Κυριακή, Μαΐου 16, 2021

Επιστροφή στην κανονικότητα με… πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!







Μόνο για τον Μάιο θα βγουν στο «σφυρί» περίπου 500 ακίνητα, ενώ περισσότερα από 3.800 επαγγελματικά κτίρια και πολυτελείς οικίες έχουν ήδη αναρτηθεί στην πλατφόρμα eauction.gr

Το άνοιγμα της οικονομίας και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έδωσαν τη σκυτάλη και στην επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ηδη, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr έχουν αναρτηθεί πάνω από 3.800 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2021!

Μόνο για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς, οι οποίοι αφορούν, ως επί το πλείστον, επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα. Οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται πλέον με διαδικασίες fast track, καθώς θα διενεργούνται τάχιστα, με τον οφειλέτη να χάνει το σύνολο της περιουσίας του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ θα μπορεί να παρακολουθεί… live τη διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.


Οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει» πρακτικά από τις 7 Νοεμβρίου 2020, όταν και ξεκίνησε το δεύτερο lockdown, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο των δικαστηρίων. Έκτοτε, έχει διανυθεί ένα διάστημα έξι μηνών, κατά το οποίο έχει δοθεί ασυλία σε όλους τους οφειλέτες από πλειστηριασμούς.

Η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την πανδημία συνεχίζει να προστατεύεται μέχρι τις 31 Μαΐου, που σημαίνει ότι από την 1η Ιουνίου θα βγουν στο «σφυρί» και ακίνητα των απλών νοικοκυριών, ενώ την ίδια ημερομηνία εκπνέει και ο «νόμος Κατσέλη». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο lockdown αναβλήθηκαν πάνω από 400 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Άτυπη παράταση έως τον Σεπτέμβριο

Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν από τώρα τις διαδικασίες πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών οι οποίοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» για την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η ουσιαστική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έως τότε δεν θα εκπλειστηριαστούν πρώτες κατοικίας.

Πάντως, οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα ανακοπής κατά της απόφασης του πλειστηριασμού, μια διαδικασία που κρατά 45 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, οι πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» πρακτικά έως τις 16 Ιουλίου και όχι έως τις 13 Μαΐου, που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, τονίζουν πως ο Αύγουστος θεωρείται πάντα «νεκρός» μήνας σε επίπεδο πλειστηριασμών, συνεπώς εκτιμούν πως οι διαδικασίες θα «ξεπαγώσουν» πρακτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, ακόμα και με την έναρξη του πτωχευτικού νόμου για τα νοικοκυριά από την 1η Ιουνίου, πρακτικά, οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, αφού στο ενδιάμεσο θα πρέπει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες εκποίησης της προσωπικής περιουσίας ενός οφειλέτη που επιθυμεί να πτωχεύσει.
Πιέσεις από δανειστές και τράπεζες

Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ζητούν εδώ και καιρό οι δανειστές, αλλά και οι τράπεζες, καθώς ανησυχούν για μια νέα εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων. Άλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει πως η πανδημία θα αφήσει πίσω της μια νέα «γενιά» μη εξυπηρετούμενων δανείων 8-10 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν ενήμερα πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση τον Μάρτιο του 2020.

Οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά την επαναφορά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να «κουμπώσουν» με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου από την 1η Ιουνίου για τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου