακριβωθούν οι πληροφορίες) είναι πιθανό πολλοί νεκροί να είναι ακόμα θαμμένοι στα ερείπια που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

«Αυτό που στοχεύαμε είναι ένα περίπλοκο σύστημα σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τη Γάζα (...) που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες (σ.σ. έτσι τους αποκαλούν οι ισραηλινοί) της Χαμάς για να κινηθούν και να κρυφτούν», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του IDF στον ξένο Τύπο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση για το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Το δίκτυο των τούνελ που αποκαλείται το «Μετρό» χρησιμοποιείται για τη διακίνηση πολεμοφοδίων αλλά και την κάλυψη ανθρώπων που κινδυνεύουν να γίνουν στόχος των ισραηλινών. Επίσης, οι ισραηλινοί εκτιμούν ότι εκεί κρύβονται χιλιάδες ρουκέτες που χρησιμοποιούνται για να πληγούν ισραηλινές πόλεις.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται

Στο μεταξύ, για πέμπτη μέρα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και τουλάχιστον 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στη Χαμάς και στον ισραηλινό στρατό. Οκτώ νεκρούς μετράει το Ισραήλ, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, κυρίως στη Γάζα.


Και ενώ δε διαφαίνεται από πουθενά αποκλιμάκωση της έντασης ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Khaled Mashaal, που ζει εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, φέρεται να δηλώνει πως η Οργάνωση είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τους «Times of Israel ο Mashaal μίλησε σε ένα τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων λέγοντας πως η Χαμάς είναι έτοιμη για εκεχειρία αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Ισραήλ.

Στην αντίπερα όχθη, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός (υπηρεσιακός) Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Είπα ότι θα χτυπήσουμε τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικά χτυπήματα και το κάνουμε. Την τελευταία μέρα έχουμε επιτεθεί σε υπόγειους στόχους. Η Χαμάς πίστευε ότι μπορούσε να κρυφτεί εκεί, αλλά δεν μπορεί».

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να παρέμβει άμεσα προτού η κατάσταση «ξεφύγει εκτός ελέγχου». Σε δήλωση της προεδρίας αναφέρεται ότι καταδικάζει «τις βίαιες και προγραμματισμένες δολοφονίες» Παλαιστινίων εν μέσω της κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Η παλαιστινιακή προεδρία ανέφερε επίσης ότι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η ειρήνη σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου