Δευτέρα, Μαΐου 17, 2021

Αυτό που απάντησε ο Πρωθυπουργός στην Αμανπούρ (CNN) δεν τόλμησαν να το ρωτήσουν τέσσερις δημοσιογράφοι στον …Γεραπετρίτη! (VIDEO)




Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου, πρώην υπουργού Εσωτερικών

To BBC, το CNN και ο ελληνικός «μηντιακός μεσαίωνας»

Στο ΒΒC ένας από τους «εθιμικούς» δημοσιογραφικούς κανόνες λέει ότι «Βγάζουμε τους υπουργούς στην τηλεόραση όταν οι ίδιοι δεν θέλουν να βγούνε. Όχι όταν θέλουνε».

Αυτόν τον κανόνα αγνοούσε (ποιος να του τον πει;) ο Χάρης Θεοχάρης και γι’ αυτό στην συνέντευξη που έδωσε στο BBC έγιναν όσα έγιναν.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει BBC.

Έτσι μπροστά σε τέσσερις δημοσιογράφους ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (13/05/21) ενέταξε την Ελλάδα στους… G-20 και δεν του επεσήμανε το ψέμα (ή την -μια ακόμη- γκάφα του) κανένας από τους τέσσερις.

«Η Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των G-20 σε εμβολιασμούς» είπε ο Υπουργός και δεν μίλησε κανένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους! (δείτε παρακάτω το VIDEO)

Δεν συνέβη το ίδιο με τον Πρωθυπουργό όταν σε συνέντευξή του στο CNN (01/04/2020) η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ ενέταξε και αυτή (όπως ο Γεραπετρίτης) την Ελλάδα τους G-20.

«Τι θα πείτε στον Πρόεδρο της Βραζιλίας που δεν εφαρμόζει μέτρα κατά του κορωνοϊού όταν τον συναντήσετε στην σύνοδο των G-20;» ρώτησε η δημοσιογράφος του CNN τον Πρωθυπουργό.

«Εύχομαι η Ελλάδα να γίνει γρήγορα μέλος των G-20 γιατί δεν είναι ακόμη….» άρχισε την απάντησή του Πρωθυπουργός. (δείτε παρακάτω το VIDEO)

Η Κριστιάν Αμανπούρ κατάλαβε το λάθος, χαμογέλασε και αμέσως μετά έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε κανάλια όπου οι σχέσεις υπουργών με δημοσιογράφους είναι κανονικές.

Δηλαδή με σεβασμό στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά και την απόσταση που υπαγορεύει η άσκηση ελέγχου στην εξουσία.

Η αρχή και το τέλος της συνέντευξης Γεραπετρίτη (που κλείνει με ερώτηση για τον σκύλο Peanut) αποκαλύπτουν τις ελληνικές μηντιακές «στρεβλώσεις». (δείτε παρακάτω το VIDEO)

Αλλά το ζήτημα δεν είναι τα ΜΜΕ, αλλά η κυβέρνηση.

Πόσο την εξυπηρετεί η απόλυτη ταύτιση των ΜΜΕ μαζί της;

Όταν η «πραγματική ζωή» που βιώνουν οι Έλληνες είναι τελείως αντίθετη από αυτήν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ;

Γιατί αυτή η εικονική πραγματικότητα (δηλαδή η κοροϊδία) προκαλεί μεγαλύτερη οργή (δηλαδή πολιτικό κόστος) όταν λέγεται από τα ίδια τα ΜΜΕ (ειδικά μετά την λίστα Πέτσα) από τον εξωραϊσμό της πραγματικότητας που επιχειρεί ένας πολιτικός.

Οι τήλε-γκάφες των καναλιών, στην αγωνία τους να την λιβανίσουν, είναι επικοινωνιακές βόμβες για την κυβέρνηση.

Ωρολογιακές μέχρι στιγμής αλλά κάποτε μπορεί να εκραγούν γιατί τα γεγονότα είναι από την φύση τους ανεξέλεγκτα.

Αλλά και η αυτονόητη αλήθεια ότι το εμβόλιο είναι μοναδικό όπλο απέναντι στον κορωνοϊό κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την μηντιακή υπερβολή.

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που εμβολιάζεται δεν χρειάζεται υστερικές μηντιακές «υποδείξεις».

Όσοι προβληματίζονται (μειοψηφία, αλλά ανεμβολίαστη μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό) με το που ακούνε τις μηντιακές κραυγές πιστεύει κανείς ότι πείθονται να εμβολιαστούνε;

Δυστυχώς το αντίθετο συμβαίνει!

Ο Πρωθυπουργός πέτυχε αυτό που δεν πέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας.

Την καθολική (σχεδόν μονολιθική) υποστήριξη των ΜΜΕ ανεξαρτήτως των (όποιων) λαθών μπορεί να κάνει η κυβέρνηση (όπως και η κάθε κυβέρνηση).

Αλλά αυτό το κορυφαίο κεκτημένο, όπως κάθε μεγάλη πολιτική επιτυχία, εμπεριέχει κινδύνους, ευθέως ανάλογους με τα πολιτικά οφέλη που εξασφαλίζει.

Οι κίνδυνοι δεν είναι τόσο συστημικοί (ιδιοκτησίες των ΜΜΕ κλπ) όσο ασύμμετροι.

Δηλαδή η απέχθεια ευρύτατων κοινωνικά στρωμάτων προς τα κανάλια.

Αυτή η απέχθεια (dislike) είναι σιωπηλή, άρα δύσκολα ανιχνεύσιμη.

Αλλά στρέφεται (ενίοτε άδικα) εναντίον της κυβέρνησης με το «λιβανιστήρι» που της προσφέρουν τα ΜΜΕ.

Αφού έφτασαν στο σημείο να εντάξουν, σιωπηρώς, την Ελλάδα στους G-20.

Δείτε το VIDEO με την Ελλάδα στους… G-20 τόσο σε εγχώριο κανάλι όσο και στο CNN.

Δείτε το VIDEO με την τήλε-υποδοχή Γεραπετρίτη και την ερώτηση για τον σκύλο (Peanut) του Μαξίμου.

Y.Γ Για να είμαστε δίκαιοι ο Υπουργός Επικρατείας-με όσα κατά καιρούς έχει πει-απαιτεί αυξημένα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά όταν συνεντευξιάζεται. Εγκαίρως το είχε προβλέψει η συνάδελφος Βάλια Πετούρη. Δείτε ένα σχετικό VIDEO με τις επίμαχες δηλώσεις του.


.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου